Лятна случка: разказ за пискюла!

Blog_15_w23B-liatna-sluchka-razkaz-za-piskiula

Прави ли ви впечатление, че пискюлът става все по-използван елемент в изработката на бижутата и често се превръща в модерен и атрактивен акцент? Дъхът на лятото ни провокира да обърнем по-специално внимание на тази интересна и модерна тема с дълбока и разнолика история.

Какво е пискюла?

В традиционния си смисъл пискюлът е довършителен елемент в декорацията на дрехи и домашен текстил. Той е универсален орнамент, срещан в множество вариации и в различни култури. Заедно с ресни, ширити, плитки, розетки и драперии, е част от изкуството на пасмантрията или иначе казано декорацията на материи със сложни бродерии, обшивки и апликации.

     izkustvoto-na-piskiula (4)  izkustvoto-na-piskiula (3) izkustvoto-na-piskiula (2) izkustvoto-istoriata-na-piskiula

Историята

Историята на пискюла започва далеч назад във времето. Една от най-старите легенди можем да открием в Еврейската библия. Господ проговаря на Мойсей и го упътва да каже на израилтяните да направят пискюли по ъглите на дрехите си, които да им помогнат да помнят и следват всички божи заповеди. Тези украси, спускащи се от четирите ъгъла на молитвените им покривала талит, се наричат цицит и са знак за святост.

traditsionen-evreiski-piskiul-s-manista-elementi

Религиозният еврейски пискюл, обаче, няма нищо общо с декоративния, така популярен в Европа, особено Франция.

Първоначално пискюлите са били съвсем елементарни намотки от нишки, пристегнати в главичка. Десетилетия по-късно, технологията за изработката им се развива и те се превръщат в истинско декоративно изкуство. Често имат силно скулптирана форма с изящна украса от мъниста или възли. Пискюлите и подобните им форми претърпяват развитие в дизайна си – от малките ренесансови модели до пищните едри викториански представители.traditsionen-dizain-piskiul-s-manista-elementi

В Близкия Изток пискюлите са носени като талисмани. Пришити върху шапки или качулки, най-често защитавали децата от зли духове. В Китай и Япония главичката на пискюла била богато декорирана с техните традиционни, силно симетрични и обемни възли. В тях те вплитали специфично символно значение.

                     etno-piskiul-s-manista-shareni-nishki-elementi  piskiul-s-manista-elementi-dantela

Пискюлите биват взаимствани в облеклото на научните дейци и при традиционните шапки на дипломиращите се студенти. Първоначално според цвета си, те сочели академичната им степен или социален статус. В САЩ, по време на тържеството, се извършва церемониално отместване на пискюла от дясно на ляво.

     izkustvoto-na-piskiula piskiul-s-verijki piskiul-s-manista-elementi piskiul-s-vazli-keltski-iaponski

Българската следа

В българските традиции изкуството на пискюла е част от текстилния занаят „казаслък“, разпространен предимно в Трявна. Предполага се, че е донесен в края на 17 век от фамилията Кросневци, усвоили занаята в Одрин. Думата има турски произход – „казаз” означава „обработвач на сурова коприна”. Майсторите изработвали ръчно или на специален стан различни вълнени, ленени, памучни или копринени украси, предназначени за конските юзди и седла, колани и акселбанти за военни униформи,  кордони за револвери и часовници, пискюли за потури и фесове, гайтанени декорации за носиите, колани и други. Пискюлите за конската украса, мъжките и женските фесове (в турско време се носели от омъжените жени) се насновават на стан, състоящ се от две колчета, разположени перпендикулярно на основната, подпора и витло.  По-късно пискюлът се изменя и добива топчеста форма „дюйме”.

kazaslak

Триумфът в света на модата

Днес пискюлът триумфира в света на модата. В традиционната си форма или във вид  на помпони, ресни, плитки и розетки се появява като ефектна декорация в дрехи, чанти и обувки. В дизайна на бижутата често превзема композицията. Интерпретиран с верижки, кожа, разноцветни текстилни нишки, той може да е перфектно бижу за лятото. Определено впечатление правят по-ярки и контрастни комбинации от материали и мъниста.

И така, беше ни необходимо малко цветно вдъхновение, за да направим продължение на публикацията. След кратко сърфиране из няколко любопитни сайта, ето на какво попаднахме. Нямаме търпение да започнем работа! Мислете и вие, а после ще сравним резултатите. :)

     etno-piskiuli-v-bijutata etno-piskiuli-v-moda etno-piskiuli-v-sveta-na-modata etno-piskiul-s-manista-shareni-nishki-elementi (2)

Информация за статията почерпихме и тук: http://www.triavna.info/Pages/undefinedistory/Craft/Default.aspx?evntid=634

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно, Стилисимо. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*