Предмети от бита в помощ на всеки страстен майстор

Всеки, който се занимава с изработването на бижута, рано или късно се сблъсква с проблема къде да помести всичките си материали. Как да се погрижим  за любимите си мъниста и аксесоари, без да навредим на спестовната си касичка? В настоящата статия ще ви разкрием няколко любопитни идеи за превръщането на домакинските вещи в подходящи приспособления за работно ни пространство. Ще останете очаровани как използването по различен начин на познати или малко употребявани предмети, може да разчупи и едновременно“подреди“ вашия творчески  кът.

Опаковайте мънистата си

Опаковките от храна са чудесни за сортиране и съхраняване на различните видове мъниста. Идеални за тази цел са пластмасовите кутии от сирене. Разнообразието от форми при тях е голямо – кръгли с триъгълни разделения или без, полукръгли, квадратни, правоъгълни, плитки или по-дълбоки, повечето са с капак и са изключително функционални. Друг вариант е да поместите мънистата си в кутии от яйца или бонбони. Практичните им легълца могат да бъдат използвани и за отливане на формички от смола.

         

Миниатюрни стъклени шишенца с по-широко гърло или бурканчета могат да се използват като контейнер за по-едри елементи. Квадратни кутийки с еднаква големина, поместени в по-голяма, могат да разделят много практично нейното пространство. Когато работите със ситни мъниста, използвайте капаците от сладолед за подложка. Често бялото им оцветяване подпомага визуално по-лесното им откриване. Те са плитки, но изразеният ръб предотвратява разпиляването им. Самите кутии са чудесни за сортиране на пликчетата с дребни мъниста по цветове. Картон с по-лек грамаж можете да навиете с формата на конус, оставяйки отвор на върха и да го ползвате за фуния, през която да изсипвате мънистата си. Много функционално би било, ако имате закрепено за стената табло с щифтове, на които да закачате своите ролки с тел и други видове нишки.

        

Мъниста и математика

За да не издирвате постоянно измервателните си инструменти, можете да залепите на бюрото си ламинирана хартиена линия, която винаги ще ви е под ръка. Друг  вариант е да измерите дължината на подложката или бюрото, върху които работите и да ги използвате вместо линия. Решение е и да нанесете по ръба на бюрото с маркер основните мерки, които са ви необходими за дължина на гривна и колие и да се водите по тях.

   

Изработете си подложка, базирана на броячите за хапчета, използвани в медицинските среди. Можете да я направите от твърд картон с прегънати ръбчета за отделните му страни и изрязано връхче за изсипване. Поставяйки мъниста в нея, винаги ще знаете точния им брой.

   

Работа с тел

Цилиндрични предмети с различен диаметър можете да използвате за огъване на тел и моделиране на халки и спирали. Балсамът за устни би ви свършил работа, за да оформите кукичките  за обици, дори маркерите имат необходимият размер за тази цел. Батериите и иглите за плетене могат да намерят приложение при огъване на тел за спирали и висулки.

Низане, плетене и станче

Интересен и полезен инструмент, ускоряващ процеса на работа със ситни мъниста в голямо количество, е автоматизираният пумпал. Във въртящата се чинийка се изсипват мъниста, а иглата, с която се работи, се държи срещу посоката на въртене под ъгъл, който позволява нанизването на мънистата на нея. Ефектът е невероятен! Ако това са любимите ви техники, вие самите бихте могли да си сътворите такъв инструмент с подръчни материали – пластмасова кръгла кутийка, молив и тиксо.

   

Обемните плетки ще започвате по-лесно, ако подлагате под мънистата цилиндричен предмет, в зависимост от размера на изработвания модел. Грешните възелчета ще развързвате неусетно, ако използвате зъболекарски инструменти.

В къщи бихте могли да си изработите и станче, достатъчни са дървена кутия или рамка, няколко пирончета, щифт с резба и две пружини. Ако сте дейна и креативна,  можете да си измайсторите дори уиг-джиг.

Накрая идва въпосът къде да съхранявате всички тези хитринки. Използвайте фантазията си! В много предмети бихте открили полезни качества. Чрез пластмасовите етажерки или несесерите за СD – та, можете да разпределите всичките си пликчета в реда, в който ще ги откривате лесно. Пластмасова вана за чинии и чаши с всичките секции е чудесна, за да подредите и инструментите си заедно с другите  аксесоари. Можете да я поместите в шкафа си и само да я издърпвате от време на време. Залепете етикети на кутии за обувки, поместете бижутерските си принадлежности и ги етажирайте една над друга.

   

Бъдете сигурни, че дори и професионалните дизайнери и бижутери имат своите собственоръчно направени хитри приспособления. Погрижете се за така любимите ви мъниста и аксесоари, без да навредите на бюджета си!

 

Сподели:
Тази статия е публикувана в Спестовни хитринки. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*