Цветове от палитрата – индиго

Индиговият цвят носи дълбочината на мрачно облачно небе, можете да го откриете в характерните загадъчни нюанси на дългата зимна нощ. Доближавайки се до освежаващото и успокояващо синьо, то има способността да уравновесява и задълбочава, да провокира мисленето.

Как работи индигото?

В предходната статия си изяснихме силата на синьото – комуникативна и приобщаваща. Индигото, доближаващо се по нюанс до тъмносиния цвят, има способността да обръща енергията навътре, да склонява към мисловен процес. Наблюдавайки го, човек започва да търси себе си по философски начин, да се доверява по-често на своята интуиция. Това отразяват и нюансите в среднощното небе – безкрайна дълбочина и вечност. Неговата енергия е мощна, вдъхновяваща, повлиява мигновено, като изяснява и повишава нивото на осведоменост и реализация. Силният начин, по който влияе на предчувствието, помага в иновативността на идеите.

         

На моменти индигото може да изглежда необяснимо и мистериозно, но действието му обикновено се приема като ползотворно. То вдъхва проницаемост – яснота на ниво усещане, виждане и чуване. Обиците в преливащи нюанси, изпълнени с техниката Сутаж, се доближават до гамата на индиговия цвят. Изработени от седефено мънисто с акварелен принт в синьо и кристали Сваровски индиколит, те носят интересна загадъчност. Обици Ефектът на пеперудата трептят наистина чаровно и обаятелно. Загадъчният ефект е допринесен със син разтегателен шнур Ретина Menoni и седефена перла в цвят светло бургунди.

   

Още в древността, хората са се възхищавали на загадъчността му, но цветът му е бил трудно достижим. Индигов пигмент, с доста висока парична стойност, е добиван от стрит лапис лазули и азурит. Сърпицата е едно от растителните багрилни вещества, с които може да се произведе същият дълбок син цвят. Често този цвят присъства в религиозните мотиви на богатите катедрални витражи, като тези на прозорците в катедралата Шартр във Франция. През тях се процежда хармонична синя светлина, повишаваща чувствителността. Благодарение на нея, човек достига необходимото ниво на усамотяване и интуитивност. Индигото внася тишина, чрез която по-лесно улавяме и достигаме до мислите си, както рибите естествено и елегантно се движат в морските дълбини.

         

Дълбокото индиго

Дълбоката сила на индигото може да отведе съзнателната мисъл на нива, където възприятията са по-деликатни. Докато синьото подканя към общуване, индиговата енергия предразполага към изслушване и изразяване, към нови възприятия и начини на мислене, към различен поглед към света. Тези характеристики на цвета го правят подходящ в контекст, свързан с духовност и свръхестествени сили. Използва се в случаи, свързани с медитация, в изображения, изразяващи извисяващи чувства и разбирания, свързани с висши божества. Обикновено откривателите и изобретателите, откриващи безграничните възможности, остават затворени в себе си и изолирани от обществото. Без индиговия цвят, няма да сме способни да намираме дълбокия смисъл на живота, бихме пропускали малките истински важни неща.

Индиговото в Бижуто за зодия Водолей се доближава повече до виолетовата палитра, но визията му носи със себе си тайните и енергията на океанските дълбини. Аметистът придава силна връзка с духовното, насърчава разума, мъдростта и внушава дълбоко познание. При колието със седефена висулка, мистичността е постигната не само с използваната техника Келтски възли, но и с преливащите нюанси на сатенения шнур – от светло синьо към тъмно, доближаващо се до индигово.

   

Използвайте индиго!

За да намерите спокойствие, погледнете в чистото нощно небе. Човек е по-податлив към съзерцание и дълбока медитация с индиговите нюанси на нощта. Ето защо, често вдъхновението и решенията на проблемите се изясняват в тази част на деня.

 

Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

One Response to Цветове от палитрата – индиго

  1. Pingback: Обединените цветове на лятото – седмица пета! | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*