Принципи в дизайна на бижутата – акцент и пропорция

С настоящата статия продължаваме да разкриваме интересна информация за принципите в изработката на бижутата. Когато подготвяте дизайна си, е добре да мислите какво съобщение искате да изпратите до околните, как бижуто би въздействало, какви емоции би предизвикало. Аранжирайки композиция от елементи, търсете отговорите на тези въпроси. Използвайки ги, ще постигнете хармоничност и баланс. С няколко бижута, изработени в Ателие Марабу, имате възможност нагледно да вникнете в същността на принципите акцент и пропорция, ще разберете как да създавате подчертаност и яснота в бижуто.

Акцентът е фокусната точка в дизайна, която улавя вниманието на околните и е доминираща в накита. Дизайнерът може да направи една област открояваща се, чрез постигане на контраст в цвета, размера, формата или текстурата й. Друг начин за достигане до целта е фокусният елемент да се изолира извън група от други елементи или като се постави на централно място. Добре е да знаете това, когато искате да привлечете внимание към конкретен аксесоар. За да създадете напълно хармонично бижу, трябва да имате един ясно избран и подчертан фокусен елемент.

Следващите бижута са примери, в които можете да забележите два начина за постигане на акцент. В „Перлена закачка“ панделката от сатенен шнур изпъква сред повтарящите се групи от два размера перли. В Зодиакалното ни бижу за Дева, фокусният елемент е създаден чрез силно контрастния цвят на червения корал, заключен между едри мъниста вулканична лава.

   

Със следващите две бижута ви показваме идея как да създадете фокусна област с група от повтарящи се еднакви по големина елементи. За целта останалата част от дизайна на бижуто трябва да е изчистена като форма и цвят. Първото бижу е зодиакалното ни за Рак, където флоралните ажурни елементи в съчетание с бамбуков яспис са лек и закачлив акцент.  Бижуто за зодия Риби привлича погледа с четирите  мъниста ахат синя дантела, допълнени с опал и разположени централно.

   

Опитвайки се да намерите акцентиращия елемент, не бива да забравяте принципа за пропорция. Спазен в композицията на бижутата, се създава чувство за единство. Той се състои в обединяването на елементите спрямо цвят, текстура и количество. За разлика от баланса, при който равновесието в силата на елементите се постига чрез подходящото им позициониране,  пропорцията се явява в съотнасянето на размерите на една област от дизайна към размера на друга област или към цялото бижу. В областта на дизайна и архитектурата в сила е правилото на Златното сечение. Изпълнено в композицията, то е символ за съвършенство и красота. Изразява отношение, в което по-голямата част се отнася към по-малката така, както цялото към по-голямата. Стойността му е приблизително равна на 1,618. Когато елементите се разминават по големина, можете да използвате преувеличеността в пропорциите, за да създадете акцент или да ги степенувате по важност.

За да постигнете хармонични пропорции в дизайна на бижутата, групирайте подобните елементи и тези, които имат общи характеристики като цвят, текстура, материал и други. Закопчалката и фокусният елемент, ако има такъв, трябва да са съгласувани по размер с мънистата, а цялостната композиция трябва да е пропорционална на човека, който го носи.

Ако материалите ви се различават по големина, степенувайте размерите им, за да създадете равновесие в дизайна, както направихме ние в колието с червени глазирани мъниста и стъклени мъниста Millefiori. По-едри елементи можете да балансирате с групи от по-малки. Този принцип спазихме в бижуто за зодия Телец – голямото неправилно мънисто авентурин уравновесихме с групи от ситни мъниста Тохо, разделени от мъниста петнист нефрит.

   

Очаквайте още атрактивни бижута, с които нагледно ще ви разясняваме принципите в дизайна. Използвайте ги в изработката на бижутата си, за бъдат съвършени и хармонични.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Училище по дизайн. Запазете постоянна връзка.

One Response to Принципи в дизайна на бижутата – акцент и пропорция

  1. Йовка says:

    Много трябва да се внимава с пропорцията. Съветите са полезни и смятам, че ако се следват, бижуто ще се получи хубаво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*