Колието – какво да помним и знаем, когато го избираме II

В настоящата статия ще продължим с основните неща, които е добре да спазвате при избора на колие. Съобразявайки се с тях, бъдете сигурни, че ще постигнете баланс и хармонична визия.

Съобразете се със силуета на врата си – вертикален или диагонален

Забележете разликата между вертикален, напълно изправен врат – на първата илюстрация и с наклонен силует, както във втората. В единия случай, той рязко се издига от раменете, а в другия – контурът му плавно се слива с тях.

Ако вашият врат е с наклонен силует, можете да изпитвате трудности при избора на подходяща огърлица, тъй като рядко ще намерите такава, която да прилегне естествено. По-скоро, добавете към тоалета си едра брошка, с която да компенсирате и запълните празнината около раменете и да достигнете удовлетворяващ ефект.

В противоположния случай – вратът ви е прав и тънък, всякакви колиета биха ви стояли изящно. Бижута, изградени от издължени прави линии са идеални за вас.

Съобразете се с раменете си

Едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид, е пропорцията между ширината на раменете спрямо ширината на лицето ви. За да определите това съотношение, представете си, че вземате контура на главата си, сваляте го вертикално до нивото на раменете и го нанасяте успоредно в ширината на всяко рамо, плътно до лицето. Изследвайте, дали спрямо взетия контур, раменете ви са по-тесни или по-широки.

Ако имате тесни рамене, може би съвсем естествено избягвате да носите огърлици. Причината е, че те обхващат сравнително широка област от тялото ви и подчертават тесните рамене. Визуално окото търси свобода в тази част. Тя може да бъде постигната, като заместите колието с едра брошка. За вашата структура, много атрактивно съчетание би било обици с дължина над брадичката и брошка, окачена високо на деколтето.

Ако имате широки рамене, колие от множество нанизи може да балансира пропорциите спрямо лицето ви. Подходяща алтернатива е брошка, изградена от групирани няколко по-малки елементи.

Съобразете се с чертите на лицето си

Ако очите, носа или устата са големи в сравнение с цялото ви лице, накити с едри елементи биха хармонизирали визията ви и да прилегнат напълно. Ако имате нежни черти, бижута с малки и фини детайли са правилният избор за вас.

Присъствието на огърлицата, определено от наситеността и съдържанието на различни елементи, е друг фактор, с който трябва да се съобразите. Солиден наниз от мъниста стои много тежко и подхожда на лице с едри черти. Ако имате нежно лице, изберете колие с лек и въздушен дизайн.

Оптималният размер на отделните мъниста и другите елементи от модела е по-добре да се съотнася с чертите на лицето ви, а не с пропорциите на тялото ви. Следователно едра жена с нежно лице е подходящо да носи колие от няколко наниза перли със среден или малък размер, докато на ниска жена с големи очи и уста приляга огърлица от един наниз с едри перли. Преценете разликата в нанизите и размерите на мънистата със следващите две колиета от колекцията на Ателие Марабу – Класика и пиано и Цветни камъчета.

   

Ако чертите на лицето са различни като големина, например малки очи и широки устни, степенувайте размера на мънистата в модела.

Съобразете се с аксесоарите и декорациите към облеклото

Огърлицата е бижуто, което задължително трябва да съобразите с тоалета си. Деколтето определя с кои колиета можете да го съчетавате. Не е приятно декорациите към него и бижуто да са разностилни или конфликтни като материали и форма. Ако огърлицата е по-силно детайлизирана, тоалета трябва да е по-изчистен. Важно е да постигнете хармония и изчистена стилна линия. Издължено колие, в което преобладават вертикалните линии, не приляга върху деколте с подчертано хоризонтално ориентирана декорация. Резултатът от такова съчетание смущава страничните наблюдатели. Към деколтета със силно орнаментиран дизайн е добре да добавите единствено обици с подходяща за вас дължина.

Още в самото начало, изберете на какво искате да наблегнете, към коя част от тоалета и аксесоарите искате да привлечете внимание, кои елементи да са доминиращи и кои да прикриете. Така ще постигнете желания ефект и успешна визия.

Очаквайте следващата ни публикация, в която ще продължим с интересни съвети за избора на колие спрямо формата и дълбочината на деколтето.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Езикът на бижутата. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*