Експозиция – III

Научете повече за точната експозиция и как да разработвате детайлите във фотографиите си.

Пр.10. Тази композиция от зелки впечатлява с фините детайли. Тяхното подчертаване се дължи на перфектното измерване на експозицията. Тоналностите на зеленото са в няколко степени.

С натрупването на опит, особено когато работите при постоянни светлинни условия (в помещение) с изкуствена светлина, използването на ръчно определяната експозиция е за предпочитане.

Пр.11. Зелената трева в тази идилична снимка е с отразяваща способност 18%.

Определянето на точната експозиция винаги е вълнувало фотографите. Сериозен успех, който и до ден днешен е в основата на измерителните системи, е делото на Ансел Адамс – американски фотограф, прочул се със своите снимки на американските резервати и изобретяването на зоновата система. Той установил, че усреднено всички обекти на заснемане отразяват 18 % от падналата върху тях светлина. Разбира се, с някои изключения – пейзаж покрит с прясно паднал сняг и свещеник, сниман на черен фон.

Пр.12. Тези бели глави чесън обикновено излизат недоекспонирани (тъмни), което би убило нежните детайли и нюанси. Налага се да коригираме експозицията с една бленда.

Поставяйки си за цел да прави такива снимки, в които са разработени всички детайли, той разделил тоналностите в заснеманите обекти в 10 зони – от непроницаемо черно до „тебеширено“ бяло. В Средната зона М поставил „стандартният“ сив тон с отразяваща способност 18 %. В природата това са зелената суха трева през месец май, червената тухлена стена, лицето на повечето бели хора в началото на лятото и т. н. Какъв е смисълът на тази зонова система, ще се запитате – той е в това, че ако успеем да определим правилно експозицията (блендата и скоростта) за зона М, то и всички останали зони ще бъдат правилно изобразени. Забелязвате, че говорим за черно, бяло и сиво, но всъщност, ако определим точно експозицията, то всички цветове ще бъдат точно показани (при правилно избрана цветна температура, за която ще говорим малко по-късно).

Посетете личния сайт на доц. Динамир Предов http://dinamirpredov.org/, за да се насладите на майсторството на фотографията.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Професионална фотография за любители. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*