Принципи в дизайна на бижутата – контраст

Всеки от 7-те принципа в дизайна допринася по характерен начин за хармоничната визия на ръчно изработените бижута. Трудно е да бъдат степенувани по важност, но резултатът от съчетанието им е балансирана композиция. Контрастът има ролята да направи бижуто атрактивно и привличащо погледа. Изключително важно е да спазвате основните принципи, спрямо ефекта, който искате да постигнете.

Създаването на контраст се постига чрез използване на елементи с противоположни характеристики. На пръв поглед, може да ви се сторят несъвместими, но дизайнът да се окаже неповторим и оригинален.

Има няколко начина за изграждане на контраст. Първият е използване на два допълнителни цвята – тези, които стоят един срещу друг в цветното колело. Втори начин е да създадете различни посоки в композицията чрез елементи, подредени в хоризонтална или вертикална линия. Трета възможност е използването на светли и тъмни стойности, рязко противоположни по сила. Използвайте различните варианти, за да подчертаете акцент или да разнообразите композиции със семпъл или повтарящ се дизайн.

В сайта на Marabu.bg, удобното интерактивно цветно колело лесно и бързо може да ви насочи към мъниста в допълваща цветова схема. Само посочете цвят и ще видите схемите, в които участва. Изпробвайте разнообразните комбинации, разгледайте принадлежащите към тях мъниста, за да намерите най-успешните съчетания.

Двойка допълващи се цветове са червено и зелено. Съчетанието от двата се оказа доста атрактивно в бижуто за зодия Дева. Червеният цвят на мънистата корал е рязко противоположен с чаенозеления цвят на мънистата вулканична лава. Получи се чудесен акцент, балансиран визуално с едра закопчалка на същото ниво от другата страна на колието. В зодиакалното бижу за Скорпион използвахме нетрадиционно съчетание от син авентурин и мъниста Тохо галванизирано злато. Постигнахме любопитна визия, напомняща за величието на египетските фараони. Синьо и жълто принадлежат към триадична цветова схема (цветовете са разположени на равни разстояния по между си върху цветното колело), но също са силно различни.

   

Създаването на контраст, чрез изграждане на линии и посока, се доближава малко до разбирането за движение. В обиците Водопад от разкош спазихме принципа, чрез перпендикулярна композиция от хоризонтални и вертикални елементи. В бижуто за зодия Везни, елементите от халкички и мъниста Тохо създават вертикални линии, лежащи върху наниз от снежинков обсидиан и мъниста розов кварц.

   

За по-интересен визуален ефект, особено в еднообразни композиции, използвайте две силно противоположни стойности на светло и тъмно. Класически пример за такъв рязък контраст е черно и бяло. Можете да използвате като алтернатива светлите и тъмни тонове на един и същ цвят. Внимавайте, заигравайки се с контраста, да не загубите хармоничността и баланса в модела. В колието за зодия Овен използвахме контраст, разделящ композицията на две части. В светлата половина елементите са седефени копчета и топаз, в тъмната – неправилни мъниста гранат. При часовникът „Мечти с рози“ използвахме светлозеления цвят на горчичния яспис и наситения тъмнозелен на камбаба яспис, за да създадем контраст, възползвайки се от различните стойности на зеленото в тях.

   

Надяваме се, че примерите са достатъчно показателни и скоро ще ни покажете вашите интерпретации по темата.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Училище по дизайн. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*