Тъкане с мъниста – традиция от индианските земи

Тъкането с мъниста е древна традиция, водеща началото си от американските индиански племена. Характерните за тях шарки са силно детайлизирани, отличават се с пъстри цветове и имат огромно символно значение.

Индианските амулети, украшения и бижута са много атрактивни и предпочитани, не само заради уникалната им красота, но и заради силната енергия, която носят. Днес „Ловецът на сънища” е един от най-популярните талисмани. Около върбов обръч са преплетени като паяжина фини шнурове. С декорация от нежни висящи перца и цветни мъниста, той освежава много американски домове, предпазва от зли духове и филтрира сънищата, като пропуска само добрите и приятни. Любопитния талисман е само частица от богатата и вдъхновявяща индианска митология.

         

От древни времена местните индианци използват символи и изображения, за да украсят своите плетива с мъниста, да вложат символизъм или да разкажат специфична история. Черпели материали и вдъхновение от заобикалящата ги среда, използвали тюркоаз, дърво, слонова кост и дори корал и мидени черупки. Съвременните интерпретации със стъклени мъниста се появяват по-късно, когато европейската култура навлиза в света на индианците.

Традиционни шарки

Всеки дизайн разказва за живота на племето, към което принадлежал създателя му. Изграден от прости квадратчета символизира защитата от ветровете в четирите посоки, сложните лабиринти илюстрират непрекъснатата нишка на всекидневието. Племената с по-застоял и мирен начин на живот, изхранващи се от благата на земята, вграждали символи за растеж и плодородие. От друга страна войнствените племена, използвали стилизирани изображения на светкавици, слънца и стрели. Всеобща тема били знанието и разбирането на природата. Земята, животните, небето, чийто знаци индианците умеели да разчитат, вплитали и в своето изкуство. Имали символи за вода, слънце, луна, планина, костенурка и гущер.

         

Индианците използвали тъкането на станче и вплитането на мъниста, за да изработят аксесоари за коса, колани, кесии, чанти, декорирали дрехите си и церемониалните си одежди.

Станчето

Атрактивната техника с индиански корени е лесен начин да създадете плетка с мъниста и интригуващ дизайн. Изпълнява се на метално станче. Стандартните са с дължина около 11 см и ширина около 6. Имат дървени цилиндърчета в двата края, чрез които се регулира дължината на изплетената част. Навиването й върху самите тях, позволява изработването на колани. Ограничена е ширината на плетката, но би могло отделните изтъкани части да се съединят. Вариант е да конструирате сами свое станче. Използвайте дървена рамка за основа, в зависимост от необходимата ширина. Двете напречни летви трябва да са назъбени, така че да можете да разпределяте нишките. Можете да заместите рамката със здрава картонена кутия.

От какво още се нуждаете

  • Ситни мъниста – уверете се, че имате достатъчно количество от мъниста с еднакъв размер и форма. Добре е да използвате еднакви мъниста, за да получите равна плетка. Ако използвате различни, би било по-трудно да замислите дизайна. Ще трябва да ги съобразите като бройка, размер и форма. Мъниста Тохо са добър избор при работа със станче. Те са съвършено еднакви и разнообразни в цветово отношение. Освен това, сравнително лесно бихте могли да напаснете разновидните им форми.
  • Тел или нишка – използвайте нишки от различен материал и с различни дебелини за вашата основа и за работна нишка. Бихте могли да разнообразите и нишките в основата, така че да създадете по-атрактивна визия. Нишката, с която ще нижете мънистата, може да е прозрачна или цветна, текстилна или силиконова. Добре е да е тънка, ако използваните мъниста са по-ситни.
  • Игли – убедете се, че имате достатъчно фина игла, която да преминава безпрепятствено през мънистата, дори, когато преминат повече нишки през него. Можете да използвате и телени игли с голямо гъвкаво ухо, което се свива при прекарване през мънистото.

Добре е да започнете с предварителен проект или скица на вашия дизайн. Съществуват софтуери, които автоматично създават шарки по зададена рисунка. Статията ни „С мишка в ръка нарисувай си дъга – как да ползваме софтуер за плетене на мъниста”, в която разказахме за някои от тези програми, може да ви бъде полезна в този момент. Лесно, с молив и разграфена на квадрати хартия, можете да измислите свой модел. Тъкане с мъниста е един от занимателните уроци в Ателие Марабу, включен в първо ниво на програмата по Приложна бижутерия. Гривна Диана в пясъчна гама е интересна комбинация между мъниста Тохо триъгълничета и  тръбички. Подробни инструкции за нейното изпълнение можете да намерите във виртуалното ателие на Marabu.bg

   

Подготвяне на станчето

Първо трябва да подготвите основата, върху която ще тъчете. Завържете края на нишката за винта в края на станчето, прекарайте я през прорезите на пружината и я отведете към отсрещния прорез от другата страна на станчето. Увийте нишката около напречната греда, прекарайте я отдолу и я върнете към началото. Съобразете разстоянията между намотките с ширината на мънистата от вашия дизайн. Продължете да прекарвате нишката през съответните прорези на пружината и да я увивате около гредите на станчето, докато осигурите необходимите за вашия дизайн редчета. Фиксирайте края на последната увита нишка, като я намотаете или завържете около винта.

Вденете иглата и завържете края на нишката, с която ще тъчете, за първата намотана нишка от основата, като оставите свободен край около 10 см. Прекарайте иглата под основата, нанижете мънистата от първия ред на вашия модел и ги издърпайте до възелчето. С пръст напъхайте всяко едно мънисто между съответните редчета от основата. Обърнете посоката на иглата и я върнете през мънистата, но този път я прекарайте над основата. Повтаряйте действието ред по ред, следейки дизайна на вашия модел.

Когато привършите модела, всеки ненужен край от основата трябва да приберете в изтъканата част, така че да се заздрави и да не се разплете.

Надяваме се, че статията ще ви бъде полезна и ще ви помогне в творенето на вашите индиански етно бижута. Очакваме вашите интерпретации по темата!

А ако ви е трудно да се справите сами, елате в Ателие Марабу! Ние ще ви помогнем :)

През месец Февруари, любопитната техника ще бъде част от интезивния курс Пътеводител на градската кипра. Освен това, е включена и в един от вечерните уроци, Стъпка по стъпка към моето хоби: Тъкане на станче. Заповядайте! :)

 

Сподели:
Тази статия е публикувана в Как да направим..., Любопитно, Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*