Практични решения за вашия пръстен

Пръстенът е прекрасен аксесоар от бижутерийната ни кутия. Понякога той носи силно символично значение за своя притежател. Може би за някои от вас е трудно да намерят правилния и напълно комфортен размер. В настоящата статия, заедно ще погледнем по-отблизо проблемите, които може да срещнем с малкото капризно бижу. Ще ви дадем практични решения и ще ви запознаем с някои основни термини от света на приложната бижутерия.

Анатомия на пръстена

Едва ли сте предполагали, че всяка отделна част в пръстена има свое собствено наименование. Това може да ви бъде полезно, когато избирате пръстен за специален повод или търсите услугите на бижутер. Повечето пръстени с декоративна украса от камък, кристал или мънисто се състоят от глава, рамене и халка. Халката може да бъде с плосък или със заоблен профил от вътрешната страна. Професионалните им наименования са съответно – стандартен и комфортен профил. Важно е да проследите това при избора на пръстен, който ще носите ежедневно, например – годежна халка.

Обхващащите украсата държачи (обков) се наричат пранги. Можете да ги срещнете като елемент и в други бижута, часовници и аксесоари като закопчалки и т.н. Главата се състои от раменете и прангите с декоративния елемент в тях. Обикновено прангите са четири или шест на брой, разположени симетрично, за да задържат елемента плътно на място. Понякога, когато той е ръбест, прангите са разположени на връхните точки. Например диамант с три върха обикновено има три пранги, разположени на всеки ъгъл, тези с четири върха се нуждаят съответно от четири пранги, пет от пет и т.н. В някои случаи държащата декоративния елемент основа е плътна, а не във вид на пранги. Тя е като гнездо, в което камъка се залепя.

      

Точният размер за вас

Можете сами да прецените размера на вашия пръстен. Измерете дебелината на пръста си по стъпките от снимките по-долу, а след това сравнете резултатите по специална таблица или от изображението с измерена дължина и размер на диаметъра.

      

Практични решения за вашите пръстени

Ако сте получили пръстен, който ви е голям, но много харесвате и искате да носите, то тогава следващите съвети ще са ви от полза. Ще ви дадем няколко идеи, с чиято помощ можете да фиксирате върху пръста си халки с по-голям диаметър. Някои решения може да сте виждали, но ще е добре да си ги припомните.

Съществува специален аксесоар, който се поставя от вътрешната страна на халката. Той има функцията да фиксира пръстена, като намалява диаметъра му. Поставя се лесно и можете да го сваляте, когато пожелаете. Той помага и за стабилизиране на пръстени с тежък камък, които обикновено се извъртат при носене. Можете да намерите различни варианти, изработени от пластичен материал или от метал.

      

С напредването на възрастта, артрит или напълняване, е възможно пръстите да станат по-едри в областта на кокалчетата. Това веднага се отразява на способността да носите старите си пръстени. В бижутерийните магазини има халки с механизъм за отваряне и затваряне на задната част на халката. Той е изключително функционален за поставяне, тъй като не се налага пръстена да премине през целия пръст. Ако искате да преработите по този начин стари пръстени, потърсете услугите на специалист. Много удобни са и различните халки с възможност за регулиране на диаметъра им.

   

Други решения за широки пръстени, изискващи допълнителна намеса на бижутер, са поставяне на елементи подкова или сфери с необходимия размер. Заварени за вътрешната долна част на халката, те поемат ширината на диаметъра и фиксират пръстена. Чудесни са за справяне с проблема на широките халки. Ако се усъмните, че топчетата могат да се окажат неудобни, използвайте елемент, наподобяващ мост и свързващ двете страни на халката.

 

Практичен вариант са предлаганите халки с възможност за разширяване или стесняване, в зависимост от големината на пръста ви. Те са лесни за употреба и не изискват намесата на специалист бижутер.

Очакваме вашите коментари по темата! Ще се радваме, ако споделите с нас опита си с неудобни или големи пръстени!

Сподели:
Тази статия е публикувана в Езикът на бижутата. Запазете постоянна връзка.

5 Responses to Практични решения за вашия пръстен

 1. Pingback: 17 любопитни факта за годежния пръстен! | Marabu.bg блог

 2. Яна says:

  Здравейте! Статията Ви е много хубава и полезна! Имам само един въпрос – става дума за аксеоара за фиксиране на пръстен. Знаете ли откъде може да бъде закупен такъв?
  Благдаря предварително!

  • marabu bg says:

   Благодарим за оценката :) Радваме се, че сме полезни.
   За съжаление такива аксесоари в България се намират малко по-трудно. Потърсете в специализираните ателиета за сребърна и златна бижутерия или най-добре се консултирайте с майстор-бижутер. :)

 3. Диляна Йотова says:

  Здравейте!Интересувам се дали брачна халка,която е с камъни отгоре може да бъди поправяна(в малко по-голям размер).Срещам противоречиви мнения,но знам,че е по-трудно.

  • marabu bg says:

   Здравейте и благодарим за запитването. Нашата работа и в по-приложната област и за съжаление не бихме могли да помогнем. С този въпрос е най-добре да се обърнете към специалист. Ние работим с такъв и бихме могли да направим консултация с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*