Годишнина от сватбата – отпразнувай своя символ – I

Наближаването на един от празниците, превърнал се в повод да покажем любовта към половинките, ни накара да отделим специално внимание на обвързаните двойки. Празнуването на годишнина от сватба е важен момент и значима дата във всяко семейство. Надяваме се, че с настоящата статия момичетата ще открият творческо вдъхновение, а техните партньори – перфектния подарък за наближаващия празник.

Любопитно е, че отбелязването на годишнина от сватбата води началото си още от Римската империя. Тогава, мъжете разнежвали своите съпруги със сребърен венец за двадесет и петата годишнина и със златен за петдесетата. Имената на тези празници оттогава са останали съответно като „сребърна” и „златна” сватба. Обичаите на различните страни обвързват годишнината с характерни подаръци, носещи интересни значения. Независимо дали са асоциирани с полускъпоценни камъни, метали, цветя и други, те целят заздравяване на връзката, изграждане на близост и сплотеност. Един от най-характерните и силни символи е този на Диамантената годишнина – шейсетата и седемдесет и петата. Името произлиза от честването на шейсет годишнината от коронясването на кралица Виктория през 1897, отбелязано като Диамантен юбилей. През 20 век, засилената комерсиализация води до възникването на специални наименования за вяка една годишнина, обвързани с тематични подаръци. Началото на тази традиция е поставена през 1937 година от Американската Асоциация на бижутерите. Тя предоставя разширен и богат списък с подаръци за всяка една година, добавена към семейния живот.

         

Днес, във Великобритания, Австралия, Канада и някои други страни, двойките с по-голям стаж в семейния живот получават специални писмени поздравления за празника си от местното управление. В САЩ, достигналите 50 години и повече, получават приветствия от президента, а римските католици имат правото да потърсят благословия от папата чрез местната епархия.

Имената на годишнините варират в различните страни и според съответните им обичаи носят интересни символни значения. Възползвайте се от характерните им послания, за да създадете тема на празника или да подготвите любопитни изненади. Можете да откраднете идеи за оригинални подаръци.

1 година – Хартиена

Първата годишнина е Хартиена. Сравнявана с крехкия и раним материал, първата година подлага връзката на младото семейство пред различни изпитания. Освен това, белият лист хартия, бележи началото на нещо ново и непознато. Върху него предстои да се напише общата история на двойката. Заздравете отношенията си с креативен и искрен подарък. Цветето, подходящо за този повод е карамфил, а златно бижу, часовник или аксесоар със сигурност ще се хареса. Можете да подходите традиционно и да се поглезите с билети за театър или ваучер за подарък. Надпишете съкровено и искрено послание върху ръчно направена хартия и го добавете към подаръка си. Ще предизвикате истинска емоция!

         

2 година – Памучна

Втората година е сравнявана с памук. Всеки изминал ден сближава двойката все повече и повече, а техните съдби се преплитат, както многобройните нишки на мекото растение. Подсказва за топлината и комфорта, предизвиквани от близостта между двамата. Както памукът е едновременно здрав и нежен, така и семейството се учи как да бъде гъвкаво и адаптивно към навиците на другия. Сред традиционните подаръци са памучно бельо и китайски порцелан, а цветето асоциирано с този етап от отношенията е Момина сълза. Камъните за тази годишнина са гранат и розов кварц. Гранатът дава сила и енергия, държи отношенията жизнени, вдъхва търпение, смелост и упоритост.

         

3 година – Кожена

Третата годишнина е кожена. Кожата традиционно символзира защита и прикритие. По същия начин семейната връзка предлага сигурност и подслон, грижа за човека до нас. През изминалата трета година, отношенията между женената двойка са станали източник на стабилност. Озарете празника със слънчогледови стръкове! Традиционни подаръци са кристал и качествено стъкло. Можете да си размените символично кожен калъф, тефтер, портмоне. Бижу с перли би очаровало всяко момиче и със сигурност ще бъде скъп спомен в бижутерийната кутия.

         

4 година – Цветя и плодове

Всяка година, семейството изпитва трудности, но вижда, че по-лесно и гладко се преодоляват, когато са сплотени. През четвъртата година, връзката започва да разцъфва като цвете и да съзрява като плод. Както плодовете хранят тялото, а цветовете – душата, така и задълбочаването на връзката и грижовната любов носят освежаване, подхранване и нови сили за брака. Камъкът за тази година е син топаз. Богатата Хортензия е цветето, символизиращо разпъпилата връзка.

         

5 година – Дървена

В древността дърветата са символизирали духовно израстване, мъдрост и сила. През петте си години двойката е израснала, корените са пробили дълбоко и връзката им е придобила здравина. Научили са да разбират грешките си и да познават вътрешната страна на партньора си. Познали са най-важната тайна за успешен брак – прошката и компромиса. Традиционен подарък е сребро, а маргаритката, с многобройните си листенца, е нежен символ на петата годишнина. Забавно ще бъде да засадите заедно дръвче, чието израстване ще можете да наблюдавате или поне да посещавате от време на време. Така ще свържете още по-силно съдбите си. Камъните, асоциирани с дървената годишнина са сапфир и розов турмалин.

         

Очаквайте продължение по темата… Дотогава не забравяйте един съвет от екипа на marabu.bg – за да превръщате всеки един ден в малка изненада – бъдете непредсказуеми! Не чакайте празници, за да демонстрирате чувствата си. :)
Ще се радваме да ни споделите какви изненади сте подготвили вие! :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Годишнина от сватбата – отпразнувай своя символ – I

  1. Pingback: Годишнина от сватбата – отпразнувай своя символ – II | Marabu.bg блог

  2. Радослава Иванова says:

    Смятам, че идеята за различните символи е страхотна. Придава някакво чувство за сантименталност и символизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*