Стихийно вдъхновение: лицата на органичния дизайн

Мощното събуждане на природата около нас и свежите пролетни емоции ни вдъхновиха за ново и вълнуващо пътешествие в света на дизайна. В настоящата статия ще надникнем зад понятието Органичен дизайн. Приспособяването му в композициите на бижутата е интересен подход, пленил много от световните дизайнери. Ако все още не сте го открили, сигурни сме, че ще останете дълбоко впечатлени, а ръцете мигновено ще ви засърбят за работа. Публикацията е смела провокация и към авторите, решили да участват в Стихиите 2015. Не можем да се включим в конкурса на marabu.bg, но с удоволствие ще подсказваме от кухнята. :)

Природата винаги е била вдъхновение за хората на изкуството! В Древен Египет лотосът е характерен мотив, а в Гърция колонадите получават богати флорални капители. Гъвкав, жизнен, общителен, отворен, комфортен, безграничен, балансиран – всичко това определя едновременно сложният и семпъл органичен дизайн. Това е изключително съвременен и модерен стил, чиято философия насърчава хармонията между хората и заобикалящата ни среда. Характеризира се с безгранична поточност и движение в пространството, изразени в триизмерни преливащи форми.

  

Ние, природата и всичко, което използваме в ежедневието бива обвързано в единна и сплотена композиция.  Терминът е популяризиран от Франк Лойд Райт, един от основателите на модерната архитектура в Северна Америка. Първоначално зародил се в архитектурата и интериора, стилът бързо се пропива и в други области на дизайна. Съвременните технологии за триизмерна визуализация и набор от материали позволяват да се създават причудливи и оригинални форми, имитиращи тези от природата. Правило, обаче, е те да бъдат неизменно обвързани от функцията.

    

Използвайки характерни елементи от природата, дизайнът трябва да се развива отвътре навън, както се случва и със самата нея. Целта е по-скоро да се разбере духа й, отколкото директно да се копират нейните форми. Органичната естетика коренно се различава от ботаническата визия на Ар нуво, присъстващ в началото на 20 век. Нейната концепция разглежда естествената среда на едно доста по-микроскопично и дори теоретично ниво, преоткрива забележителната клетъчна структура на организмите. Плавните извивки и обеми са вдъхновени от вселената, а често използваните абстрактни геометрични мотиви са повлияни от различни области на науката, по-специално биология, екология и математика.

    

Органичният дизайн възпитава по-внимателно и коректно отношение към света около нас, кара ни да общуваме с него и да изразяваме по-лесно емоциите ни. По този начин в модела се въплъщава красив огледален образ, отразяващ пулсиращата природа, нейния жив характер, мощ, сложност и взаимосвързаност.

  

Всичко това важи с пълна сила и в дизайна на бижутата. Стремежът е да се постигне единство между материали, визия, естетика и функционалност. Безграничните възможности тук могат да ви прехвърлят в различни измерения – по-абстрактни или напълно реални. База за вдъхновение може да е силата в малкото семенце, мощта на корените, озаряващите мълнии, меката светлина, проникваща между разлистени клонки, физически явления като гравитация и турбулентност, дълбочината на космоса или студената светлина на звездите.

      

Ваш избор е как точно ще интерпретирате елементите. Може да взаимствате форми, текстури, повърхности или да предадете характерно усещане, предизвикано от тях. За да отразите идеята възможно по-силно и правдоподобно, е важно какви материали и аксесоари ще подберете.

      

Ако присъстват изобретателност, икономичност, екологичност, използват се нетрадиционни техники за обработка на естествени камъни и благородни метали, а диаманти и скъпоценни камъни се добиват от неконфликтни райони, проектът би бил изцяло в хармония с природата. Ето защо, съобразявайки се с темата „Стихиите“ на конкурса за ръчно изработени бижута, тази година добавихме нова категория  – Recycle. Тя включва мъниста и материали, които могат да бъдат използвани повторно в същия си вид или обновени чрез различни техники и похвати, за да участват в дизайна на ново и атрактивно бижу.

Приветстваме вашите оригинални авторски решения и очакваме петте галерии да се изпълният с настръхващи стихийни предложения! Преодолейте ограниченията, вдъхновете се от силата на природата и открийте мощта на всевъзможните й лица!

Повечето от снимките в публикацията намерихме тук: https://www.pinterest.com/PatrishaGN/organic-jewelry/ 

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*