Бижу за зодия Скорпион

От 23-ти октомври до 21-ри ноември рожден ден празнуват всички, родени под знака на Скорпиона. Специално за дамите от зодия Скорпион създадохме това бижу, което можете да направите както сами за себе си, така и за подарък на любимите си представителки на тази зодия.

Един от зодиакалните камъни на Скорипона е зеленият тюркоаз, а който отлично се съчетава с бляскави златни акценти.

Комплект зодиакални бижута за Скорпиони от тюркоаз и позлатени елементи

Коплект колие и обици със зелен тюркоаз за зодия Скорпион

Необходими материали:

Мъниста от зелен тюркоаз 12 мм – 9 бр. ( за колието)

Мъниста от зелен тюркоаз 12 мм – 2 бр. ( за обиците)

Мъниста от зелен тюркоаз 10 мм – 10 бр.

Мъниста от зелен тюркоаз 8 мм – 12 бр.

Мъниста от зелен тюркоаз 6 мм – 20 бр.

Солиден позлатен декоративен компонент – 1 бр.

Позлатени капачета за мъниста детелина 14 мм – 6 бр (за колието)

Позлатени капачета за мъниста детелина 14 мм – 2 бр (за обиците)

Позлатена закопчалка Beadalon с щифт – 1 бр.

Позлатени бубрековидни кукички за обици Beadalon 44х20 мм – 1 чифт

Златисти метални стопери 2 мм – 4 бр.

Позлатени метални капачета за стопери Beadalon 4 мм – 4 бр.

Позлатени метални капачета за стопери 3 мм – 2 бр.

Позлатени бижутерийни телчета с главичка 25 мм – 2 бр.

Златиста сатенена тел за низане 0,38 мм – 0к. 55-60 см

Необходими инструменти:

Бижутерийни клещи с плоски челюсти

Бижутерийни клещи с обли челюсти

Бижутерийни клещи – резачки

Препоръчваме ви да поставяте капачетата за стопери със специалните клещи за затваряне на стопери, за да не рискувате да повредите позлатата.

Как да направим комплекта?

Започнете с нанизването на по-лесната половина на колието – тази с градираните размери мъниста от тюркоаз без капачета. Отрежете парче тел с дължина около 25 см и нанижете 1 златист стопер, след което прекарайте телта през декоративния компонент с формата на халка и отново промушете през стопера. Затворете стопера, като го стиснете силно и рязко с клещите с плоски челюсти. Изрежете излишния къс край максимално близо до стопера. Поставете капаче 4 мм на стопера, като внимавате да не повредите покритието. Ако използвате обикновени клещи с плоски челюсти, а не специалните клещи за затваряне на стопери с гнезда за поставяне не се опитвайте да затворите капачето наведнъж, за да не го деформирате.

  

Жлебовете на върха на дизайнерските клещи за затваряне на стопери са подходящи за поставяне на кашачета – сн.1; Поставете капачето около стопера и стиснете леко докато се затвори – ако използвате обикновени клещи с плоски щелюсти не захващайте капачето централно над прореза (сн. 2), а малко по-встрани – последователно и от двете страни; затвореното капаче прилича на малко мънисто (сн. 3) – кликнете на снимките за увеличение

Нанижете 13 мъниста от тюркоаз с размер 12 мм, 5 мюниста от тюркоаз 10 мм, 5 мъниста с размер 8 мм и 10 от най-малките тюркоазени мъниста – 6мм. След мънистата нанижете и 1 златист стопер, след което – и халката на някоя от частите на закопчалката. Промушете свободния край на телта отново през стопера, а след това и през най-близките 2-3 мъниста. Издърпайте за да регулирате дължината на телта така, че закопчалката да не е твърде хлабава. Затворете стопера и поставете капаче с размер 4 мм.

  

След мънистата нанижете стопер, след което промушете халката на закопчалката прекарайте отново телта през стопера и през последните 2-3 мъниста (сн. 1); дръжте здраво закопчалката и издърпайте телта за да затегнете. Предвидете по около 1 мм свободна тел от двете страни на стопера – за капаче (сн. 1); преди да стиснете стопера с клещите проверете гъстотата на наниза и отпуснете или стегнете още, ако е необходимо (сн. 3.)

Отрежете парче с дължина ок. 35 см и го закрепете от другата страна на солидния декоративен компонент със стопер и капаче 4 мм. Нижете мънистата в следния ред: 6 мъниста от зелен тюркоаз 12 мм, като след всяко мънисто нанизвате и 1 златисто капаче, след последното капаче – 5 мъниста от тюркоаз с размер 10 мм, 7 мъниста с размер 8 мм и накрая 10 мъниста от тюркоаз с р-р 6 мм. Нанижете стоперче, втората половина на закопчалката, затегнете и поставете капаче с размер 4 мм на стопера.

Колието се прави изключително лесно, а обичките към него – дори по-лесно. Вземете двете малки капачета за стопери (3 мм) и ги затворете със специалните дизайнерски клещи, или – много -внимателно – с клещите с плоски челюсти. Получените от капачетата малки, кухи мъниста нанижете на телчетата, а след тях на всяко телче нанижете и по едно мънисто от зелен тюркоаз с размер 12 мм и по едно позлатено капаче. Непосредствено след капачето прегънете телта под прав ъгъл (с пръсти или с плоските клещи), след което оформете уше.

  

След като прегънете телчето под прав ъгъл с пръсти или плоски клещи, хванете с облите клещи непосредствено след сгъвката (сн. 1); хванете крайчето на телта с ръце и увийте около челюстите на клещите (сн. 2); направете пълен оборот около клещите и изрежете излишната тел така, че свободния край да прилепне плътно до основата – ако е необходимо, стиснете с клещите с плоски челюсти, за да наместите ушето (сн. 3)

За да довършите обичките, просто нанижете ушетата на телчетата на кукичките за обици!

Marabu.bg пожелава весели рожденни дни на всички представители на зодия Скорпион!

Сподели:
Тази статия е публикувана в Зодиакални бижута, Как да направим.... Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Бижу за зодия Скорпион

  1. Люси says:

    Зодия „Скорпион“ съм и бижуто много ми хареса! Не знам дали сама ще се справя с изработката , но вече съм набелязала приятелка ,която ще ми помогне , а аз се заемам с поръчката на мънистата. Благодаря!
    Надявам се по често да ни предлагате модели с указание как да бъдат направени.

    • marabu says:

      Здравейте, Люси! Благодарим Ви за милите думи, радваме се, че моделът за Вашата зодия Ви е харесал! Зодиакални бижута ще публикуваме в нашия блог всеки месец, а на http://www.marabu.bg/page.php?PageID=107 в нашето виртуално ателие можете да намерите още много модели за бижута с различна сложност на изпълнение и стойност. Във форума на Marabu.bg пък можете да се научите да плетете с мъниста – там публикуваме инструкции стъпка-по-стъпка в снимки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*