Цветове от палитрата – оранжево

Оранжевото често се асоциира с  топлината на слънцето и живота. Както пламъците на огъня, оранжевата енергия има посока и цел. Тя е динамична, но много по-деликатна и контролирана. Като смесен цвят от червено и жълто, то има способността да балансира контрастните им енергии.

Докато червеното има егоистично насочена сила, оранжевото предизвиква уют и апетит. Носи радост, желание за активност и откриване на тайните на света. Оранжевата енергия е решителна, подтиква към движение и съзидателност, премахва състояния като застой и ограничения. Този цвят често е определян по-скоро като инстинктивен, отколкото интелектуален и разумен. Той стопля, без да изгаря. Оранжевата светлина в залезите окуражава чувствеността и креативните идеи. Те изпълват с нежност и насърчават вдъхновението на много творци с богата гама от нюанси.

         

Често ландшафтните архитекти подбират оранжевия цвят за дизайна на своите градини. Той има живителна сила. Доближава се до земната енергия. Неслучайно керамичните съдове с цвета на глина носят чувство за чистота и близост до природата. В жилищна среда оранжевото позволява на творческия и мисловен процес да се развие по-бързо, засилва желанието за действие и изпълнение на идеите.

    

Тези идеи сме заложили и в следните бижута от кутията на Ателие Марабу. Гривната от първата снимка е изпълнена с техниката Японски плитки с диск Кумихимо. Бакърените цветове на шнура се доближават до оранжевата гама и носят етно вкус. Мънистата вулканична лава, с характерна структура, допринасят за усещане за природа и близост до земята. В комплекта Crazy daisy оранжевият цвят на мънистата Котешко око прави прехода от зелено към жълто плавен, допълва ги и е много стилна комбинация. Бижуто носи жизнерадост и цвят.

   

Менюто с оранжеви храни възбужда апетита, носи здраве, сила и активност. В моменти на стрес, успокояващ чай с такъв цвят помага на тялото ни да се отпусне и да релаксира успешно. След силни чувства на изненада, емоция, гняв, уплаха оранжевото връща хармонията и баланса.

     

В комплектът Tutti-frutti оранжевия цвят на мънистата багрен нефрит балансира силната енергия на прасковенорозовите и тъмночервените мъниста, прави бижуто плодово, носи страст и стил. Второто бижу е изработено с техниката за плетене Зидария. Тук оранжевите мъниста Тохо стоплят сребристите перли и правят бижуто атрактивно и оригинално.

   

Носете оранжеви дрехи в дни, в които се чувствате слаби и несигурни в себе си. Добавете слънчевия цвят в дните си още, когато:

 • Изпитвате чувство на пустота и отегчение, времето ви минава без никаква емоция, самите вие сте се оставили по течението;
 • Липса на интерес към това, което се случва около нас;
 • Негодувание, причинено от промените в семейната среда и обсебваща нужда нещата да бъдат на мястото си;
 • Прекалена сериозност – вземате себе си прекалено на сериозно, неспособен сте да се шегувате;
 • Страх да изпитвате удоволствие и да показвате чувствата си;
 • Неспособност да забравяте миналото, особено, когато сте изживели инцидент и последвал шок или неправилно взето решение;
 • Проблем с блокирана мисъл и несигурност в живота.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Цветове от палитрата – оранжево

 1. Pingback: Изгубеният символ – в търсене на пъстроцветното камъче! | Marabu.bg блог

 2. Стела says:

  Купих си комплекта Crazy daisy и съм страшно доволна. Всичко беше в наличност, а инструкциите бяха много ясни. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*