Под лупа – нишки за низане, плетене и тъкане

Blog_16_w02-pod-lupa-nishki-za-nizane-pletene-takaneМоже би тези от вас, които правят своите първи стъпки в плетенето със ситни мъниста, са се питали с какво се различават професионалните нишки от обикновените шевни конци и защо се нуждаем от специални материали за нашите плетени модели.

Всъщност, в магазините се предлагат различни видове и марки нишки за плетене и тъкане с мъниста. За някои от техниките те са взаимозаменяеми, но съвсем естествено имат своите специфики. Ето кои са най-популярните продукти, представени с техните предимства и недостатъци.

1. Нишка за плетене и тъкане Nymo

Произвежда се от непресукано найлоново влакно със съвсем тънко восъчно покритие, което да улесни работата с конеца. Въпреки това, повечето дългогодишни дизайнери препоръчват допълнителна обработка на конеца с восък или специална паста. Нимо е тънка нишка, удачна за бродерия с мъниста, тъкане на мъниста със станче или за плоските разновидности на плетки като пейот и ндебеле. Многократните й преминавания през ситните мъниста усилват и заздравяват плетката. Не е подходяща за низане, тъй като не може да издържи мъниста с голяма тежест. Възможно е при продължително плетене с игла краищата на нишката да се разнищят. Най-голямото предимство на Нимо е ниската му цена, както и това, че се предлага в огромно разнообразие от цветове.

Нишка за плетене и тъкане Nymo

2. Нишки за дребни мъниста OneG & Amiet

OneG & Amiet са найлонови нишки на японската фирма Toho. Предлагани са в разнообразна палитра от цветове и размери. Те са малко по-висок клас от Nymo и при тях няма нужда от обработка с восък.

3. Нишки Griffin

Тук е мястото да споменем и нишките на немската фирма Griffin. Те са найлонови, неразтегливи, гладки и здрави. От опита ни в Ателие Марабу сме установили, че като качество се приравняват на Nymo. Производителите не указват необходимост от обработка с восък, но според нас за безпрепятствена работа е по-добре да се третира.

4. Нишка за низане и плетене на дребни мъниста Dandyline.

Дендилайн е продукт на американската компания Бийдалон, произведен от сплетени влакна от висококачествен полиетилен, известен с търговското име Спектра. Отличава се с голяма здравина (т.е. подходящ е за нанизване и на по-тежки мъниста, или такива с по-остри ръбове като кристалите Сваровски например). Реже се трудно, най-добре с клещи за тел. Не се разнищва, не се разтяга и е абсолютно водоустойчив. Предлага се в бяло и черно, подходящ е за обемни фигури, тъй като им придава „твърдост”.

Нишка за низане и плетене Dandyline

5. Нишка за низане и плетене на дребни мъниста Fireline

Оригинално разработена като риболовна корда, с някои модификации, нишката Файърлайн се превръща в една от най-предпочитаните за работа със ситни мъниста. Също като Дендилайн е изработена от сплетени полиетиленови влакна, но не с толкова високо качество като Спектра. Устойчива е на атмосферни влияния, непромокаема, неразтеглива, не се нищи и също така трудна за рязане. Подходяща, както за тежки мъниста и такива с остри ръбове, така и за мъниста-зрънца от типа на японските Тохо. Малък недостатък е восъчното покритие, което пада от нишката – при черния цвят оставя следи по ръцете при работа.

Нишка за низане и плетене Fireline

6. Нишка за низане и плетене на мъниста Wildfire

Уайлдфайър също е разработка на американската компания Бийдалон. Макар че на много места се предлага като еквивалент на нишката Файърлайн, качеството му е много по-високо. Нишката е произведена от преплетени полиетиленови влакна Спектра. Това, което отличава Уайлдфайър от другия продукт на компанията – Дендилайн, е иновативното полимерно покритие, което не може да бъде пробито с игла (много ценено качество, особено когато, заради промени в дизайна, се налага да се разплита често модела). Нишката е много здрава, неразтеглива, водоустойчива, не се разнищва и добре държи възлите. Въпреки сравнително големия си диаметър (най-малкия е 0,15 мм) минава лесно и през най-малките мъниста. Приятна е за работа, не претрива и не цапа ръцете – огромен плюс за всички дами. Готовите изделия се отличават с по-голяма твърдост и здравина, отколкото при Нимо и на практика са вечни. Цената на Уайлдфайър е малко по-висока от тази на Файърлайн, но качеството е несравнимо по-добро и всъщност тази нишка е нашият фаворит.

Нишка за низане и плетене Wildfire

7. Нишки за плетене и тъкане S-LON

Много здрав шнур в различни цветове и размери. Има хубав блясък и не се нищи. Тези качества го правят изключително подходящ за микромакраме, низане, различни техники с връзване на възли, кроше и тъкане с мъниста.

product_6995

8. Професионални шнурове за възли Griffin

Това е текстилен шнур от плетени найлонови нишки с голяма здравина. Съществува в богата гама от цветове и размери. Подходящ е за микромакраме, низане и различни видове възли. Бижутата, изплетени с него стават здрави, стегнати и стабилни. Тъй като е синтетичен и се топи, лесно могат да се завършват възлите с обгаряне.

product_9299

9. Еластична корда Elasticity

Както подсказва името и, еластичната корда Еластисити е разтеглиииииииива, но освен това и много здрава. Подходяща е за плетени гривни, колиета по врата, аксесоари за коса и дори за модерните в последните години мартенички от мъниста. Прозрачна е и от скоро се произвежда и в най-различни цветове. Запазва разтегливостта си, колкото и да носите бижуто.

Еластична корда Elasticity

10. Невидима корда Griffin.

Невидимата корда е изработена от абсолютно прозрачен найлон. Издържа на много голяма тежест, но не е подходяща за низане на мъниста с груба повърхност и остри ръбове. Много ефектна за изработката на колиета и гривни, мънистата изглеждат, сякаш „левитират” около тялото, тъй като нишката не се вижда. Традиционно се използва с перли, но с различни по размер вълшебни мъниста и помощта на простичката оптическа илюзия можете да се сдобиете с много ефектно „магическо” колие.

product_7437Невидима корда Supplemax

Днес вече много фирми предлагат различни нишки за плетене с мъниста, с различни показатели и с по-добро или по-лошо качество. Постарах се да ви запозная с някои от най-популярните и достъпни марки, а вие сами ще прецените кой продукт е най-удачен за вас и вашите модели.

Пожелавам ви спорна работа и много вдъхновение!

Кристъл

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

6 Responses to Под лупа – нишки за низане, плетене и тъкане

 1. Pingback: Техники за работа с мъниста – плетка пейот и какво можем да правим с нея | Marabu.bg блог

 2. Pingback: Техники за работа с мъниста – плетка ндебеле и за какво можем да я използваме | Marabu.bg блог

 3. Живея в Благоевград. Откъде мога да си купя тези „инструменти“ за плетене?

 4. Любима Милчева says:

  Добър ден!
  Кои конци /шнурове/ бихте ми препоръчал за направата на гривни с мъниста за деца.
  Идеята ми е гривничките да са с мъниста и плетка,без ограничителни и закопчалки .
  Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*