Кой нарисува тази дъга – използвайте енергията на цвета!

Всеки от нас има истинска емоционална връзка с определени цветове. Хармоничното използване на палитрата е важен елемент от нашия живот. Неведнъж сме споменавали, че тя може да има благотворно влияние върху тялото и духа ни. От тези особености се възползват дизайнери в областта на модата, интериора и рекламата. Към оздравителното въздействие на цветовете можем да добавим и баланса им в хранителния режим. В поредица от няколко статии ще хвърлим любопитен поглед към ефекта от различните храни.

Обагрени в разнообразни цветове, те действат по специфичен начин на нашия апетит и организъм. В различните маркети и хранителни магазини ще откриете, че този трик често е използван в дизайна на опаковките. Ефектът от храната не винаги е обвързан с реалния цвят, който виждаме. Самият начин на действие и нейните качества могат да я асоциират с енергията на конкретен цвят от палитрата, макар и да не е обагрена в него. Например едно от качествата на портокалът, придружено от неговия оранжев цвят, е да елиминира токсините в организма. Кафявият ориз и ядките имат същото действие, така че можем да приемем, че те носят оранжева енергия.

         

Червени храни и храни, които действат като такива

Червените храни обикновено са богати на минерали и са добър източник на белтъци. Те са помощник в повишаването нивата на жизнеността. Признаци за липсата на червена енергия са безсилие, анемия, прималяване. Ще ви подсетим за няколко типични храни, оцветени в червено и помагащи в абсорбирането на червена енергия.

Червени плодове – ягоди, череши и малини (дават необходимото количество естествена захар);

Червени зеленчуци – цвекло, пипер, червен лук, домати

Други червени храни – червени меса, риба, бобени растения, ядки

Червени витамини – В12 (жизненоважен в абсорбацията на желязо)

Червени минерали – желязо (помага на кръвта да пренася кислород), магнезий (заздравява костите, повишава енергията на клетките), цинк (заздравява косата, кожата и ноктите)

Други червени добавки – мастна киселина (подобрява функцията на клетките и кръвта, повишава здравословното състояние на кожата, косата и ноктите)

Червени напитки или храни с ниска хранителна стойност – червено вино (намалява нивото на холестерола), кафе (стимулира мозъчната дейност, има диуретично действие), шоколад (дава енергия)

         

Шоколадът е добър пример за храна, носеща червена енергия, дори и да не принадлежи към този цвят. Той се характеризира с нея, защото предоставя незабавна сила на организма. Кресон и магданоз са зелени подправки, но съдържащите се в тях високи нива на минерали им дават червени качества. Червеното вино, от друга страна, е червено като цвят и предоставя желязо, но неговите високоалкохолни нива му придават и виолетова енергия. Така то може да бъде класифицирано и към друга цветова категория.

         

Избиране на храна, според нейния цвят:

-Често търсим храни, обагрени в любимите ни цветове. Те ни дават енергия, подкрепяща функционирането на тялото ни.

-Храни, оцветени в най-малко любимите ни цветове, ни доставят липсващата ни цветова енергия.

-Храни, чийто цвят внезапно ни е привлякъл, подсказват от каква енергия сме имали нужда в този момент.

Ето как използвахме червени акценти в бижута от колекцията на Ателие Марабу. Цветните квадратчета в гривната с плетка Пейот предизвикват цветно настроение и жизнерадост. В обиците, изработени с тел тип Memoryкристалчетата Swarovski с цвят цъфнал лотос блещукат загадъчно и притегателно.

      

Вие творите ли в червено? Очакваме да споделите мнение по темата :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Кой нарисува тази дъга – използвайте енергията на цвета!

  1. Ваня Иванова says:

    Забелязала съм, че различните цветове излъчват различни чувства. Когато съм в лошо настроение обличам нещо жълто, например, и имам усещането, че веднага ми се вдига тонусът. Задължително ще пробвам и с червено.

    • marabu bg says:

      Определено цветовете имат силата да влияят и да променят настроения. Експериментирайте и ги носете със самочувствие, но не забравяйте, че е важно и да се чувствате комфортно в тях :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*