Upcycling – що за чудо е това?

Идеята за повторното използване на материалите става все по-разпространена и прилагана дори в изработването на бижута. Много от нас имат различни аргументи – пестеливост, придаване на уникалност на вещите и не на последно място – опазване на околната среда. В настоящата статия ще откроим тънката граница между ъпсайклинг (upcycling) и рециклиране – два процеса, обвързани от общата идея за благотворно отношение към природата. С любопитни примери ще ви вдъхновим за това, как да претворите някои познати вещи и материи в неповторими накити.

Според общоприетата дефиниция ъпсайклинг е процес на превръщане на излишни или овехтели материали в нови, с по-добро качество и отношение към околната среда. Докато рециклирането е процес, при който ненужните вещи се преработват, за да могат да бъдат използвани отново, ъпсайклингът може да се сравни с усъвършенстване или вдъхване на нов живот. Идеята е по-често да извличаме полза от на пръв поглед ненужни вещи, вместо да ги изхвърляме. В глобален план, така би се намалила консумацията на нови материали, чрез които се създават продукти. А това води до намаляването на употребата на енергия, замърсяването на въздуха, водите и емисиите на парникови газове.

         

Методът се прилага успешно в изработването на бижута и аксесоари. Претворявайки ненужни вещи с различни техники, могат да се получат неповторими резултати. Постарахме се да подберем няколко идеи, представящи промяната на добре познати материали. Съчетайте ги с мъниста от бижу, което не носите и ефектът ще е поразителен. Използвайте фантазията си и превърнете забравените вещи или излишните отпадъци в уникални накити.

Хартия

Хартията е благодатен материал, от който можете да изработите разнообразни бижута – по-цветни и свободни или елегантни. Използвайте техникатата Оригами за сложни впечатляващи модели или просто изрежете формички, които след това нанижете на тел за низане или телче. Необходимо е единствено да сте внимателни и прецизни, тъй като материалът е изключително раним.

         

Пластмаса

Пластмасата лесно може да бъде изрязвана, оцветявана, пробивана или моделирана с помощта на пламък. Възползвайте се от тези свойства, за да създадете оригинални бижута. Предимство е разнообразието от цветове, които лесно ще откриете в близкия маркет. С ножица, изрежете материала в желаните форми, а с пламък можете да накъдрите крайчетата или да придадете обем.  Изключително интересни проекти можете да създадете с различни по дължина парченца от сламка.

         

Метални кутии и капачки

Металът от кутии и капачки, макар и по-тънък, се обработва малко по-трудно. Резултатите, обаче определено си заслужават. Можете да го моделирате с помощта на клещи с обли или плоски челюсти – да го прегъвате, навивате и накъдряте, а с подходяща замба да пробивате отвори. В съчетание с гъвкава тел, халкички и верижки се създава уникална визия.

         

Текстилни ленти, плат, малки парчета кожа

От материи с разнообразна структура и цвят се получават очарователни аксесоари. Някои от тях позволяват да бъдат обгаряни, което променя формата им и ги накъдря. Можете да интерпретирате различни цветя, които да добавите към огърлици, гривни, диадеми, шноли или фиби. Актуални по всяко време на годината, бижутата от преплетени текстилни ленти и шнурове са много чаровни. Просто развихрете фантазията си!

        

Корк и дърво

Обърнете внимание на корковите тапи, разровете се за дървени шайби и копчета! Коркът е напълно естествен, сравнително мек и лесно обработваем. За разлика от дървото, може да се пробива и изрязва без специални инструменти. Оформете желаните елементи, а след това ги съединете в дизайна на бижутата си. За по-подвижни композиции, използвайте халкички, а за по-статични ги залепете с топъл силикон. Можете да ги декорирате с графични или ярки рисунки, добавете мъниста за блясък. Ако сърце не ви дава да изхвърлите моливчетата дребосъци, включете ги в моделите си и ще постигнете неузнаваем творчески стил.

         

Предмети от бита

От вещи със съвсем друго предназначение, можете да сътворите наистина уникални бижута. Използвайте фантазията си и погледнете под нова светлина частите от пъзела в шкафа, непотребните компютърни плаки, лъжиците и вилиците от домашния сервиз, различни елементи от детския конструктор, капачки и други.

         

Успяхме ли да оцветим и вдъхновим дени ви? Очакваме и вашите новаторски предложения по темата! Нека заедно превърнем света в по-чисто, красиво и артистично място :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Спестовни хитринки. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*