Брошката – какво да помним и знаем, когато я избираме – II

Брошката, наследник на фибулата от античността, винаги е била предпочитан аксесоар от дамите. През вековете, придобива всякакви форми и различните модели са носени, както от жените, така и от мъжете в аристократичните семейства. Красив акцент към ежедневни и официални тоалети, тя има и съвсем функционално приложение. С нея лесно можете да освежите визията си и да придадете екстравагантен и различен вид.  Както всички бижута, отделните й части имат свои собствени специфични наименования. В настоящата статия ще ви припомним и запознаем с основните елементи на съвременните модели. Ще ви дадем интересни съвети за поставянето им върху различните тъкани.

Основни елементи

Тялото на брошката е декоративната лицева страна. Заключващият механизъм често е опростен до една или две фиксиращи карфици и работи на принципа на безопасна или обикновена игла. В други случаи е направен от две или повече части – игла и закопчалка. Закопчалката е подвижна и се обръща, за да затвори иглата в каналче. По-високите класове брошки са изработени със сложни механизми, които осигуряват положението й на едно място. Понякога тялото на брошката липсва като елемент. Тогава, самото рамо на иглата представлява лицевата й страна. То може да е моделирано в разнообразни форми, дъги и криви или може да има заварени халки, с възможност за добавяне на висулки.

         

Видове брошки

Миниатюрни брошки с игла – те обикновено са с размер по-малък от 2,5 см и се носят пръснати в групичка. Предлагат се най-често по двойки и могат да са свързани с верижка. Игла със „залепващ” щифт – в горната част на иглата е добавен декоративният акцент, а върха й се затваря в щифт. Той е оформен като барабанче с отвор или гума, в което иглата прилепва плътно. Най-често се прикрепя към шапка или шал и може да бъде с различна дължина.

         

Брошки с клипс – закопчалката може да бъде цялостен плосък механизъм или две успоредни игли, заварени към обща пластина. Те се прибират към тялото като клипс или се закачат към държащи халки. Фиксират по-стабилно към дебели и плътни тъкани, като декоративни кожи и палта. Брошка за рокля е оригинален и функционален ретро аксесоар. Поставен по атрактивен начин, прави обикновения тоалет доста интересен. Представляват малки коланчета с щипки, които най-често се използват за прибиране на излишна ширина в талията.

         

Как да избегнем нараняване на материята?

Деликатните материи могат лесно да се наранят при поставяне на брошки, особено, когато са изработени от по-тежък материал. Използвайте основното правило – колкото по-фин и лек е текстилът, върху който ще я поставите, толкова по-лека трябва да е тя. Копринена рокля с едра брошка е изящна и женствена комбинация, носи оригинален стил и усещане за отминала романтична епоха. Поставяйки едрата брошка върху нежния тоалет, рискувате да нараните фината материя. Нашият съвет е да намерите оригинален и нетрадиционен начин, по който да добавите брошката към визията си. Закачете я към готова огърлица или си спретнете ново колие с дълга верижка или панделка. Поставете я върху ефирен шал, портмоне, чанта, а защо не и в косата или върху обувките си!

         

Друго много практично решение, с което със сигурност ще избегнете пробиването на материята, са магнитните основи за брошки. Това е сравнително нов продукт, представляващ две магнитни кръгчета – лице и гръб. Върху лицевото има канал, през който може да се наниже иглата на брошката. Другото се поставя от вътрешната страна на дрехата. В бижутерийните магазини можете да откриете и специално създадени магнитни брошки.

         

Кои са любимите ви брошки и как ги носите  – споделете с нас! Очакваме коментарите ви по темата :)

 

Сподели:
Тази статия е публикувана в Езикът на бижутата. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*