Цветно предизвикателство – вдъхновение от природата!

От древни времена досега, енергията на цвета е била използвана от лечители, шамани и тайнствени магьосници. Различните култури се разпознават със свои характерни съчетания, вдъхновени от нюансите на заобикалящата ги среда. Вярвайки в магичните им свойства, те ги използвали в декорирането на традиционните си дрехи и накити. И днес, едва ли има някой, който да не е останал възхитен пред четката на майката-природа. Нейните фантастични комбинации често ни смайват, а правилата за цветовите схеми могат да бъдат откривани под различни форми в окраските на растения и животни.

Рекламни и интериорни дизайнери често прибягват до знанията за палитрата, за да въздействат на потребителите, а психолози и лекари ги прилагат в различни терапии. Извлеци от цветчетата, листата, кората, корените и семената на едно растение могат да влияят благотворно върху духа и тялото, а психологическото въздействие на цветовете им е безспорно. Приложете ги в изработката на бижута, за да направите моделите си различни и магнетични. В настоящата статия, с няколко примера от кутията на Ателие Марабу, ще ви подскажем какви хитринки използва екипа ни и от къде черпим идеи, когато загубим вдъхновението си. Ако нямате достатъчно смелост да правите нетрадиционни комбинациии, просто се разходете в близкия парк. Ще се убедите, че съществуват невероятни съчетания и че те изглеждат напълно естествено.

Стоплящо въздействие

Слънчогледът произхожда от Мексико и често заради живия му вибриращ цвят е свързван със слънцето. Неговите семена се използват за лечение на настинки и кашлица. Наситено жълтите цветя балансират емоциите, вдъхват радост и лекота.

Обиците от снимката се превърнаха в едно от най-любимите ни бижута, заради жизнерадостното им излъчване. Подготвихме ги за интересния урок Vintaj, в който преоткривайки занаятчийската страна на приложната бижутерия, можете да си спретнете модели с неповторим дизайн. Използвахме капки от ахат със слънчогледово жълт цвят, за да стоплим и съживим цвета на месинговата пластина. Формата им е идеален завършек на композицията и допълва контура на кръглата плочка. Растителният мотив от релефа е закачлив и създава трептяща емоция.

   

Енергизиращо въздействие

Червено оцветените цветя и растения имат богат и опияняващ аромат, който вдъхва чувственост и енергия. Те са популярно средство за повишаване на настроението и за отърсване от депресии, премахват умората и стимулират мисълта.

По същия начин въздействат комбинации от червено и жълто или червено и синьо. Приложени в дизайна на бижутата, правят визията провокативна и различна. Такава беше целта ни и в брошката с плетен кабушон от следващата снимка. Тя би била невероятен акцент към бяла риза с висока якичка или лятна феерична рокля. Нетрадиционната комбинация от цветове напомня за екзотични морета, непроходими джунгли и техните ярки обитатели. Използвахме неотразимите и наситени нюанси на кабушон от африкански тюркоаз в съчетание с пипереночервени чешки мъниста SuperDuo и японски мъниста Toho в искрящо бежово.

   

Успокояващо въздействие

Сини и лилави цветя носят усещане за вътрешен мир и спокойствие, правят ни по-комуникативни и помагат по-лесно да изразяваме емоциите си. Етерично масло от салвия влияе при главоболие, а багрите й ни извеждат от изолацията.

За колието от мини-курса Модни бижута с четири базови техники използвахме едновременно по-меки и по-искрящи нюанси на лилавия цвят. Така създадохме изразителна и закачлива визия, с която несъмнено ще привлечете погледите на хората около вас. С новия шнур тип Ретина Menoni и чешки мъниста със и без фасет се получи зашеметяващ резултат. Нанизите от японски мъниста Тохо в яркия цвят фукция подсилват ефекта и са игрив акцент в бижуто.

   

А вие колко често поемате предизвикателството на природата и черпите ли вдъхновението си от нейните дарове? Очакваме да коментирате и да споделите и вашите творения :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

One Response to Цветно предизвикателство – вдъхновение от природата!

  1. Ивета Гьокова says:

    Жълтото е невероятно! Определено има някакво стоплящо действие, както и излъчване за лъчезарност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*