Телта за низане – възможност и предизвикателство

С настоящата статия ще ви убедим в огромните предимства на телта за низане. С различен брой стоманени нишки, тя е подходяща предимно за низане на мъниста. Наред с класическата й употреба, можете да експериментирате и в много други техники. Използвайки я, вашите ръчно изработени бижута биха изглеждали професионално изпълнени. Ще ви разкажем повече за начина й на производство и как да изберете подходящата за вас и техниката, с която работите.

Как е произведена телта за низане?

Производството на телта е свързано със сложен и високотехнологичен процес. Той започва с масивна тел от неръждаема стомана, която се изтегля през все по-малки отвори и постепенно  изтънява. След всяка стъпка, телта се сгорещява и охлажда с цел да се запазят свойствата на материала – гънкавост и здравина. Няколко тънки нишки се оплитат заедно, така че да не се разплетат или разтегнат при използване. След като е завършен процеса с подготовката на телта, върху нея се нанася прозрачно найлоново покритие. То изпълнява няколко важни функции – запазва цвета на телта от потъмняване, притежава хипоалергични качества, предпазва мънистата и кожата от триенето със стоманените нишки. Най-големият за момента производител –  Beadalon, започва производство през 1976 и продължава досега с иновативни продукти. Предлага се тел за низане с 3, 7, 17, 19, 47 и 49 нишки, в зависимост от различните производители. Телта с 49 нишки се състои от 7 нишки, всяка от които е от 7 усукани нишки с много малък диаметър.

С какво да се съобразим при избора на тел за низане?

Добре е да се съобразите с няколко фактора при избора си на тел за вашия проект. В каталога на Marabu.bg разнообразието от размери и цветове е голямо, така че следващите съвети може да са ви от полза.

  • Гъвкавост

От това качество зависи дали вашият наниз ще стои елегантно и естествено. Копринената корда (направена от множество тънки копринени нишки) пада красиво и е изключително гъвкава. Телта със силиконово покритие също е достатъчно гъвкава , но много по-здрава и издържлива на тежестта на мънистата. Колкото повече нишки са използвани за изработването й, толкова по-гъвкава е тя. Употребявайте различните видове, съобразявайки се с използваните мъниста. За най-добър резултат, на по-гъвкавата тел (тази с повече нишки) нижете по-леки мъниста. С по-жилавата правете бижута с полускъпоценни камъни, тъй като тя е здрава, може да поеме тежестта им и нанизите няма да се разтегнат и увиснат.

  • Издържливост на начупване

Друго предимство на телта за низане е, че не се разтяга. Затова е подходяща за нанизи с много мъниста. Внимавайте със съхранението на изработените бижутата, защото колкото по-малко гъвкава е телта, толкова по-чуплива е тя. Веднъж прегъната огърлица или гривна, може да загуби естетичния си вид.

  • Якост

Когато искате да направите много дълъг гердан или използвате тежки мъниста, трябва да се съобразите с голямата тежест и евентуално разтягане на модела. Най-често използваната тел със 7 нишки и диаметър 0,38 мм издържа на опън 6-6,8кг/м. Носейки обаче наниз с богат и тежък дизайн, приложената върху него сила би била много по-голяма. Възможно е той да се скъса. При телта за низане разнообразието от диаметри е широко. Можете да използвате различни видове мъниста, спрямо големината на отвора им. В сайта на Marabu.bg можете да намерите описание на различните видове тел спрямо дебелината им, тяхната якост и употреба.

Съобразете се и с това, колко пъти телта ще преминава през отвора на мънистото. Запомнете, че телта с повече нишки е с по-голяма якост и сила на опъване. Винаги в тази оценка влиза факторът „материал” – телта от неръждаема стомана е най-здрава, а сребърната тел е най-чуплива.

  • Цвят

Най-често използваният цвят на телта е сребрист или сив, особено когато не се вижда. Когато използвате прозрачни мъниста или искате да придадете атрактивен вид, използвайте цветна тел. Възползвайте се от богатата гама, голяма част от която можете да видите и в сайта ни.

Можете да я използвате по нетрадиционен начин в техники като Японски плитки, за да изработите оригинално бижу. Вижте нашите вдъхновения! Първото е едно от зодиакалните ни бижута и при него има доста видима тел. Стои атрактивно и интересно с моделираните кръгчета. В гривната Морска вълна също се вижда използваната тел, но цветът й пасва отлично с мънистата в синя гама. Във виртуалното ни ателие в категории Низани огърлици и Низани гривни, можете да видите още много модели по темата.

   

Работа с тел за низане

Работата с тел за низане е изключително лесна и приятна. Можете да проследите съветите и насоките ни във виртуалното ни ателие. Трябват ви клещи резачи за естетични отрязвания и подходящ размер стопери, чрез които да фиксирате нанизите. Изберете правилните спрямо дебелината на телта, броя на използваните парчета тел и колко пъти ще преминават през стопера. От полза би ви била дъска за работа с мъниста. С всичките си оразмерявания и легълца, тя е чудесна за подреждане на вашия дизайн.

Още полезни съвети:

  • Когато подготвите дизайна си и започнете низане, първо добавете от едната страна закопчалка или фиксирайте с щипка. Така ще предотвратите разнизване, докато работите.
  • Когато завършвате модела, разполагайте го в естествената му форма върху равна подложка, за да прецените правилно разположението на мънистата. Издърпайте ги и осигурете съвсем леко свободното им движение. Внимавайте да не го направите прекалено стегнат или отпуснат.
  • Затваряйте силно и плътно стоперите, за да не се скъса бижуто ви. Ако използвате стопер, с диаметър, по-голям от дебелината на телта, има опасност да се измъкне. Внимавайте стоперът, който поставяте, да не е дефектен (по-тесен или счупен). Не прекалявайте с прилаганата сила върху затворения вече стопер, за да не го счупите.
  • Имайте впредвид, че някои мъниста имат по-заострени ръбчета около отворите си и могат да наранят покритието на телта. Понякога те могат да бъдат коригирани.
Успешна работа и очакваме снимки на вашите вдъхновения по темата!
Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*