Тайната на цветовете

Инстинктът за хармонизиране и координиране на цветовете е дарба, с която някои хора са родени. Останалите – могат да следват правила! Какви, ще се опитаме да ви разкрием в настоящата статия. В практиката смесваме и съчетаваме цветове, съобразявайки се със силата на сенките, тоновете и окраските. Не грешим и когато се  доверяваме на природните съчетания.

Дефиниране на цветовете:

  • Оттенък е количеството цвят, което ни позволява да го класифицираме като червен, зелен, жълт и т.н.
  • Нюанс е оттенък с добавено бяло.
  • Сянка е оттенък с добавено черно.
  • Тон е оттенък с добавено сиво.

Когато използваме подобни по сила цветове един до друг, всеки от тях губи енергийното си въздействие. Допълващите се цветове, тези които се намират един срещу друг в цветното колело, биха усилили един друг качествата си. Комбинацията от цветовете на сплит-допълващите схеми представляват истинско удоволствие и често са използвани от интериорните дизайнери за създаване на комфортно и хармонично пространство.

Повече за цветовете и успешните цветови комбинации ще намерите в нашето интерактивно цветно колело. С него лесно и бързо можете да изпробвате съчетанията си и да ги интерпретирате в своите бижута. В статията ни „Оранжево морето, оранжево небето или как да избираме и съчетаваме цветовете!“ ще намерите още полезни съвети за използването на цветовете в дизайна на бижутата си.

Цветни категории

Повечето дизайнери в своята работа се опират на няколко категории цветове, събрани в лесна и удобно формулирана система. Тя е базирана на връзката между четиритe елемента (огън, земя, въздух и вода) и на сезоните.

Пролетните цветове са тези, свързани с водата. Тяхна особеност са топлите и светли нюанси. Включват тюркоазено, лилаво, прасковено, коралово, алено, виолетово, изумрудено, жълто, кремаво и оранжево. Всички тези цветове са ясни, чисти и много изящни.

   

Следващите бижута са с пъстри и топли пролетни цветове. В колието се възползвахме от шарката на стъклени мъниста Millefiori и от красивите глазирани мъниста в пастелнооранжев цвят. В комплекта от гривна и обици, направени с Обемна спирлна плетка, акцент е наситения цвят на мъниста Тохо. Убедете се, че контрастното съчетание между жълто и червено си пасва отлично.

   

Летните цветове, свързани с въздушния елемент, са тонирани (това е, защото имат много сиво в тях). Тази изкусна гама включва кестеняво, розово, светлосиньо, сивозелено, бледо жълто, лавандулово, лилаво, тъмнокафяво. Летните цветове излъчват сдържана и спокойна елегантност.

   

Моделиране с Уиг-джиг е техниката, с която изработихме елементите от първото бижу. Те олекотяват формата на едрото мънисто жълт нефрит. Колието от втората снимка направихме в Ателие Марабу по време на урока Японски плитки с Кумихимо. Нежната комбинация от цветове  допълва вълшебния ефект на  мънистата.

   

Есенните цветове са топли и са свързани с огнения елемент. В тях има добавено черно. Включват горчичено жълто, маслинено зелено, огнено червено, керемидено оражево, бургунди. Те са удивителни и изключително наситени. Носят послание и уравновесеност.

   

Нашите есенни бижута са изработени по време на уроците от програмата по Приложна бижутерия. Гривната от първата снимка, изработена с диск Кумихимо, се получи  впечатляваща. Вулканичната лава в пастелни цветове допринася за етно визията й. Плетка Зидария е техниката, използвана във второто бижу. Греещия оранжев цвят на колието носи жизнерадостно настроение.

      

Зимните цветове са свързани със земния елемент и се отличават със силен контраст между оттенък, нюанси и сянка. Включват черно, бяло, магента, циан, виолетово, лимонено жълто, сребристо, индиго, кралско синьо и нефритено. Тези цветове са плътни и изразяват сила и могъщество.

   

В колието с Келтски възли, цветовото съчетание на два сатенени шнура е много въздействащо. То подсилва акцентиращия елемент-висулка. Гривната е правена по време на урока за Плетка Пейот. Преходът от бял, сив и черен цвят прави гривната класическа и много ефектна.

   

Групирането на цветове може да отразява психологическия профил на човека. Например зимните цветове често са любими на хора с действена натура, силно усещане за бизнес и увереност. От друга страна пролетните цветове са предпочитани от хората с артистичен, чувствителен и тих характер. Знанието за цветовете може да бъде много полезно, когато търсим определен ефект. Например, за да създадем определено впечатление на презентация или интервю подбираме дрехи, аксесоари или грим в определена гама цветове.

Не забравяйте, че не винаги е задължително да следваме модните цветови гами. Важното е човек да носи цветовете, които инстинктивно предпочита и се чувства удобно в тях. Забележете как се променя настроението ви, когато носите любимите си цветове и когато ги смените с други. И все пак, търсейки определен ефект във вниманието на околните, можете да си позволите да експериментирате. Не се страхувайте да съчетавате тези с еднакво силни нюанси, това може да се окаже вашата комбинация!

Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*