Творческа вихрушка – как създаваме ново обучение в Ателие Марабу?

Blog_15_w36A-tvorcheska-vihrushka-kak-sazdavame-novo-obuchenie-v-atelie-marabuЧудите ли се понякога как създаваме ново обучение в Ателие Марабу? Преди да достигнем до закачливите имена на нашите курсове и работилници, в ателието ни застига истинска творческа вихрушка!

За да се появи някой урок в календара, екипът ни преминава през поредица от усърдни и последователни действия. Всичко започва с план за предстоящия месец! Първо подготвяме подходящите бижута, които ще позволят на нашите курсисти стъпка по стъпка да усвоят техниката. Следва заснемане на моделите и оформяне на галерия в сайта, а създаването на инструкции с текст и схеми е най-сложната част.

Какво ни провокира да споделим с вас какво се случва зад кулисите?

Тази година Ателие Марабу навършва цели осем години! За това време в портфолиото ни с уроци сме включвали много и различни техники. Хората, преминали и трите нива приложна бижутерия и посещаващи ни редовно започнаха да ни „критикуват“, че нямат повод да ни видят и усетят отново приятелската атмосфера. От друга страна, преместването на студиото на по-централно място и възможността да организираме вечерни обучения направи процеса по-интензивен. Признаваме, че срещите с нови лица, запитванията в имейли, желанието и ентусиазма на курсистите са стимулиращо предизвикателство за нас. Всичко това води до непрестанно търсене как да бъдем интересни и различни.

Началото…

Вдъхновението за отделните уроци черпим от различни източници – тенденции в дизайна на бижута, нови умения, разработени от преподавателите ни в помощ на учениците, които искат да се развиват постоянно, често вземаме предвид техните желания, търсим нови и оригинални начини за прилагане на познатите техники, понякога разчитаме на конкретна тематика, която да създаде дух и настроение по време на занятието. Но това е само началото…

kak-sazdavame-obuchenie-za-rachno-izraboteni-bijuta-1

За да разработим урок…

За да разработим урок, най-напред си задаваме няколко въпроса, с които целим да съберем стартова информация:

  • Приложим ли е урока с оборудването и условията в студиото, бихме ли могли да набавим необходимите инструменти?
  • Какви и колко материали ще ни трябват, поместват ли се те като цена в определената стойност на урока?
  • С каква продължителност ще бъде урока, така че да създадем модели, които да са постижими в рамките му и в същото време да разгръщат ясно техниката, да представят разнообразни вариации и да предлагат идеи за експерименти.
  • Как да организираме урока, така че да бъде интересен, вдъхновяващ и с умерена натовареност?
  • Не на последно място трябва да се обмисли колко човека биха могли да се включат, как да се осигури техния комфорт и безопасност.

kak-sazdavame-obuchenie-za-rachno-izraboteni-bijuta

Процесът…

Нашият екип се събира, дискутира плануваните събития, дава различни идеи за проекти. Тук всеизвестната поговорка: „В спора се ражда истината” влиза в сила! Започваме с усилено търсене на информация, събиране на идеи за модели спрямо материалите, с които разполагаме. След обсъждане на дизайна, правим различни цветови предложения. От тях подбираме тези, които са провокативни и интересни. Вдъхновяваме се от естествените съчетания в природата и се опитваме да комбинираме гами, които на пръв поглед не си подхождат. Следват множество проби, които вървят с обмисляне къде може да се допусне грешка, как да се поправи и как най-лесно ще се обяснят отделните стъпки. Е, признаваме, че има техники, при които е много трудно да се предвиди резултата. Ето защо Влади и Калина прекараха цели дни в експериментиране с кожата, а Ивета в опити с полимерната глина и епоксидната смола.

kak-sazdavame-obuchenie-za-rachno-izraboteni-bijuta-2

След като сме готови с моделите, подготвяме схеми, илюстриращи техниката, заедно с подробен описателен текст. Оформяме информацията и така след всеки курс, освен със собственоръчно направени бижута, учениците си тръгват и с полезни отпечатани инструкции. Надяваме се, че се случва да им „хвърляте” по едно око! :) И като в истинско училище, за някои от уроците правим и табла със схеми, по които смело рисуваме в обясненията ни. Всеки преподавател обмисля по какъв начин да предаде знанията, обмисля отделните стъпки и как да разпредели времето си.

Нищо не свършва дотук!

Важно е веднага моделите да бъдат заснети и качени в сайта на училището. Така най-добре може да се придобие представа за замисления урок. А след това чрез различните социални мрежи, блог и бюлетин се грижим информацията да стигне до вас. Дори тогава работата не е приключила. Държим на обратната връзка и следим впечатленията и мненията на учениците след курса. Често правим анкети, за да знаем как да подобрим качеството и какво да променим.

И да знаете – дръжте очите си отворени, защото за месец Август подготвяме редица интересни предложения! Какви са те? Предстои да разберете съвсем скоро. Обещаваме, че тръпката и удоволствието от ръчно направените бижута ще са още по-големи :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Ателие Марабу. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*