Нощ в музея – пет любопитни галерии!

Лятото и сезона на дългите разходки все още не са приключили!  Днес ще ви вдъхновим за творчески пътувания и нови хоризонти по един необичаен, но особено вълнуващ начин. Каним ви на виртуално пътешествие в едни от най-известните и богати музеи за бижута. Заедно ще бродим из вдъхновяващи места, ще надникнем в техните витрини и ще се докоснем до любопитни колекции.

V&A
Музеят V&A (Музеят на Виктория и Албърт) лесно се превръща в обожавано място от любителите на изящните изкуства. Намира се в централната част на Лондон и е най-големият в света музей за декоративно-приложни изкуства и дизайн с постоянна колекция от над 4,5 милиона експоната. Музеят, основан през 1852г., носи името на принц Алберт и кралица Виктория. Идеята за изграждането му се заражда след Голямото изложение в Лондон от 1851 г.

  

През 2013 г. става 20-тият най-посещаван музей в света с близо 3,3 млн. посетители. С площ от 51 000 кв. м., съдържа 145 галерии с колекции от история на архитектурата, експонати от Азия и ислямската цивилизация, керамика, мебели, мода и фини бижута. Колекцията костюми се състои от над 14 000 тоалета плюс аксесоари, много от които датират от 1600 до днешни дни. В нея се помещава една от най-обширните колекции с фини и изящни бижута. Ще откриете бижута, наследени от древността, ювелирни модели, отразяващи блясъка на дворцовия живот през 19 век и новаторски накити, представящи търсенията през 20 век.

В блещукаща галерия са разположени холограми и компютърни екрани, от които можете да търсите екземплярите и да научите повече за тях.

Бижутерийнити галерии в музея Виктория и Албърт са истинска находка за любителите на блясъка

Музей на бижутерийния квартал

Част от Групата на музеите в Бирмингам, Англия, Музея на бижутерийния квартал представлява истински интригуваща разходка. Той се помещава в старата сграда на бижутерската фирма Smith&Pepper, прекратила търговската си дейност през 1981 г. Представлява истинска капсула на времето от деня, в който предприятието заключва вратите си. Вътре могат да бъдат намерени инструменти, останали разпръснати по масите и столовете, окачени мръсни гащеризони, забравени чаши за чай и буркани със сладко по рафтовете. Интериорът и работното пространство в модерните арт и бижутерийни ателиета са се променили много през изминалите години. Ето защо, музеят дава реална представа за позабравените традиционни бижутерийни занаяти и производство. Той разполага с галерии и магазин с произведения на съвременни дизайнери от Бирмингам.

 

Ателие в музея в запазения си оригинален вид от 1981година

Музеят Уитби

Уитби в Йоркшир, Англия е известен с производството на продукти от гагат. Това е минералоид, образувал се преди около 170-180 милиона години от овъгляването на  вече изчезнал вид  от рода на хвойновите дървета. Наричан е още черен кехлибар, защото при натъркване с парче плат, се зарежда със статично електричество, подобно на кехлибара. Притежава красив смолист блясък и е бил много популярен в изработката на траурни бижута по време на Викторианската епоха. Едва ли е изненада, че местният музей е дом на една от най-изящните и богати колекции на бижута с гагат. Тя пази и 500 годишни модели с гравирана повърхност.

  

Музеят в Ълстър 

Ълстър е провинция в Северна Ирландия, чийто най-голям град е Белфаст. Музеят в Ълстър, с площ 8000 кв.м., е разположен в ботаническите градини на Белфаст. Съдържа колекции с изящно и приложно изкуство, археология, етнография, местна ирландска история, нумизматика, ботаника и зоология. Той пази грижливо съкровището на три от 20-те испански армада кораби, разбити на северозапад от ирландските брегове, включително и бижутата, които са били на борда. Испанската армада, позната като Непобедимата армада или Великата армада  е най-големият военен флот през 16-ти век, създаден от  крал Фелипе II. Освен тази невероятна колекция, музеят помещава бижута от 18 век, най-пълната колекция с ирландски бижута от 19-ти и в стил Ар Нуво. Галериите включват и произведения на съвременни ирландски бижутери.

  

Британски музей 

Британският музей в Лондон е сред най-големите и завладяващи музеи в света. Има хиляди бижута, разпръснати в различните колекции, показващи колко важни са били накитите за всяка една култура и епоха. В него можете да видите скъпоценности от Сътън Ху – англосаксонски некропол от 6-7 век. Той съдържа непокътнати останки от кораб, с богата колекция от златни и сребърни предмети принадлежали на англосаксонски крал.  Сред тях са орнаментирани бижута и метални елементи с изключително високо качество на изработка техника за времето си.

През 2013 г., с близо 6,7 млн. посетители, музеят става пети в света в класациите по посещения. Музеят възниква през 1753 г., когато доктор Ханс Слоън преотстъпва на страната огромната си колекция в областта на литература и изкуство. Входът в Британския музей е безплатен, а любопитното е, че на щат в музея се водят 6 котки, които да ловят мишки.

  

Музея за дизайн в Лондон 

В момента, в Музея за дизайн няма изложени бижута, но обширните колекции и провежданите изложения от различни области на дизайна – продуктов, индустриален, графичен, моден, интериорен и екстериорен, провокират истинска емоция и наслада. Сградата с площ от 34 000 квадратни метра и разположена на р. Темза до Тауър бридж, някога е била склад за банани. Като музей се използва от 1989 г, а от 2008 насам директора му връчва Приз на годината.

Дизайнът е начин, по който можете да разберете света и как можете да го промените! Съветваме ви да държите под око страниците на сайтовете – те ще ви дадат интересни идеи в изработката на бижутата. :)

 

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*