5 хитринки как да съчетаваме бижутата в комплекти

Страстта към бижутата често ни води до кутии, преливащи от разнообразни по стил  модели. Независимо дали сте ги правили самите вие или сте ги харесали на някой щанд, със сигурност често ви се налага да намирате общото между тях, да преценявате дали си подхождат, за да ги носите едновременно. От изпълнението на тази сложна задача зависи до колко успешна и атрактивна ще е визията ви. В настоящата статия, с интересни примери от колекцията на Ателие Марабу, ще ви разкажем малко повече за съчетаването на бижутата, които не са сетове. Всеки, изработващ сам своите накити и аксесоари, знае колко трудни са дизайнерския процес и подготовката на серия. Затова в допълнение ще наблегнем и на самия подход в замислянето на моделите.

Прекалено очевидна прилика

Най-лесният и често употребяван начин за създаване на комплект е чрез повтаряне на  акцентиращия елемент или на характерна стъпка от композицията на бижуто. Това правило спазихме в изработката на обиците, колието и пръстена от първата снимка.   Изпълнени с техника „Плетене на мъниста в мрежа“, целта беше момичетата от първо ниво на курса ни по Приложна бижутерия да упражнят няколко пъти заучаваната плетка. Този начин на изграждане на сетове изглежда предвидим и дори малко прекален. В тези случаи, при носене е най-добре да ограничите броя на бижутата до две, например – пръстен и обици или пръстен и колие. Гривната от втората снимка, изработена с Обемна спирална плетка, съчетахме с обици Морави нощи. Макар и направени със съвсем различна техника – с помощта на инструмента гизмо, те отлично й подхождат. Това е, заради съвпадението на част от използваните материали – еднаквите по форма и цвят мъниста Тохо триъгълничета светъл топаз с морав кант.

   

Различна форма

Успешното съчетаване на различни по форма елементи може да направи сета модерен и атрактивен. Спазихме този съвет при комплекта, изработен с метал клей. Овалната висулка омекотява визията на ръбестата форма на обиците, подсилена от релефа им с прави линии. На втората снимка, обиците са изработени с уред за навиване на тел, а гривната – с уред за усукване на те. Всеки елемент е различен, но заедно се комбинират чудесно!

   

Повтарящ се детайл

Ефектен резултат се получи при този комплект, изработен с плетка Ндебеле. Нежният филигранен детайл от колието е пренесен и в обиците. Нетрадиционно е съчетаването на медна с посребрена тел, но се оказа, че обици Лодки на морския бряг подхождат отлично на гривната с багрен нефрит. И от двете бижута се носи усещане за фин и изпипан детайл.

   

Обединяващ елемент

Обединяващ елемент при комплекта от първата снимка и при свързаните в сет отделни бижута от втората снимка, очевидно са металните рози Menoni. Важно е да не разчитате само на повтарянето на мънистата. Не забравяйте да се съобразявате и със стила, който излъчват!

   

Съчетаване чрез ъгли 

Много ефективен метод, който ползвахме в изработката на зодиакалното бижу за Дева. Обиците на първата снимка изработихме с елементи от телчета и далматински яспис, подреждайки ги едно за друго в триъгълник. Така те напомнят за формата на мънистата вулканична лава с чаенозелен цвят. Вплитайки в тях същия акцент от червен корал, дизайнът им се свързва с този на колието. За да подберем следващите примери за успешно съчетаване на бижута, които не са сетове, ползвахме принципа за съчетаване чрез ъгли във формата им. Така обиците звездички от полимерна глина и винтидж брошката от урока Бродерия с мъниста неочаквано се оказаха интересно решение.

   

С нетърпение очакваме и вашето мнение по въпроса! Колко често съчетавате различни бижута? Дайте ни примери :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно, Училище по дизайн. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*