Вълшебни камъчета: Мистериозните символи – с кои символи и знаци да украсим своето енергийно бижу

Вълшебни камъчета

Днес сме подготвили за вас няколко съвета как да заредите своите вълшебни камъчета с още повече магична мощ, като същевременно разнообразите дизайна на своето бижу.

Символично и буквално

Символите са знаци или стилизирани рисунки, които представляват в съкратен вид същността или значението на даден предмет, събитие или идея.

От най-древни времена чрез помощта на пиктограми (стилизирани картинки) хората успявали да изразят писмено и да запазят за поколенията своите мисли, чувства и преживявания. С течение на времето с помощта на пиктограмите се ззародила и концепцията за писменост, като в някои езици, като японския и китайския например, за някои основни понятия и до ден днешен се използват пиктограмите от древността (макар и опростени до неузнаваемост).

Всяка религии, всеки народ или култура има свои собствени символи. Обикновено бижутата, които изобразяват определени символи целят да покажат принадлежността на собственика към някоя група, или отношението му към дадена идея. Повечето символи обаче имат и свое самостоятелно значение, като в днешни дни нерядко се носят и извън контекста на дадената религия или култура. За много от символите се смята дори, че сами по себе си те имат магични свойства, както и способността да упражнят свръхестествените си сили върху приносителя си.

Подбрахме за вас някои от най-популярните символи, с които можете да украсите и заредите с допълнителна мощ своето ръчно правено, вълшебно бижу.

Религиозни символи

Ето символите на някои от основните световни религии, както и техните общоприети значения:

Кръст (Християнство)

Звездата на Давид (Юдаизъм)

Назар (Ислям)

В днешни дни кръстът е най-известният символ на християнството, макар че далеч не е най-старият. Символизира разпятието Христово и показва религиозната идентичнист на собственика си. Съществуват няколко различни форми. Юдейска легенда разказва, че този символ на юдаизма произлиза от формата на щита на Давид (същият, които победил великана Голиат). Днес това е може би най-популярният символ за принадлежност към Юдаизма. Назарът всъщност не е точно религиозен символ, но в бижутериятя изпреварва по популярност всички такива. Сините стъклени оченца предпазват от зли очи и помисли и са често срещан талисман и сувенир.

Ин и Ян (Даоизъм)

Ом (Индуизъм)

Лотос (Будизъм)

Ин и Ян символизира концепцията за единното начало и това как противоположностите са взаимносвързани и не могат да съществуват една без друга. Популярното схващане е че символизира баланса и равновесието. Ом е сакрална мантра (молитвен напев) в индуизма. Символът ом всъщност е изписването на тази сричка, изписана на Деванагари (индийска писменост). На Запад често се възприема като символ за медитация и хармония. Корените му са заровени в калта, стеблото расте във водата, а ароматните цветове се носят над нея. Именно поради това лотосът символизира еволюцията на душата – от калта на материализма, през водата на опита до лъчите на просветлението.

Етнически и племенни символи

Едва ли можем да изброим всички етнически и племенни символи и техните значения (освен в няколко доста дебели тома може би). Спряхме се обаче на някои от най-популярните и най-използваните в света на бижутерията и декорацията.

Египетски кръст Анкх

Египетски скарабей

Келтски възел

Този кръст произлиза от древен Египет и се нарича още „Ключът на живота”. Символизира вечния живот и живота като цяло. Скарабеят е популярен амулет, произлизащ от Древен Египет. Означава прераждане, символизира също цикълът на живота. Келтските възли са популярни и модерни елементи в съвременната бижутерия. Символизират предпазване от злото.

Келтски триквестър

Маянски символ – цялост

Маянски символ – небесен

Триквестърът е сложна геометрична форма с дълбоко символично значение. Келтският вариянт означава щит, защита. Маянските глифове (пиктограми) са всъщност древна форма на писменост. Показаният на картинката по-горе означава цялост. Ето още един маянски символ, със значение небесен, райски. Тези символи носят значението на думата, която изобразяват.

Йероглифи

Японските и китайски йероглифи са далечни и непознати за нас. Понякога е трудно да си представим, че от другата страна на планетата има хора, които пишат цели думи с всички тези чертички и квадратчета. Може би точно за това йероглифите днес са се превърнали в един популярен моден аксесоар. Вижте някои от тях тук:

Здраве

Благополучие

Любов

Популярни символи

Някои от популярните символи започват съществуването си доста по-скоро в нашето съвремие, но въпреки това бързо успяват да оставят отпечатък в съзнанието и душите на хората. Освен това те са чудесен начин за себеизразяване, като допълнение към вашето бижу. Ето тук вижте колко добре се съчетават и с полускъпоценните камъни:

Вяра, надежда, любов

Четирилистна детелина

Подкова

Кръстче, котвичка и сърчице – символизират вярата, надеждата и любовта, без които човечеството е загубено. Легендата гласи, че всяко листче ни носи по нещо – първото надежда, второто  вяра, третото  любов, а четвъртото –  късмет. В много култури по света съществува поверието, че намерената подкова носи щастие на своя нов собственик.

Знака на мира

Розова панделка

Ключ сол

Джералд Холтъм създава знака на мира през 1985 г. като символ на Движението за ядрено разоръжаване. Розовата панделка е международен символ за борба с рака на гърдата и подкрепа на жертвите на коварната болест. Това е символът на музиката и нейните любители.

Пожелаваме ви успех в намирането на най-подходящия символ за вашето магическо бижу!

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно, Холистични бижута. Запазете постоянна връзка.

6 Responses to Вълшебни камъчета: Мистериозните символи – с кои символи и знаци да украсим своето енергийно бижу

 1. Румяна Раковска says:

  Информацията от предишните постове не ми е непозната, но ТУК намерих и непознати и доста интересни нещица…Благодаря ти!

 2. Румяна Раковска says:

  Информацията от предишните постове не беше непозната, но тук открих много неща , които не бях срещала досега…Благодаря ти!

  • marabu says:

   И ние Ви благодарим! За нас е важно да Ви бъдем полезни с интересна информация и идеи, както и да чуем Вашето мнение, съвети и препоръки.

 3. guest says:

  Майка ми живееше дълги години в Израел и ми подари няколко ключодържателя със символ на ръка с око в нея (обясни ми, че това била ръката на Яхве и неговото всевиждащо око). Ще се радвам, ако ми дадете действителното значение на този символ, защото не знам къде да го проверя.

 4. Ирина says:

  Здравей, доколкото знам това е защитен символ – предпазва приносителя от лоши неща. Има хубава статия в уикипедия – мисля, че става дума за същото нещо, за което питаш – пише че има различни видове, давам линк: http://en.wikipedia.org/wiki/Hamsa

 5. От дъго време тъся значението на йероглифи.Надявам се с ваша помощ да науча повече.
  Много ще ми помага в моето хоби , което е костна бижутерия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*