Цветът – открийте себе си – I!

Емоционалният избор на цветова палитра може да говори много за самите нас. Той е огледало на характера и отразява реакциите ни в различни ситуации. Може да ни насочи или дори да подскаже потенциалната посока на личностно развитие. Понякога възприемаме отделни цветове като любими години наред. Те доминират в гардероба ни, в нюансите им преобразяваме визията на нашия дом. Опознавайки връзката на цветовете с нашето физическо, емоционално и душевно състояние, тези предпочитания е възможно да бъдат тълкувани.

Избор на цветове

Процесът на себеразкриване започва с избора на притегателен за нас цвят. Направете своя спонтанен избор измежду огромното разнообразие в палитрата, отговаряйки на следните два въпроса:

  • Кой цвят харесвате най-много?

При повечето хора любимите цветове преобладават в избора на тоалет. Освен това, те помагат в натоварени ситуации и отразяват моментното състояние на духа. Често, поемайки към нова посока в живота, се променя и палитрата, която харесваме и носим. Ако държите силно само на един цвят и отричате напълно останалите, то това показва, че водите дните си на базата на изградени навици.

         

  • Кой цвят харесвате най-малко?

Цветът, който харесвате най-малко, ще ви подскаже за области от вашия живот, нуждаещи се от внимание и лечение. Всеки цвят има колкото позитивни, толкова и негативни страни. Би било добре да внесете в живота си положителната енергия на цветовете, които не харесвате и по този начин да балансирате състоянието си. Направете това чрез избор на нови активности, храни, дрехи, аксесоари и декорация в дома.

Когато използвате богатство от цветове в бижутата си, трябва да бъдете много внимателни. Нашият съвет е да се придържате към основните двуцветни или трицветни схеми. Това ще предпази модела ви от нехармонизиран, объркан и неясен дизайн. Следете цветното колело в сайта на Marabu.bg, за да разберете по-ясно смисъла им. Такива са допълваща цветова схема (например: червен и зелен), аналогична цветова схема (например червено-оранжев, червен, червено-лилав), сплит-допълваща цветова схема (например червен, жълто-зелен, синьозелен), триадична цветова схема (например червен, жълт, син).

Crazy Daisy е комплект от обици и колие, в които използвахме пъстра аналогична цветова схема. Преходът от жълто, оранжево и зелено на мънистата Котешко око придават жив и закачлив дизайн. Гривната Лятна дъга е изработена с кубчета Котешко око и тел тип Memory. Тя е пример, в който включихме повече цветове, но умело съчетани в свежа и топла преливаща гама.

   

Как да протече процеса?

Процесът на самоанализа чрез цветове може да бъде развит с помощта на обмисляне. Съберете на едно място всякакви цветни предмети – панделки, копчета, мъниста, така че да разполагате с най-малко един, обагрен във всички нюанси на дъгата, в допълнение с такива в други цветове. Разположете ги на изчистена повърхност. Преди да вземете окончателни решения, помислете какво стои зад всяко едно предпочитание. Опитайте се да не мислите за самия избор. Прегледайте цветовете и преценете къде фокусирате и задържате вниманието си най-много. Задайте си следните въпроси:

  1. Какви са физическите ви нужди в момента? (например активности, храна, дрехи);
  2. Какви са емоционалните ви нужди в момента? (например мир, пространство, забавление, компания);
  3. Какви са умствените ви нужди? (например време за учение, себеразвиване)

Релаксирайте, отворете очите си и вдигнете цвета, който инстинктивно сте „извикали“ в съзнанието си, след всеки един зададен въпрос.

         

Какво означава това?

Научете езика на цветовете! Инстинктивно избраните ще ви дадат отговор и насока каква енергия трябва да внесете в дните си. Това може да избистри аспекти от живота, които не са били достатъчно ясни. Процесът може да подскаже решения, чрез които да отключите заплетени ситуации.

Внесете в бижутата си нетрадиционни за вас цветове. Това ще придаде интересни акценти и ще разнообрази визията ви. В бижуто за зодия Дева, добавихме ярки мъниста червен корал. Той допълва отлично масленозелените мъниста вулканична лава и естествения далматински яспис.  Свободно моделиране с тел е атрактивна техника от програмата на Ателие Марабу, която използвахме в изработката на обиците от втората снимка. Червените капки чешки кристал правят визията им изящна и запомняща се.

   

За да изградите по-пълна представа, можете да съчините серия от въпроси:

  • Къде съм сега?
  • Кои са основните трудности пред мен?
  • Какъв е изходът от тези затруднения?
  • Какви са приоритетните ми нужди?
  • Каква е следващата възможна стъпка напред?

Очаквайте в следващата ни статия от категория Палитра значенията на отделните цветове – спрямо тях ще можете да си отговорите на зададените въпроси.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*