Първи стъпки – Може ли хобито да се превърне в професия?

Ако се занимавате с изработката на бижута за удоволствие от много време или сте особено продуктивни в хобито си, най-вероятно вече разполагате с по-голямо количество бижута, отколкото някога бихте могли да носите, и то въпреки че – убедена съм – редовно правите по нещичко за подарък на роднини, приятелки и приятелки на приятелки на приятелки…. Възможно е дори в един момента да се окаже, че Ви се налага по спешност да се освободите от част от бижутата си (за да можете да си направите нови) или да наемете сериозно по размер складово помещение, в което да съхранявате съкровищата си.

Напълно естествено е да Ви навести мисълта да започнете да продавате някои от моделите си, особено с цел да финансирате по-нататъшните си занимания. От къде обаче да започнете? Къде да ги продавате? На каква цена? Дали някой ще ги купи?

Това са само малка част от въпросите, които измъчват всеки, който реши да направи опит да продаде свои ръчно изработени бижута. Заедно ще се опитаме да намерим отговорите на някои от тях.

Ако сте твърдо решени да направите първите стъпки по пътя към превръщането на хобито в източник на допълнителен (а защо не и основен – сигурна съм, че и Вие тайничко си мечтае как малките Ви шедьоври изведнъж предизвикват страхотен бум на пазара, затрупват Ви с поръчки и купища пари и дори ви дават по телевизията) доход, то тази рубрика е точно за Вас.

Как да започна?

Щом си задавате този въпрос, всъщност вече сте започнали. Най-важно е да сте сериозни в намерението си. Важно е също така да отделите време и да огледате колекцията си – колкото се може по-критично! Преценете кои бижута бихте искали да подарите и с кои Ви е трудно да се разделите. Останалите трябва да подложите на втора, още по-щателна проверка и да определите коя част е подходяща за продажба и кои ще бъдат изпратени „за рециклиране“. Ако не се чувствате уверени в преценката си, попитайте близки, приятелки или колежки от форума на marabu.bg, за да добиете по-широк поглед върху различните вкусове.

Направете възможно най-качествени снимки на бижутата си. Те ще Ви служат не само като мил спомен, но и като своебразен каталог. Снимките си можете да принтирате у дома, в специализирано студио или да качите в он-лайн галерия.

Каква цена да поискам?

На първо място, направете подробен опис на материалите, които сте вложили във всяко едно бижу. Имайте предвид, че той може да бъде полезен и за клиентите Ви – има хора с алергии към метали, а и със сигурност държите бъдещите Ви клиенти да знаят, че използвате само висококачествени материали. Калкулирайте определена стойност и за опаковката на всяко бижу, особено ако предвиждате нещо по-специално. На първо време можете да ограничите разходите за информация и реклама, като просто принтирате списък с материалите и информация за контакт за всяко бижу. Не забравяйте да упоменете, че бижуто е ръчно изработено от Вас. В бъдеще ще е добре да помислите и за визитна картичка или специален етикет.

Сами трябва да решите колко струва времето, което сте вложили в изработката на бижуто и каква печалба искате да получите от него.

Правилната цена може да се окаже ключът към успешната продажба. Ако не се чувствате уверени, вижте и съветите на майсторите, които подбрахме за Вас.

Как да намеря клиенти?

Всъщност сигурно вече Ви се е случвало – колежка на работа да хареса обиците Ви и да попита от къде са, или приятелка да Ви се обади, че сестра и иска същите обеци като тези, които сте и подарила, но в друг цвят? Възползвайте се от тази възможност – винаги носете бижутата си и периодично подарявайте по нещичко на тези свои дружки, които обичат да носят бижута. Особено ако обичат да ги разхождат на оживени места – там, където гарантирано ще бъдат забелязани.

За съжаление в България все още нямаме установени традиции на уважение към ръчно изработените изделия и съвременните хобита и занаяти. На Запад съществуват така наречените „панаири на занаятите“, както и много различни изложби и конкурси които са идеална възможност за повечето творци и особено за начинаещите такива да представят и продадат продукцията си. Това обаче не трябва да Ви обезкуражава. Импровизирайте! Организацията на мащабно събитие разбира се е скъпа и сложна, но можете да започнете с нещо по-скромно – бижу-парти в дома Ви, в някоя сладкарница или на друго уютно местенце. Поканете гостите си поне седмица предварително и им предложете да доведат свои приятелки или близки. Едно такова събиране, ако е организирано добре, може да бъде от голяма полза за смелото Ви начинание. За да сте сигурни, че партито Ви ще бъде наистина неповторимо, през следващия месец ще се погрижим да Ви запознаем подробно с основните правила за организацията на подобни събития.

Ако бижу-партитата Ви се струват твърде голяма инвестиция или просто не сте в състояние да отделите време за организация, не се отчайвайте. Просто се разровете в интернет и потърсете он-лайн конкурси за бижута, или използвайте някоя от специализираните платформи за продажба на ръчно изработени предмети. Ако имате он-лайн галерия, поставете линк към нея в профилите си в социалните мрежи и в подписа си във форумите, в които участвате. Използвайте активно безплатните маркетингови възможности, които глобалната мрежа Ви предлага, но бъдете внимателни – винаги спазвайте интернет етикета – прекалената реклама може да Ви изиграе лоша шега.

Стремете се преди всичко да запазите удоволствието, което Ви носи Вашето хоби. Имайте предвид, че много от хората, които се занимават с изработка на бижута предлагат моделите си за продан. Успехът може и да не Ви споходи от самото начало. Следете модните тенденции и най-продаваните модели, но не забравяйте – Вашите бижута са специални, защото са уникати.

Следете блога на marabu.bg за още любопитна информация. Споделете с нас и Вашия опит, или ни задайте въпросите, които Ви вълнуват!

До нови срещи!

Анна

® Цялото съдържание на този сайт е предмет на авторското право на Marabu.bg и Екселент Експертс ЕООД. Това съдържание не може да бъде копирано, възпроизвеждано или използвано по друг начин без изричното ни съгласие. Вие можете да копирате и възпроизвеждате отделни части от статиите ни при условие, че се позовавате на източника и поставяте линк към него.

Начинът на отваряне на линка не следва да въвежда потребителя в заблуждение по отношение на Marabu.bg и дейността, която развиваме, както и да уронва престижа ни.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Моето хоби ООД. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*