Гривната – какво да помним и знаем, когато я избираме

Гривната е прекрасен моден аксесоар, актуален по всяко време на годината. Преди  хиляди години, тя е била неделима част от тоалета на древните гърци, римляни, тракийци и други народи. Носена като талисман, имала символично значение, пазела от зли духове и беди. Днес, търсейки предимно нейните декоративни и функционални качества, тя може да подчертае изящната красота на женската китка или да прикрие някои несъвършенства.

Ако не харесвате пръстите си, с атрактивна гривна можете да отклоните вниманието от тях. Това се постига още по-лесно, когато гривната се движи свободно по ръката или има поклащащи се елементи, привличащи погледа на околните.

С какво трябва да се съобразим, за да изберем правилната гривна:

Съобразете се с китката си:

Размерът на китките е индикатор за костната ви структура. Когато те са фини и съотнесени към дланта са сравнително малки, повечето модели гривни биха им подхождали. Ако чувствате китките си прекалено малки, носете обемни гривни и часовници, които им придават ширина.

Ако китките ви са едри, биха ви подхождали неплътни модели с отворена връзка, верижки или вълнообразен дизайн, които позволяват през тях да се види кожата ви. Те прикриват китките, като добавят визуално свобода и движение в тази област. Тези модели правят по-малко забележими относително широките форми. На такъв тип ръце, биха стояли добре и множество тънки гривни, носени заедно.

      

Съобразете се с дължината на ръцете си:

Ако имате непропорционално дълги ръце, носете много гривни наведнъж. Това би скъсило визуално външния им вид и ще балансира визията ви.

Ако имате къси ръце, носенето на прекомерен брой гривни може да скрие напълно тясната част около китката ви, а това би придало усещане за съвсем къси и тромави ръце. Визуалното скъсяване на ръцете респективно подчертава малката дължина на краката. За перфектна визия, носете гривни, които подчертават плавната линия на ръката и китката.

      

Сравнете по-грациозния и елегантен вид на ръцете с единичната гривна и множеството тънки гривни с тази с едрите модели. Първите две позволяват линията на ръката, китката и дланта да остане видима, докато в третата илюстрация се забелязва скъсяващият ефект на плътните и обемни гривни.

Съобразете се с формата на ръцете си:

Ако имате нежни и стройно оформени ръце, успешно бихте съчетавали с тоалета си всеки стил гривни. Тогава бихте могли да си позволите да носите гривна тип „маншет”, малко по-високо на ръката си, отколкото върху самата китка. Този творчески подход е женствен и подчертава изящните линии.

   

Ако ръцете ви са едри и по-пълнички, бъдете внимателни колко широки гривни избирате. По-добре е да носите такива, които стоят свободно. Избягвайте тези, прилепващи напълно по китката. Дори и да са ви удобни, те биха засилили ширината им и може да предизвикват усещане за съвсем къси и дебели ръце.

И накрая, един практичен съвет – винаги проверявайте ефекта от бижутата, които поставяте, в огледало, отразяващо целия ви ръст! Така по-лесно ще прецените как то влияе на визията ви и дали е интересен акцент.

Очаквайте и следващата ни статия от категория Езикът на бижутата – какво трябва да знаят всички, който обичат да ги носят! От нея ще научите практични хитринки за различните видове гривни. :)

https://plus.google.com/u/0/100421707023543606096/posts

Сподели:
Тази статия е публикувана в Езикът на бижутата. Запазете постоянна връзка.

3 Responses to Гривната – какво да помним и знаем, когато я избираме

  1. Pingback: Как да си изберем гривна? | Студио за Ръчно изработени бижута и аксесоари ~An-G Design~

  2. Мирела says:

    Статията е много интересна и полезна. Но имам един въпрос – Ако ръцете са по-дълги и на едната ръка се носят много гривни, това няма ли да създаде чувство за несъразмерност между двете ръце?

    • marabu bg says:

      Възможно е да се предизвика такъв ефект, ако гривните са прекалено едри и тежки. Всеки случай е индивидуален, трябва да се експериментира и подхожда внимателно :) Ако работното ви място го позволява, опитайте да носите еднакво обемни модели и на двете ръце, най-вече като визуално усещане и въздействие. Ще се радваме да споделите с нас, дали изглеждате добре и се чувствате удобно с тази визия. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*