Първи стъпки – започнете с планирането – част II!

Днес ще довършим списъка с въпроси, с помощта на които да разработите сами бизнес план за изработка и продажба на ръчно изработени бижута. Продължение на темата от 01.06.2011 година.

6. С какво разполагам и от какво още се нуждая? Опишете подробно готовите модели, наличните инструменти, материали и консумативи. Освен това, направете списък с другите „активи“ на бъдещия си бизнес – т.е. на личните си вещи, които ще използвате за да развивате бизнеса си, като компютър, мобилен телефон, фотоапарат и други помощни средства за снимане като статив или кутия за продуктова фотография (дори и тези, които са домашна направа, като тази кутия за снимане). Изгответе и отделен списък с това, от което се нуждаете – планирайте материалите си поне 3 месеца напред, защото закупуването на по-голямо количество наведнъж ще ви спести средства. Използвайте момента, за да обособите пространството си за работа и да прецените дали се нуждаете от допълнително оборудване или помещения. Хитринка – ако разполагате с голям брой готови бижута, може да ви излезе по-изгодно да наемете техника за снимане, а едва на по-късен етап, когато започнете да реализирате приходи от продажбата на своите ръчно изработени бижута – да закупите собствена такава.

7. С колко разполагам и от колко още се нуждая? След като приключите с инвентаризацията на инструментите и материалите си е време да пристъпите към проверка на портфейла си. Прегледайте отново целите си и опишете подробно средствата, от които се нуждаете за да ги изпълните по отделно за първия месец, тримесечие, половин и една година. Тук трябва да включите всички очаквани разходи по започването на вашия бизнес (такси за регистрация на фирма, такси за домейн и хостинг на интернет сайт, наем на помещение, средства за заплати и осигуровки, такси за разкриване и обслужване на фирмена банкова сметка, разходи за ток, вода, телефон, интернет  и др.) Отново съобразно целите си изчислете и очакваните си приходи за същите периоди. Имайте предвид, че ако ви се наложи да кандидатствате за кредит, с който да финансирате бизнеса си, финансовият раздел от вашия план е изключително важен. Дори да вземете средствата от свои близки и роднини, или да разполагате със спестени пари, трябва да обърнете необходимото внимание на този раздел – той ще ви помогне да добиете представа за какъв период от време ще сте в състояние да възвърнете инвестицията си. Тук е моментът да проучите какви документи ще бъдат необходими за да кандидатствате за финансиране и за колко време ще сте в състояние да ги осигурите, както и по какъв начин ще обезпечите връщането на средствата докато бизнеса ви започне да реализира приходи (например като продължите да работите на заплата през първите месеци от стартиране на вашия бизнес). Хитринка: Направете простичък баланс на наличностите  и необходимостите в двете половини на лист хартия, като използвате списъците от въпрос номер 6. Работете с количества, а не с пари. Едва когато сте готови с първоначалния опис на всички неща с които разполагате и се нуждаете, нанесете паричната стойност срещу всеки елемент. Ако сумата в графа „Необходимост“ надвишава повече от 3 пъти тази в графа „Наличност“ помислете дали не можете да съкратите част от разходите – особено ако в списъка ви са включени такива за закупуване на техника или обзавеждане – като закупите на старо или наемете част от необходимите ви вещи.

8. Каква организация на бизнеса да избера? Трябва да обмислите внимателно коя правна форма (ООД, ЕООД, ЕТ и др.) е най-подходяща за вашите нужди и бизнес цели. Може да се окаже, че този избор е свързан с редица компромиси, но най-важното е да се постараете да мислите в перспектива – за това, в което очаквате да се превърне вашия бизнес след период от поне 1 година. Начертайте и диаграма на структурата на персонала на вашия бизнес, ако няма да работите съвсем сами. Хитринка: очаквайте скоро в блога на Marabu.bg подробна информация за различните правни форми и регистрирането на фирма за продажба на ръчно изработени бижута!

9. Колко струват клиентите ми? Направете списък с настоящите си и потенциални клиенти. Включете информация за това с каква повторяемост са покупките, както и по какъв начин смятате да си осигурите повторяемост на покупките (например с подаръци или намаление  при повторна покупка). Направете проучване след близки и познати, както и в подходящи интернет форуми за това каква сума на месец (или друг избран период) са склонни да отделят за закупуване на нови бижута. Използвайте събраните данни за да поставите най-подходящата цена на своите ръчно изработени бижута, след като калкулирате разходите за изработката им, разбира се. Хитринка: Използвайте тези лесни формули за изчисляване на цената на ръчно изработени бижута за максимално точно пресмятане.

10. Какви са моите ценности? Да, наистина – тук трябва да опишете всичко, на което държите и което смятате, че ще ви донесе успех – активни промоции, здрава връзка с клиентите, загриженост към околната среда (под формата на екологични опаковки, например). Направете списък с нещата които бихте искали да направите и с тези, които не бихте наравили в никакъв случай. Хитринка: Ограничете се до 5 основни ценности, и опишете всяка с по 1-2 изречения – как я тълкувате в контекста на своя бизнес, какви действия ще предприемете за да се развивате в унисон с ценностите си.

За финал, малко любопитна информация – по данни на Асоциацията за хоби и занаяти, през 2007 година в Америка са отчетени продажби на занаятчийски продукти в размер на 32 милиарда долара, а близо 57% от американските домакинства са заети с някакъв вид занаят. По данни на Европейската комисия, дребния бизнес представлява 90% от икономиката на Европейския съюз.

® Цялото съдържание на този сайт е предмет на авторското право на Marabu.bg и Екселент Експертс ЕООД. Това съдържание не може да бъде копирано, възпроизвеждано или използвано по друг начин без изричното ни съгласие. Вие можете да копирате и възпроизвеждате отделни части от статиите ни при условие, че се позовавате на източника и поставяте линк към него.

Начинът на отваряне на линка не следва да въвежда потребителя в заблуждение по отношение на Marabu.bg и дейността, която развиваме, както и да уронва престижа ни.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Моето хоби ООД. Запазете постоянна връзка.

One Response to Първи стъпки – започнете с планирането – част II!

  1. Pingback: Мънисто тук, мънисто там – организация на съхранението и инвентаризацията на материалите за бижутерия | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*