Дръж се здраво! Или как да изберем закопчалка за нашите ръчно изработени бижута?

Blog_17_w38-kak-da-izberem-zakopchalka-za-rachno-izraboteni-bijutaМного мъдрост има в поговорката „Малките камъчета преобръщат каруцата“ и със сигурност много от вас вече са се убедили в това от свой собствен опит. При дизайна и изработката на бижута детайлите са особено важни, затова нека им обърнем специално внимание, като започнем с един от най-важните – закопчалките.

Едно от най-важните неща и едно от тези, които най-често пренебрегваме, когато планираме дизайна на нашето колие или гривна, е закопчалката. При избора й, ще се наложи да се съобразим не само с дизайна на бижуто и това как тя се вписва в него, но и с някои други фактори, които ще направят произведението ни не само ефектно, но и трайно и носимо.

Каква закопчалка да изберем според тежестта на бижуто?

От съществено значение е товароносимостта на закопчалката, която ще изберете т.е. каква е максималната тежест, на която закопчалката може да издържи, без да се отвори или деформира. По принцип, това не е информация, която производителите или търговците упоменават изрично,  а и едва ли някой прави специални тестове на закопчалките. Полезно би било да знаете кои типове закакопчалки можете да натоварите с най-тежките си модели и към кои трябва да се отнасяте по-деликатно.

1. Закопчалката с лостче тип „омега“

Към по-нежните видове спада закопчалката с лостче тип „омега“. Тя представлява прекъсната куха метална халкичка, снабдена с малко лостче, което „запъва“ отвора и не позволява на халкичката, която представлява другата част на закопчалката да се измъкне. Най-често се срещат в съвсем малък размер и са съвсем фини, а товароносимостта им е ниска – затова и са подходящи, най-вече, за по-тънки синджирчета и леки огърлици. По-големите размери понасят и по-едри мъниста, но като цяло не са толкова разпространени. Рядко се предлагат и в различни форми.

Закопчалки с лостче тип „омега“ в златно и сребърно

2. Закопчалката тип щипка

На сходен принцип функционира и закопчалката тип щипка (наричат я рачешка щипка или още папагал – може би защото когато подвижната част е отворена прилича на папагалска човка). Принципът на действие, за разлика от този на предходния вид, позволява изработка в най-различни форми – сърчица, цветя и дори животинки. Може да издържи по-голяма тежест от закопчалката-омега, но също като нея най-често се произвежда и предлага в малки размери и е подходяща за по-фини  и леки бижута.

Освен в различни геометрични форми, закопчалките щипка се произвеждат и под формата на цветя и животинки

Закопчалки с формата на рибки и слонче – очарователно, нали?

3. Закопчалка-кутийка

При закопчалка тип Кутийка, едната част представлява тясна метална кутийка, а дугата – метална пластинка, прегъната на две. Когато пъхнете пластинката в кутийката, тя се изправя и затваря закопчалката. Предлага се в различни форми, както и с различни орнаменти, но не е подходяща за много тежки колиета.

Закопчалки тип кутийка с различни форми и орнаменти

Закопчалка с кутийка и кукичка –  нарича се още „рибарска кука“ и е подобна на предходната, но вместо прегъната, пластинката е изрязана под формата на кукичка, която се закача за дупчица/и в стената на кутията. По същество формата може да понесе прилично натоварване, но този модел закопчалки обикновено се изработват в малък размер и са много фини и тънки, така че товароносимостта им пада.

Закопчалка с кутийка и кукичка

4. Закопчалка с прехвърляне

Закопчалка с прехвърляне – това са закопчалки като тези на часовниците. Издържат доста голяма тежест, но не са удобни за всякакви модели – особено при колиетата. Изработват се с различни декоративни орнаменти, но не се използват масово и не се предлагат навсякъде.

Закопчалки с прехвърляне

5. Магнитна закопчалка

Магнитна закопчалка – магнитните закопчалки се предлагат в голямо разнообразие на форми, размери и модификации, но класическата магнитна закопчалка представлява разполовено метално мънисто, в двете части на което са вмъкнати магнити. Товароносимостта зависи от силата на магнитите, но обикновено е доста голяма.

Магнитни закопчалки с различни форми

6. Винтовите закопчалки

Винтовите закопчалки обикновено са много нежни и деликатни, но много стабилни и могат да понесат голям товар. За съжаление, с времето резбата им се „изяжда“ и стават по-несигурни.

Закопчалките с винт за нежни и незабележими, но могат да понесат голям товар

7. Закопчалка – кука

Закопчалка – кука – усройството й е съвсем просто – кука, промушена през халкичка или осморка, но тази закопчалка може да понесе много голяма тежест – както и да бъде изработена в най-различни декоративни модели. Към тази категория се отнасят и закопчалките тип „люлка“.

Закопчалки с кукичка

Орнаментирана закопчалка с кукичка и закопчкалка-люлка във формата на сърчица за пет наниза

8. S-образна закопчалка

S-образна закопчалка. Има формата на буквата S (понякога с малко повече фантазия) и се закопчава/разкопчава от две страни, а благодарение на законите на физиката е много здрава и сигурна. Обикновено е и с внушителни размери, така че подхожда на едрите, тежки мъниста и визуално.

S-образните закопчалки могат да бъдат по-семпли или богато орнаментирани

Та дори и под формата на животинки, като това коте, гушнало кълбо

9. Закопчалка с щифт

Закопчалка с щифт – състои се от халка и щифт и отново благодарение на физиката може да понесе голям товар без да се повреди или разкопчее. Съществуват най-различни форми и декорации.

Освен че са много сигурни, закопчалките със щифт са много ефектни и могат да бъдат поставени в предната част на медальоните – не само за допълнително удобство, но и като по-нетрадиционно решение на модела

Закопчалката като централен елемент от дизайна на бижуто

10. Закопчалки с плъзгач

Може би най-здравото и стабилно решение са закопчалките с плъзгач. Те се сътоят от две тръбички със съвсем малка разлика в диаметъра – колкото едната да може да се приплъсне в другата. Предлагат се във варианти за няколко наниза.

Изборът си на закопчалка трябва да съчетаете и с избор на съответните халкички (ако не са включени в комплекта) и с един дребен елемент, който често пропускаме в бързината – предпазителите за тел. Това са фини метални учшички, които се поставят около нишката, която сме използвали за низане или плетене и халката на закопчалката за да ограничат триенето и така да удължат живота на модела. Вместо предпазители можете да използвате френска тел – фина спиралка от тел, малко парченце от която се нанизва на нишката за да я предпази от триенето в закопчалката.

Имайте предвид, че когато използвате материал за низане, различен от конец или тел (панделка, текстилен или кожен шнур) трябва или да използвате специалните закопчалки за тези материали, или да поставите специални накрайници.

Накрайници за верижки и шнурове и предпазители за нишки за низане

Ако все пак не намирате подходящата закопчалка за вашето бижу, в никакъв случай не бива да се отказвате. Бихте могли сами да изработите необходимия детайл от тел или чрез някоя от техниките за плетене на мъниста, дори от найлонов или кожен шнур! Само не забравяйте да се похвалите със снимки! :)

За да бъде бижуто ви наистина уникално, можете да изработите и закопчалката сами

До нови срещи!

Кристъл


Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*