Цветове от палитрата – синьо

Синият цвят предизвиква разширяване на възприятията и търсене на неизвестното. Създава усещане за разстояние и отдалеченост. Неслучайно, художниците от Ранния Ренесанс започнали да го използват при изграждането на перспектива в платната си. Опирали се на това, че в природата отдалечените в пространството обекти синеят. 

Общителната сила на синьото

Има два аспекта, спрямо които можете да изследвате синьото. От една страна, то изразява опознаването, активното търсене на информация и детайли. От друга страна, представя усещането за мир и спокойствие, способността да живееш щастливо, без тежестта на излишни мисли. Изглежда, че синьото има противоречиви качества, но в същност всички те са обединени от идеята за равновесие. Традиционно този цвят се свързва с хармония. Във физически смисъл равновесието се състои в балансирано разпределение на информацията. Именно затова, всички дейности, свързани с общуването и разменянето на познания, са сини дейности – говорене, слушане, заучаване, размяна. Много банки и институции, свързвани с обслужване и общуване с граждани, използват синьото за фирмен цвят и интериор, защото той вдъхва доверие и респект.

         

Също така, синьото е цветът на експресивните изкуства – тези, които подтикват хората към действие и общуване. Всяко от петте сетива може да бъде използвано, за да разкажем история или за да изпратим съобщение. Синьото помага не само в комуникацията с околните, то въздейства и на личната концентрация, помага в себеизразяването. Когато искате по-лесно да запомните текст, запишете съдържанието му на синя хартия.

И двете бижута, спрямо материали и настроение, са подходящи за зодия Риби. Техният дизайн е лек, създава се впечатление за движение. В първото, ахат синя дантела носи дълбочина и загадъчност на колието. Атрактивна е видимата синя тел, оформена във въздушни кръгчета. Във второто, аквамаринът създава закачлив цветен акцент.

   

Потокът от енергия на синия цвят има студена вибрация. Помага за внасянето на свобода и свежест, изразява здравословно състояние на духа и тялото. Когато искате да внесете спокойствие, да създадете среда, в която да релаксирате и да освободите напрежението, добавете аксесоари в синьо. Този цвят вдъхва усещане за мир, възвишеност и изящество. Художниците изобразявали божествената сила със синия цвят. На светците от иконите рисували сини роби, за да подскажат способността им да чуват и отговарят на човешките молби.

         

Резервирани емоции

Чувството за отдалечаване, което вдъхва синьото, силно се свързва с моменти на изолация и божественост. Дългото съзерцаване на небесния простор, довежда до спокойствие и блаженство. Затова често този цвят води до освобождаване на мислите, до вдъхване на вяра и смелост. Замрежените в синя мараня, отдалечени планини крият неразкрити светове, ето защо синьото се сравнява с поставяне на велики перспективи.

         

Обиците са нежни и семпли, изпълнени с техниката Бижутерийни телчета. Лазурносиният яспис носи очарование и изящество. В колието с Плетка под прав ъгъл тюркоазът създава атрактивна визия. Носейки го, ще създадете впечатление за ясно поставени пред себе си цели.

   

Без присъствието на синия цвят, ще бъдем неспособни да преодоляваме препятствията, ще изпитваме разочарование и неудовлетвореност.

Добавете синьо в живота си, когато:

  • Имате нужда да успокоите емоциите си, чувствате се объркани или раздразнени;
  • Желаете да общувате ясно;
  • Имате нужда от помощ при усвояването на нова информация или заучаване на текст;
  • Нужда от мир, самостоятелност, откъсване за миг от света, усамотение и почивка.
Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Цветове от палитрата – синьо

  1. Pingback: Изгубеният символ – в търсене на пъстроцветното камъче! | Marabu.bg блог

  2. Pingback: Обединените цветове на лятото – седмица пета! | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*