Цветове от палитрата – черно и бяло

Когато говорим за контрасти, обикновено, използваме съчетанието от цветовете „черно и бяло” като метафора. Двата цвята се характеризират с присъствието или отсъствието на светлина и както всички противоположности, трудно могат да се дефинират по отделно. Силната им връзка, напомняща тази, между непрекъснато гонещите се ден и нощ, ги прави неделими един от друг.

Белите положителни стойности

Присъствието на бяло е това, което хората виждат, приемайки целия видим светлинен спектър. Усеща се като пълнота и завършеност, като съществуване в настоящето. В много култури белият цвят е асоцииран с чистота, истина и откритост – всичко е обляно от лъчите на ярка светлина. Ето защо, бялото често е използвано за обозначаване на божественост. То е и цветът на костите и зимата – за някои енергията на бялото се съотнася със сковаващото усещане за края на живота. Двете интерпретации – чистота и смърт, са свързани от специалното чувство за извисеност. Гледайки заснежени планински върхове, съзнанието се освежава и освобождава.

         

Бялото отбелязва началото и края на всеки цикъл, позволявайки следващия да започне. Силата на бялото е безкомпромисна, на моменти студена. Подобно на огледало, има способността да отразява околните енергии. Затова, може да се окаже неприятен цвят за тези, които не искат скритите им емоции да се връщат обратно. Силната бяла светлина подчертава триизмерните образи и светлосенките. Контрастната черно-бяла шарка на зебрите, съчетаваща сенки и светлина, винаги предизвиква любопитство, но също така помага да остане незабелязана в средата й.

Следващите бижута – комплектът с мемори тел Незабравима и гердан Зебра са изработени в контрастната гама на черно и бяло. Принтираният седеф с абстрактни шарки носи мистичност. С тези цветове лесно се постига класически стил. Използвани умерено, те се уравновесяват, композицията се балансира, може да се изгради контраст или да се подчертае определен акцент. Двете бижута са пример, че излъчването на комбинацията от черно и бяло може да бъде топло и актуално през всеки един сезон.

   

Със своите вибрации, бялото помага да се избистрят различните аспекти на живота, блокирайки атаките във физически, емоционален и душевен план. То не се степенува по сила, а действието му може да е безкомпромисно и бързо като светкавица. Добавено към други цветове, бялото придава посока. Това го прави подходящ избор при поемане на нов етап от живота.

         

Черни контрасти

Докато бялото отразява светлината и има способността да разкрива, черното я поглъща и маскира, прикрива. Черното се асоциира с дистанцираност, тайнственост и страх. Носи настроението на нощ без звезди и луна, лишена от всякаква светлина. Контрастен на бялото, черното е цветът на непрекъсващите процеси, на скритите емоции, на самоконтрола, напомня за затваряне в себе си, може да прави обектите незабелязвани. В същото време, то е тайнствено, криещо потенциални възможности.

         

Енергията на черното често се асоциира с енергията на земята и плодородните почви. В повечето култури богатата земя, даваща живот и препитание, е същото място, където полагат починалите. Носейки черно, подсказвате на околните, че не желаете да навлизат в личното ви пространство.

В Бижуто за зодия Везни мекият блясък на опалът е подчертан с халкички от усукана тел в контрастните черен и сребрист цвят. То е леко, елегантно и същевременно атрактивно. В колието Кристални сълзи, с помощта на стъклени мъниста в черно и бяло и прозрачни органзени панделки се постига ефирен обем на композицията. Оригинално и екстравагантно – с него няма как да останете незабелязани!

   

Черното и бялото отразяват индивидуалните вярвания и имат своите положителни и отрицателни страни. Бялото може да се разглежда като негативно, когато го усещаме като празнота и позитивно – когато го възприемаме като чисто начало, предлагащо нови възможности. В моменти на несигурност и страх, черното засилва чувството на отчуждение и самота. От друга страна, то може да се сравни с почивка и обогатяване на опита, позволяващо различните възможности да се скрият, а след това да изплуват по-ясни и близки.

Е, вие творите ли в тази гама? Кой от двата цвята надделява във вашите съчетания? :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

3 Responses to Цветове от палитрата – черно и бяло

  1. Pingback: Изгубеният символ – в търсене на пъстроцветното камъче! | Marabu.bg блог

  2. Марти says:

    Аз съм малко пълничка, поради което в дрехите си залагам повече на черното. Смятам, че ако при аксесоарите наблегна повече на бялото се получава семпла и по – приветливо излъчване.

  3. Pingback: Обединените цветове на лятото – седмица седма! | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*