Под лупа – перли

Според ранните китайски митове, перлите падали от небето, когато драконите се биели, а древните персийски легенди твърдят, че перлите са сълзите на боговете. И до днес много хора смятат, че перлите се образуват от песъчинка, попаднала в черупката на мида, в резултат от защитната реакция на мекотелото.

В действителност, това се случва много рядко. Наистина, за да бъде образувана перла е необходим дразнител, който да предизвика отделянето на седеф и образуването на перла, бисерните миди обаче обикновено успяват да изхвърлят пясъка. Обикновено причината за образуването на перла се корени в „промъкването“ на друг морски натрапник – дребна животинка, парче корал или дори парче от собствената черупка или тъкани на мидата, ако тя е била наранена.

Всъщност почти всички черупчести мекотели могат да образуват „перли“ под някаква форма. Само някои видове стриди и миди обаче образуват красиви, блестящи седефени перли, които са подходящи за бижута и друга украса, „перлите“ на повечето черупчести мекотели приличат по-скоро на порцелан и имат неправилна форма. Процесът на образуване на седефените перли е естествена защитна реакция – когато мидата не успее да изхвърли чуждото тяло – дразнител, тя започва да отделя смес от калциев карбонат, под формата на минерала арагонит (има същия състав като варовика, но различна кристална структура) и органичен секрет, наречен кончиолин (подобен на роговите вещества). Тази смес се нарича седеф и е със същия състав като покритието от вътрешната страна на черупката на мидата, тя се натрупва на слоеве около дразнителя, за да го изолира от тъканите на мидата и след продължителен период от време – понякога дори години – формира перла.

Тези перли са много редки и не са с правилна и еднаква форма. Събирането достатъчно голям брой естествени перли с приблизително еднаква форма, размер и цвят, за направата на колие или дори гривна може да отнеме години и със сигурност ще ви струва доста солидна сума. Алтернатива на прилична цена предоставят култивираните естествени перли. Те се образуват по същия начин, с тази разлика, че „дразнителят“ се поставя в малък срез в тъканта на мидата по оперативен път в специални ферми за бисерни миди. За „дразнител“ може да бъде използвано парченце от черупката или парченце от самата тъкан на мидата. Този метод позволява парченцата от черупка да бъдат предварително обработени в определена форма и по този начин получената перла да има или правилна кръгла, или дори нестандартна форма – сърце, звезда и др.

Култивирани естествени перли във формата на звездички и обици с перли-сърчица на дизайнерката Клаудия Брадби

Най-популярните видове естествени култивирани перли са японските перли Акоя, златистите перли от Южно море, Таитянските черни перли и КИтайските култивирани перли. Всички те са соленоводни и се произвеждат по различни технологии – някои включват имплантирането единствено на тъкан, а други – и миниатюрно „мънисто“ в определена форма.

Японски перли Акоя – за тях са характерни пастелните цветове, а розовите оттенъци са най-често срещани; перлите от Южно море са с характерен златист цвят, а Таитянските черни перли са в преливащи сиво-черни нюанси

Най-кратък е периода за добив на японските перли Акоя – около 1 година (това е времето, необходимо за да се формира перлата). Периода за добив на Таитянските черни перли често надвишава 2 години, затова те са най-редки и съответно обикновено се продават на по-висока цена.

Класически перлен наниз с перли от Индийския океан – възелчетата между перлите се правят, за да не се трият перлите една в друга и да се съхрани сравнително меката им повърхност от надраскване

Перлите Кеши се срещат и в природата, но най-често са култивирани, а разлика между натуралните естествени перли кеши и естествените култивирани такива трудно може да се направи. Те се образуват при пробиване на черупката и нараняване на бисерната мида или – при процеса на култивация – ако мидата изхвърли имплантираното мънисто-ядро и в кухината на неговото място образува друга, по-малка перла, често с неправилна форма. Перлите Кеши се образуват и като втора реколта перли от едни и същи миди.

Перли Кеши

Друг вид соленоводни перли са перлите Мабе. Те също идват от Южно море и се срещат и в природата, но много, много рядко. Перлите Мабе са плоски от едната страна и заоблени от другата – при култивираните естествени перли тази форма се получава чрез поставяне на импланта в близост до черупката на мидата – така перлата залепва за черупката и едната и страна остава плоска.

Перли Мабе – заоблени от едната страна и плоски от другата – формата на тези перли е много подходяща за инкрустация или кабушони от мъниста

Сладководните перли биват речни и езерни. Речните сладководни перли обикновено са дребни по размер и с неправилна издължена форма – приличат на оризови пуканки. Езерните перли са по-едри, а най-популярните езерни перли са са перлите Бива, кръстени на езерото Бива в Япония, от където произлизат мидите, които ги образуват. Речните перли са много по-често срещани, а в една бисерна мида могат да бъдат имплантирани до 25 ядра, което прави добивът много по-обилен и обуславя по-ниската им цена.

Пъстроцветни речни перли и езерни перли Бива

Друга алтернатива на ниска цена са изкуствените перли. Те се произвеждат от пластмаса или стъкло, а отгоре се поставя покритие с перлен блясък, подобно на лак. Тези перли са много евтини, но дори когато са с високо качество, блясъкът им изобщо не може да се сравни с този на истинските.

Изкуствени перли

Най-добрата алтернатива на естествените перли са кристалните перли Сваровски. Те са изработени по уникална технология на компанията, чрез нанасяне на специално многослойно покритие върху кристално ядро. Тази технология осигурява блясък, достоен да съперничи на естествените перли. Освен това, кристалните перли Сваровски са с аналогично тегло на това на естествените, еднакво хладни са на пипане и се затоплят от топлината на тялото, по същия начин както и естествените.

Кристални перли Сваровски

Освен това, кристалните перли Сваровски са устойчиви на износване, изпотяване, слънчеви лъчи издраскване, парфюми и почистващи препарати, тъй като са по-твърди от естествените. Въпреки това ви препоръчвам да спазвате златното правило и винаги да слагате перлените си бижута последни – след дрехи, грим и парфюм и да ги сваляте от себе си първи. Това правило всъщност важи за всички бижута и спомага за запазването на блясъка им.

От векове перлите са ценени като символ на елегантност и благородствео. Благодарение на новите технологии за култивиране на естествени перли и за производство на изкуствени, днес всяка жена може да си позволи да се почувства като кралица или светска дама, особено с помошта на идеите за перлени бижута от ателието на Marabu.bg.

Кристъл

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Под лупа – перли

  1. Pingback: Абитуриентски балове 2011 – Топ 5 тенденции в бижутата | Marabu.bg блог

  2. Pingback: Под лупа – седеф | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*