Фокус и фокусиране във фотографията – I

Една от основните цели на фотографията е фокусирането на обекта, който снимаме. Това е изключително важно за продуктовата и каталожната фотография, защото клиентите искат да видят всички детайли на продукта, който ще купят. Изразът „обектът е на фокус“ означава, че определена част (най-важната) от обекта е рязко изобразена.

Пр.1. Снимката е направена през миналата есен в Бизнес парк София. Зададена е чувствителност ISO 200, скоростта е 1/60 сек, а блендата е 8. Снимано е в режим с приоритет на скорост, т.е. избрана е скорост, при която да имаме сигурност, че трепването на ръката няма да размаже изображението. Използван е широкоъгълният диапазон на обектива, за да получим рязко изображение в целия кадър.

Пр.2. Прочутият площад „Сан Марко“ във Венеция, сниман през октомври, когато не е наводнен. И в този случай исках да имам остро изображение в целия кадър. Понеже осветлението беше достатъчно силно, снимах на ISO 100 при бленда 8, като подпрях фотоапарата на една колона.

Обективът на фотоапарата, както вече споменахме, е съставен от множество лещи, които са обединени в групи и които при снимането се преместват напред и назад в обектива, фокусирайки върху сюжетно важния елемент. Фокусирането може да става ръчно или автоматично. Ръчното фокусиране, в съвременните фотоапарати, е възможно при професионалните и полупрофесионални камери. Автоматичното фокусиране се реализира с помощта на високоскоростни микродвигатели. Въпреки непрекъснатото усъвършенстване, при повечето любителски фотокамери, вие забелязвате, че фотоапаратът  не реагира веднага на натискането на спусъка. Това води до пропускане  на интересни мигове и комични ситуации.

Пр.3. Инициативата „София диша“ предоставя много възможности за интересни снимки. В този случай, за да фокусирам танцуващата двойка, използвах следящ автофокус. Чувствителността е по-висока –  ISO 400, за да не се размаже изображението.

Ако се възхищавате на фотографското изкуство,  можете да посетите личния сайт на доц. Динамир Предов http://dinamirpredov.org/ и да разгледате още негови творби.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Професионална фотография за любители. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*