Цветен пъзел – внесете хармония!

Внасянето на различни цветове в заобикалящата ни среда може да окаже страхотен ефект върху светоусещането ни, да измени настроения и състояния на духа. Вероятно и сами сте се уверили, че тези промени често имат много по-силен ефект от този на цялостен ремонт и преподреждане на жилищното пространство. Подобна сила има и всекидневният избор от цветове на нашите тоалети и аксесоари.

Цветовете в ежедневието

Малки зони от ярки цветове са перфектен начин за предизвикване на цветова енергия в жилищното пространство. Възползвайте се от влиянието на различните нюанси в палитрата, взависимост от функцията на помещението. Можете да си припомните значенията на отделните цветове в публикациите ни от категория Палитра.

Когато използвате техники за премахване на стреса, свързани с медитация или зрителни образи, връщането към ежедневието и фокусирането върху практическите задачи може да бъде трудно. Наситено червени меки тъкани или възглавнички могат да помогнат в този случай. След почивка или медитация, опитайте да се взирате известно време в червен цвят. Само след минута, ще почувствате засилване на ползите от изминалата медитация, изразяващи се в благотворно влияние върху тялото ви. Ще бъдете подготвени да се възвърнете към реалния свят.

Процесът на възприемане на нова информация е по-малко уморителен и много по-ефективен, ако внесете нюанси на жълто в интериора. Лимонено жълто ще задържи ума бодър, докато слънчогледовите му тонове комбинират бдителност с отпускане. Този цвят едновременно успокоява и стимулира мозъчната дейност и паметта.

         

Цветовете и концентрацията

Цветът има важна роля в нашия живот. Използването на палитрата в различни холистични терапии има древна история, водеща началото си от Индия, Египет и Китай. В тези учения всяка една чакра е изразена и обяснена с характерен цвят. Отделните зодии също се асоциират с нюансите от палитрата. В съвременната медицина много психолози използват цвета в практиката си и постигат успешни резултати в лечението на своите пациенти. Хелен Ирлен въвежда четенето на черно-бял текст през оцветени прозрачни слоеве през 1988 при хора със затруднения във възприятието. По този начин се подобрява визуалното различаване на контрастните букви и цифри, а синдромът дори може да бъде излекуван.

След изследване с деца е установено, че:

 • Множество пъстри обекти, поставени в класната стая, привличат вниманието на децата и им помагат да се концентрират;
 • Децата са по-послушни, когато са облечени в различно обагрени дрехи;
 • Използването на цветни моливи, маркери и хартия увеличава способността за заучаване и запомняне на материала;
 • Синята светлина съсредоточава и помага;
             

Все пак предизвикването на цветовия ефект е индивидуален. Може да е по-силен, когато в практиката се използва любимия цвят. В други случаи е по-ползотворна употребата на неговия допълнителен. Използвайте богатството на палитрата, за да създадете интересен ефект в бижутата си и да предизвикате вниманието на околните. Правете нетрадиционни комбинации, за да бъдете оригинални и различни.

Бижуто за зодия Скорпион силно напомня за митичните египетски принцеси. Късите нанизи върху мемори тел падат елегантно, а кръглата форма им придава завършеност. Наситеният цвят на синия авентурин, контрастира по интересен начин на златистите мъниста Тохо. Тибетските гривни Шангри Ла са атрактивен талисман, носещ красиви послания за здраве, късмет и любов. С ярките цветове на шнур тип Шамбала подчертахме красотата на полускъпоценните камъни. Малко по-тъмните и земни комбинации носят усещане за топлина и близост, а светлите създават настроение и енергия.

   

Ще се радваме да ни споделите какви цветове използвате във вашите бижута? Кои са вашите трикове, с които предизвикате емоция? :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Цветен пъзел – внесете хармония!

 1. Обичам да работя с различни цветове и материали. От няколко месеца се забавлявам да правя бижута от цветна тел и шарени мъниста. Любими са ми тюркоазена и зелено- кехлибарена гама, както и розово и прасковено. Взимам идеи от различни сайтове, но с удоволствие чета вашите публикации, в които има много полезни неща. Вярно е, че нетрадиционните комбинации са интересни, но все пак мисля, че е по-добре да не се прекалява с различни контрасти.

 2. marabu bg says:

  :) Така е – всеки има различни вкусове :)
  За да се предпазим от грешки, понякога е по-добре да се доверяваме на изпитани и добре познати комбинации. В случая със съчетаването на мънистата, можете да се съветвате с нашето цветно колело – http://www.marabu.bg/colors.php?id=1.
  А тук има полезна информация за различните цветови схеми :) http://www.marabu.bg/page.php?PageID=120

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*