5 важни стъпки в организацията на творческия хаос

Blog_15_w39-pet-vajni-stapki-v-organizatsiata-na-tvorcheskia-haos

Всеки творец се е изправял пред подобна картинка – изобилстващи пакетчета с разнородни мъниста, тел, изскачаща от ролките, инструменти, „намигащи“ хитро под капака на кутията, а започнатите проекти са прилежно прибрани и чакат звездния си миг! Неорганизираното пространство, което често артистично и оправдателно наричаме творчески хаос, може да повлияе на настроението ни, да се окаже сериозна пречка пред нашето плахо вдъхновение и да стопира възхода на мисловния процес. В този миг вие знаете, че трябва да предприемете мерки, но от къде да започнете? Ето няколко съвета от нас…


Попадайки сред бъркотията, е възможно да се почувствате претоварени, а действията по почистването и организацията да ви изглеждат непосилни и смущаващи. С малко време, усилия и положителна нагласа, можете да създадете едно спретнато творческо пространство, което не само ще ви направи по-щастливи, но и ще допринесе за вашата продуктивност в изработването на бижута.

       kak-da-organizirame-tvorcheskia-haos-06  kak-da-organizirame-tvorcheskia-haos-08

1. За да се справите бързо, просто бъдете последователни.

Започнете от областта, която използвате най-често, например вашия работен плот. Осигурете си бърз достъп. Оставете там само най-необходимите материали и инструменти, за да бъдат под ръка. След това се прехвърлете към зоните, които употребявате по-рядко – шкафчета и кутии за съхранение. Решението на тази задача е специфично спрямо материалите, с които правите бижутата си. Важно е обаче да създадете отделни зони, в които да пазите мъниста, различните видове тел и шнурове, аксесоари, започнати проекти, готови модели. Помислете за стойки, етажерки, контейнери, несесери. А табло за идеи, окачено на стената, е чудесно допълнение към всичко това.

kak-da-organizirame-tvorcheskia-haos-00

2. Вариантите са много, но най-основните условия са три.

Необходими са видимост, светлина и лесна досегаемост. Колкото и невероятно да звучи твърде възможно е да забравите за съществуването на някое мънисто, а то да се окаже липсващият елемент в бъдещия дизайн. От друга страна, светлината е изключително важна за качеството на вашите модели, а лесният достъп осигурява бърза и безпрепятствена работа.

kak-da-organizirame-tvorcheskia-haos-02

3. Какво да правим, когато сме ограничени в пространството?

Кутии, кутии, кутии…Изберете такива, които са разпределени на отворени етажи или чекмедженца. Залепете етикетчета за по-бърза ориентация. Помислете за лесно преносими варианти, които винаги можете да вземете със себе си на път, без да се получава бъркотия в багажа ви. Задължително осигурете подходящ вариант, в който да побирате временния си проект и всички материали, необходими за завършването му.

kak-da-organizirame-tvorcheskia-haos-03

4. Обичам правенето на бижута, но какво да правя с другите си творчески проекти.

В България специализираните магазини с органайзери за съхранение на арт материали все още са много малко. Смело обаче можете да се възползвате от секторите с хоби, кинкалерия, риболов и железария в големите вериги маркети. Огледайте се за стабилни кутии, разделени на сектори с отделни капачета или завиващи се едно в друго бурканчета. Кутия с процеп е идеална за панделки – техните краища могат да излизат свободно през отвора и в същото време да стоят на мястото си. Освен това се опитайте да не смесвате различните си хобита – разделете ги на области.

   kak-da-organizirame-tvorcheskia-haos-07  kak-da-organizirame-tvorcheskia-haos-09  kak-da-organizirame-tvorcheskia-haos-10 kak-da-organizirame-tvorcheskia-haos-11

5. Мислете напред.

Не се хвърляйте да купувате кутии и органайзери безцелно. Мислете и за идните дни, за това с какви материали бихте продължили да се сдобивате, дали закупените биха били подходящи за нови мъниста и аксесоари. На по-късен етап, ако са необходими още кутии, задължително обърнете внимание дали ще паснат като размер с тези вкъщи.

     kak-da-organizirame-tvorcheskia-haos-04  kak-da-organizirame-tvorcheskia-haos-05

И накрая, за да бъдете организирани, просто прибирайте грижливо по местата си използваните материали…Ще бъде значително по-лесно :)

В статията ни 10 креативни начина за организиране на любимите ни бижута! ще можете да откраднете интересни решения за вашето местенце.

Източник: beadingdaily.com

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно. Запазете постоянна връзка.

One Response to 5 важни стъпки в организацията на творческия хаос

  1. Pingback: Организирайте се! Да подредим работното пространство :) | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*