От другата страна – стилът на едната обица!

Какво мислите за визията с една единствена обица? Някои казват, че всяко ново е добре забравено старо. Свързвайки поговорката с нашумялата тенденция, можем да твърдим, че има огромна доза истина. И така, време е да надникнем от другата страна…

Вече, няколко модни сезона, дизайнерите диктуват правилата, открадвайки и интерпретирайки различни моменти от богатата история на бижутата. Стилът на единствената обица завладя не само световните подиуми, но и градските улици. За да се потопим напълно в темата и за да открием извора на характерните елементи, ще направим кратка историческа разходка.

      

Пробиването на ушите е една от първите модификации, които хората започнали да правят с тялото си. Ако обърнем поглед назад, далеч в древни времена, и мъже, и жени носели обици. В различните култури това имало различно предназначение. Те показвали благосъстояние, културна, религиозна и етническа идентичност, защитавали от лоши сили. Според легендите злите духове имали способността да се промъкват в тялото през слабите му места и по този начин да го завладеят. Затова, зоните около уши, очи и слабини били прикривани с различни декоративни украшения. Стенописи по запазени стени в Персеполис в Древна Персия сочат, че воините носели по една обица, като част от техния боен костюм. Някои учени твърдят, че в Египет само децата носели обици. Доказателство е мумията в гробницата на Тутанкамон – ушите на фараона са пробити, неговата погребална маска също, но дупките са покрити със златни дискове, вместо с обици. Това се повтаря и в други гробници.

      

В Древна Гърция и Рим обиците, носени от жените, сочели социалния им статус. Обикновено перли са били присъщи за висшето общество. В много култури от Азия, например Япония и Индия, обиците представяли и религиозна принадлежност. Те служели и за целите на акупунктура и най-вече за подпомагане на зрението и слуха.

През Средновековието църквата поставя забрана мъжете да носят обици. Само пирати и престъпници не се подчинявали на ограничението. Те били белег за техните далечни пътувания и вълнуващи преживявания, талисман, предпазващ ги от нещастия и беди. Обици били давани на младите пирати, за да отбележат първото си преминаване през Екватора или през страховития нос Хорн, най-южната точка на Южна Америка. Освен това, ако обицата е от злато или сребро, можело да се използва, за да се заплати погребението им, в случай, че претърпят корабокрушение. Някои от тях дори гравирали имената на родния си край върху тях, за да бъдат разпознати.

През 17 век дамите започнали да носят едри обици тип капка, чиято прелест изпъквала пред прибрани коси, често покрити с боне, шапка, шал или мрежа. През втората половина на 19 век обиците загубили популярност. Прическите, прибрани назад и прикриващи ушите, били декорирани от малки шапчици. В допълнение, религията ги свързвала с езически ритуали, суета и материалност.

През Ренесанса любимото ни бижу отново станало популярно сред мъжете от заможните семейства. Забележителен пример за това е Уилям Шекспир. На портрет от неизвестен автор, той е изрисуван със златна халка върху лявото си ухо. Сред владетелите в Европа изящни сребърни и златни, богато инкрустирани с камъни накити подсказвали за тяхната мощ и благосъстояние.

20-те години на 20 век носят появата на обиците тип клипс, което според много хора бил много по-санитарно чист и безболезнен подход. През следващите десетилетия силното развитие на дизайна, преоткриването на различни екзотични култури и стиловото разнообразие допринасят за развитието на този тип бижута и те стават все по-обаятелни и ефектни.

      

През късните 60-те и 70-те години бунтарският стил на хипитата интерпретира асиметрични и цветни елементи от различни етно култури. През 80-те години, желанието за експерименти и оригиналност води до засилен интерес към пиърсинга по различни места на тялото. Характерен за африканските племена и някои народи в Азия, особено впечатлителни са небалансираните съчетания на различни обици. Някои от пънк и рок звездите от 80-те и 90-те също се влюбват в асиметричния стил, към който се връщат и съвременните дизайнери. Едри, подчертани, обемни, подсказващи сила и мощ, различни, търсещи и екстравагантни обици завладяха света на модата. Носени като чифт, със сигурност биха изглеждали прекалено, но самостоятелно са новаторски и зашеметяващи!

Стилът на едната обица удобно се настани в колекцията есен/зима-2013/2014 на Камил Мичели – дизайнер в Диор. Тя предизвика истински фурор със своята обица, състояща се от две перли, долепени от двете страни на ухото и носена като единствена. По същото време Селин, Изабел Марант и Луис Вюитон представиха и своите модели с едно голо ухо, а другото, богато декорирано с впечатляваща обица. Ема Уотсън смело изпробва тенденцията, като излезе на червения килим с модел, състоящ се от нежна и дълга висяща верижка.

      

Експериментите са неограничени – богати флорални, религиозни, геометрични и абтрактни орнаменти, инкрустации с камъни, наподобяващи тези от Викторианската епоха. Композициите са допълвани от атрактивни верижки, пискюли и висулки.

Е, на вас допада ли ви стилът? Най-хубавото е, че можете да вложите цялата си енергия, за да изработите само една уникална обица, без да се затруднявате да правите втора. Това е не само атрактивно модно решение, но и практично, особено ако сте изгубили нечия сестричка от любимия си чифт. :) Ако се притеснявате да се появите с голо ухо, добавете на него малка, нежна и прибрана обица, а от другата страна на лицето развихрете фантазията си.

На нас визията определено ни повлия вдъхновяващо и с нетърпение ще опитаме да спретнем нови модели. Очаквайте втора част на темата с нашите предложения, а дотогава мислете и вие! Надяваме се, че ще ни споделите вашите идеи. :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно, Стилисимо. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*