Цветове от палитрата – червено

Всеки цвят носи ясно определени значения и въздействия. Знанието за тях може да ни помогне в разбирането на околния свят и характера на хората. Възползвайки се от качествата на цветовете, можем да влияем на другите и да създаваме определено впечатление. С конкретен цвят  изпращаме сигнали, по-ясни и ефективни, отколкото с думи. В поредица от статии ще се опитаме да обясним значението на всеки един цвят, откъде се поражда  и как се отразява във физически и емоционален аспект.

Червеното е силен и магнетичен цвят, който предизвиква емоция, топлина и активност. То е най-близката светлина, която можем да уловим с погледа си, до инфрачервената в електромагнитния спектър. Инфрачервените вълни произвеждат топлина и много горещи обекти видимо придобиват в различна степен червен цвят. Затова подсъзнателно го свързваме със силни чувства, като любов и дори гняв, с импулсивност и сигнални знаци, предизвикващи внимание.

Червеното и тялото ни

 Този цвят може да ни направи агресивни, защото го свързваме с огън и горещина. Използвайки го в различна степен, може да предизвика, както комфорт, така и притесненост или ярост. Червеното е цвета на кръвта и символично го свързваме с живота и начина, по който живеем. Носейки червени дрехи, ядейки храни с такова оцветяване, заобиколени от такава среда, ще се увеличи способността на тялото ни да абсорбира желязо, металът, който е отговорен за цвета на хемоглобина в кръвта. Присъствието на хемоглобин позволява на кръвта да поема кислород и да го транспортира до клетките в тялото ни.

   

Физическата активност и енергия са съпроводени с вибрациите, излъчвани от червения цвят. Всички дейности, свързани с риск, смелост, скорост и адреналин, са съпроводени с червено.

Ето няколко бижута от кутията на Ателие Марабу, в които използвахме червено. Получиха се атрактивни бижута, носещи индивидуалност и уникалност. Първата гривна „Ела, зъвържи ме!“ е изпълнена с правоъгълни мъниста червен корал. Можете да видите как Влади я изработва в клипчето от страницата на сайта на училището ни – Дистанционно обучение.  В брошката класическата комбинация от червено и черно се допълва отлично със син кант от кристали Сваровски. Тя е изработена с Френска техника за плетене с тел.

   

Червеното и чувствата ни

Червеното може да е цвета, който издава начина ни на живот. Съчетанието с други цветове подсказва особеностите на характера ни. Червено и черно се асоциират със злоба. Например дяволчетата в творбите на средновековните художници са възприемани по този начин. Когато изразяваме ярост, страст или агресия сърцето бие по-силно, капилярите се разширяват и кожата става зачервена и топла. Ето защо свързваме силните чувства с ярък и наситен червен цвят.

   

Тъй като е цвят съпровождан със скорост, подсъзнателно се отразява на мисловния процес. Причинява импулсивност, нетърпение, неспокойност, егоистично поведение, поставяне на личните нужди над всичко друго. Когато тези състояния са управлявани правилно от способни хора се стига до новаторство и предприемачество. Често хората, носещи червено се възприемат като динамични и уверени личности, носещи нови идеи и поемащи отговорност. Възползвайте се от това, когато искате да създадете определено впечатление на срещи с различни цели или при запознанства с нови хора.

Следващите бижута са част от комплектите ни зодиакални бижута. Първите колие и обици отразяват огнения характер на зодия Овен и са изработени с маков яспис, огнен ахат и мъниста Тохо. Вторият комплект е бижуто за зодия Дева. Тук червеното е само акцент, но определено привлича вниманието и прави бижуто уникално и различно.

   

Без присъствие на червено, ставаме апатични, слаби, губим мечтите си и желанието за действие, скъсваме връзката с природата и здравословния начин на живот. Този цвят е важен за личностното развитие, благосъстоянието на духа, общуването със заобикалящата ни среда и контакта с хора. Носете червено, за да бъдете щастливи, активни и заредени с живот.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

4 Responses to Цветове от палитрата – червено

  1. Пеперудката е добре направена и на мен специално много ми хареса. Поздравления

  2. Pingback: Изгубеният символ – в търсене на пъстроцветното камъче! | Marabu.bg блог

  3. Pingback: Обединените цветове на лятото! | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*