Бижута от бисквити или кулинарно предизвикателство за сръчните ви ръце

Наближава най-топлият и светъл празник в годината! В тези дни е добре да отделим време за семействата си. Ще ви дадем прекрасна идея, с която и големи, и малки могат да се забавляват. С няколко достъпни съставки забъркайте магично тесто, а след това оформете коледна украса или оригинални бижута. Нарича се Бразилска техника за бисквитено тесто или  се среща още под името Студен порцелан. Идеално е, защото се замесва бързо. Нужна ви е микровълнова фурна, за да втвърдите тестото, така че да се превърне в глина. Получената смес лесно се моделира и съхне на въздух.

Ето и съставките: брашно (2 чаши царевично или пшенично, в зависимост от ефекта, който желаете да постигнете, 2 чаши ПВА лепило (поливинилацетат), 1 супена лъжица лимонена киселина или оцет, 2 супени лъжици олио или зехтин, 1 супена лъжица мазен крем за ръце. Важно е лепилото да е ПВА. Някои бели лепила и Ц-200, съдържащи  тази съставка, също могат да бъдат използвани.

Започнете със замесването на вълшебното тесто.

1. Смесете всички съставки в даденото съотношение в голяма купа, с изключение на крема за ръце. Използвайки метална лъжица, бъркайте, докато се изгладят всички бучки. Поставете купата в микровълнова фурна и гответе тестото на съответния максимум за три минути. На всяка една стопирайте фурната, вадете купата и разбърквайте тестото, за да сте сигурни, че се готви равномерно. Можете да приготвяте тестото и върху котлон или обикновена фурна, но ще ви е нужно повече време и трябва често да разбърквате.

   

2. Когато се получи сгъстена лепкава маса, сте готови. Ако не е достигнала достатъчна гъстота, продължете, но следете постоянно процеса.

   

3. Възможно най-бързо се подгответе да омесите тестото. Обтрийте ръцете си  с крема. Поставете лепкавата маса върху студена повърхност, предварително обработена с крем за ръце и започнете да месите, докато се получи гладко тесто. Резултатът ще е по-добър, когато сместа е гореща.

   

4. Поставете в плътно затворена найлонова торбичка или фолио. Оставете да изстине. Проверявайте дали се запотява фолиото и го сменете, ако е необходимо. Когато се охлади, го разделете на топчета и всяко едно увийте отново във фолио. Това ще ги предпази  от изсъхване, докато ги оцветите.

5. Разстелете тестото и поставете малко акрилна боя в него (може да се използва още темперна или маслена). Месете, докато постигнете равномерен цвят. Направете топче и го поставете отново във фолио, за да го запазите свежо.

      

Дайте свобода на въображението си и моделирайте форми, каквито желаете. Пробийте отвори спрямо замисления дизайн и ги оставете да съхнат около 24 часа на стайна температура. Можете да работите с всякакви моделиращи и подръчни инструменти, които бихте използвали и при моделирането на друг вид глина. Съхранява се плътно затворено в найлонов плик и не в хладилник. Ако с времето и под влиянието на вътрешни изпарения и влага омекне, се оставя на въздух да постегне. Ако стане по-твърдо – може да омекне с няколко капки вода.

Ето и нашите вдъхновения по темата. Използвахме царевично брашно и постигнахме по-етно усещане. Оцветихме тестото с помощта на цветове акрилна боя от топлата палитра. В някои от висулките моделирахме свободно, а други изрязахме със сладкарски формички. Използвахме и няколко от специалните ни плочки за релеф, чрез които се получи чуден ефект.

   

Следващите фигурки ще ползваме за коледна украса. Отново ги моделирахме с помощта на формички, след което инкорпорирахме мъниста Тохо за блясък. Остава само да добавим феерична органзена панделка и са готови за елхата.

А ето в няколко стъпки как можете да изработите елемент розичка. С повече фантазия ще спретнете интересни обици, гривна или колие.

      

Допада ли ви тази техника? Пробвайте смело и вие, а след това ни покажете вашите вдъхновения.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Как да направим..., Любопитно. Запазете постоянна връзка.

One Response to Бижута от бисквити или кулинарно предизвикателство за сръчните ви ръце

  1. Ваня Иванова says:

    Харесва ми – оригинално е. Ех, да можеше след това да ги хапнем :Д

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*