„На горния рафт“ представя Илиана Селимска!

na-gornia-raft-predstavia-Flowers-still-live-arfa

За осмото издание „На горния рафт” сме подготвили среща със специален гост. Той ще ви даде възможност да се докоснете до един хармоничен инструмент, с атрактивен външен вид и нежен звук. Имаме удоволствието, част от нашето събитие да бъде Илиана Селимска, арфист солист в Симфоничния оркестър на БНР! Картини от цветя и арфа на живо в прекрасен есенен ден, какъв по-голям енергиен заряд?

Ако разказваме за арфата, трябва да разказваме човешката история. Това е един от най-древните инструменти. Смята се, че вибрацията на арфата служи като мост, който свързва земния и небесния свят и ти позволява да споделиш цяла палитра от емоции.

За новата си страст, за музиката и живота, ето какво сподели с нас жената зад арфата :),  Илиана.

„Казвам се Илияна Селимска. Завършила съм Музикалната академия в София със специалност арфа и оперно пеене. Веднага след това постъпих като арфист-солист в Симфоничния оркестър на Българското национално радио, където свиря и до днес. Започнах звукозаписна дейност, камерни и солови концерти, като паралелно с това направих и дебюта си като оперна певица. Участвала съм многократно във всички международни конкурси в България – „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“, „Варненско лято“ и други като арфистка и певица. Осъществила съм и много концерти извън страната на сцени в Испания, Франция, Холандия, Германия, Гърция, Турция и много други.

na-gornia-raft-predstavia-Flowers-still-live-i-arfa

През 2017 г., заедно със Сузана Клинчарова, Весела Тричкова и Кохар Андонян създадохме арфов квартет, с който реализирахме концерти и участия на фестивали като „Аполония“ и „Accueil Musical – Paris”.

na-gornia-raft-predstavia-iliana-selimska-Flowers-still-live-i-arfa-2

През 2019 г. се роди и идеята за проекта „Арфата разказва“, който осъществихме в две поредни години в литературен клуб „Перото“. Във второто издание, включихме и по-малко познатите келтски арфи. Изненадващо за самата мен, по същото време открих ново вдъхновение – прекрасните цветя и творения на природата. Един лилиум и една шарена петуния увяхваха пред очите ми. Изпитах силно желание да продължа живота на тези цветове и опитах… Получи се весела и забързана госпожица – така започна всичко. В движение се учех как да изсушавам и съхранявам цветята. Оказа се процес, изискващ голямо търпение, което открих, че имам. Правенето на тези картини се превърна в истинска терапия за мен. Цветята са нежни и крехки създания, но като всяко живо същество, когато усетят любов, се оставят да им бъде вдъхнат нов живот… макар и под друга форма. Споделям с вас, че всички тези картини са вдъхновени от и създадени под музиката на любими класически композитори и произведения. През месец май реализирах и първата си изложба в културно пространство „Portrait“ в цикъла „Аспекти“ – един творец, който твори в две различни области на изкуството.“

na-gornia-raft-predstavia-iliana-selimska-Flowers-still-live-i-arfa-1

Събота следобед, 2 октомври 2021 г., градината зад Националната библиотека, изпълнение на арфа на живо! Още нещо, заради което си заслужава да посетите На горния рафт! А творчеството на Илиана можете да подкрепите в нейната лична фейсбук страница Flowers still live :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в На Горния рафт представя..., Представяме ви.... Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*