Под лупа – полимерна глина II: от какви инструменти се нуждаем, за да започнем?

След като миналия път се запознахме с историята на полимерната глина и най-популярните видове полимерни глини, които се предлагат на пазара, сигурно вече нямате търпение да се захванете с изработката на бижута. Освен с вдъхновение и творчески  ентусиазъм обаче, трябва да се заредите и с още няколко неща, които да подпомогнат заниманията ви.

От какво се нуждаем, за да започнем?

Преди всичко, не забравяйте, че за да бъдат трайни и годни за носене бижутата от полимерна глина трябва да бъдат изпечени. За печенето на глината можете да използвате, както специална фурна, така и обикновена готварска мини фурна. Температурата за печене варира за различните марки полимерна глина, като най-често е около 150 градуса по Целзий. Времето за печене също се различава в зависимост от марката, но и от дебелината на  изработеното бижу. Следвайте инструкциите на опаковката на вашата полимерна глина, а за по-голяма точност можете да се снабдите с готварски термометър и таймер.

Важно! Имайте предвид, че макар полимерната глина да е преминала успешно тестовете за безвредност,  при изпичането и се отделят химически изпарения, които могат да предизвикат неприятно усещане или прилощаване, освен това се отлагат и по корпуса на уреда, използван за изпичането. Имайте предвид следните мерки за безопасност при изпичането на полимерна глина:

1. При възможност не използвайте домашната готварска печка за изпичане на полимерна глина – снабдете се със специална фурна, мини готварска фурна или изпечете глината на друго място.

2. Ако ви се налага да използвате домашната фурна, поставете изделията от полимерна глина в плик за печене, за да предотвратите отлагането на изпаренията и почистете добре фурната след употреба с топла вода и сода.

3. Осигурете добро проветрение и достъп на свеж въздух в помещението.

   

Фурна за печене на полимерна глина със специална оставка за изпичане на мъниста; избягвайте да печете изделия от полимерна глина, дори такива като тази апетитна тортичка, в домакинската фурна, в която  приготвяте храната, а ако все пак ви се наложи – поставете полимерната глина в плик за печене.

Друг важен момент е съхранението на полимерната глина. След разпечатването на фабричната опаковка трябва да се погрижите да съхранявате незиползваната глина в затворен контейнер, за да не се втвърди прекалено, което ще затрудни обработката и. Можете да използвате различни контейнери или кутии. Ако разполагате с куфарче или органайзер за бижутерски материали, можете да отделите пространство и за полимерната глина – така всичките ви материали за изработка на бижута ще бъдат на едно място.

                          

 Куфарче-органайзер за съхранение на бижутерски материали; кутийка за мъниста с неизползвани готови елементи от полимерна  глина, брошка от полимерна глина и тел от Alkhymeia – общото съхранение на полимерната глина и другите бижутерийни материали може да се окаже особено вдъхновяващо

За добър резултат при работа с полимерна глина ви е необходима и подходяща работна повърхност. Повърхността трябва да бъде гладка, за да не залепва глината и да не се получават неравности. Стъклото и мраморът са подходящи, а дървото е повърхност,  която трябва да избягвате, понеже може да отдели ситни частици, които да повредят текстурата и цвета на глината. На пазара се предлагат и синтетични подложки, като някои от тях са разгафени и разполагат с щамповани размери за допълнително улеснение на работата.

        

Обикновена акрилна подложка за разточване на полимерна глина и специална разграфена подложка за максимално точно азмеряване на изделията от полимерна глина.

За да работите максимално чисто и прецизно са ви необходими и точилка и релси-разделители за разточване. Най-семплите точилки са изработени от пластмаса, също като релсичките, които се поставят около парчето глина, за да можете да го разточите с равномерна дебелина.

                                                

 Точилка за полимерна глина и разточване на равномерен лист полимерна глина с помощта на релсички.

Има много различни инструменти, които можете да използвате за рязане и оформяне на полимерна глина, като много от тях можете да закупите и в комплекти. Имайте предвид, че за рязане е необходимо да използвате тънък, много остър нож – за предпочитане с листовидна форма. В зависимост от елементите, които изрязвате ножът може да бъде гъвкав или твърд. Освен това можете да използвате различни декоративни ножове, а ако изскате да правите бижута с фини резбовани елементи, можете да използвате специални резбарски ножчета с различен профил. За пробиване ще ви е нужно шило, а за обиране на неравности по глината се използва специален инструмент – дръжка с малка метална примка на върха.

   

Комплекти с ножове и инструменти за работа с полимерна глина.

Освен с различни декоративни ножове (например вълнообразен или назъбен нож), за рязането на полимерна глина можете да използвате и формички – подобни на домакинските формички за сладки. Имайте предвид, че не трябва да използвате един и същи комплект формички за глина и за готвене, затова ако смените предназначението на кухненския комплект ще можете да го използвате единствено за работа с глина и в бъдеще.

       

Точилка с приставки за рязане; ножове и формички за работа с полимерна глина

В зависимост от бижутата или декоративните елементи, които искате да правите да се сдобиете и с други интресни инструменти. Пресата за мъниста ще ви помогне бързо и лесно да изработите еднакви по форма и размер мъниста, с машината за разточване ще можете да разточите фини,  детайли. С помощта на специални матрици и текстурни листове  пък можете да създадете повърхност с релефен мотив, който допълнително да освежи бижутата ви.

         

 Подложка и валяк  с релефен мотив за нанасяне на текстура, матрица за отпечатване на релефна форма.

                                             

Преса за оформяне на мъниста. Машина за паста за разточване на полимерна глина, смесване и преливане на цветове.

  

Екструдер – за шприцоване на форми и мотиви.

Ще се радваме да видим вашите първи, а и не само, бижута от полимерна глина! Покажете ни ги в галериите на форума на Marabu.bg или на стената на нашата страница във Фейсбук!

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

14 Responses to Под лупа – полимерна глина II: от какви инструменти се нуждаем, за да започнем?

 1. Даниела says:

  Благодаря за полезната и изчерпателна статия! :)

 2. Мария says:

  Благодаря за статията. При вас могат ли да се намерят показаните пособия? Най-вече ме интересуват екструдер и формички. Моите първи опити с полимерна глина може да видите на http://www.facebook.com/pages/Miss-Joya/140534686051025. Ще се радвам на всякакви коментари и забележки.

  • marabu says:

   Радваме се, че статията се е харесала и е полезна! :) Много добри първи опити! Можете да следите информацията в блога ни и във фейсбук страничката ни за предстоящи курсове за работа с полимерна глина. Заповядайте! :)
   Очакваме зареждане с формички, а скоро се надяваме да можем да предложим и екструдер! :)

 3. Мария Семовска says:

  Здравейте ! Много благодаря за информацията, която сте публикували за работа с полимерна глина. Бих искала да ви попитам при вас има ли я тази фурна за печене на полимерна глина с приставката за бижута. Също и уреда за разточване на глината. И бих искала да знам, колко струват всяко по отделно. Благодаря ви предварително за информацията.

 4. Моля ви да ми отговорите в най – скоро време, тъй като искам сериозно да започна да се занимавам с това и каквото направя сполочливо, да го пусна на пазара да се продава. Аз се опитвам да развия такъв бизнес. Правя обеци, гривни, розички от сатен и органза, ускраса за сватби. С полимерната глина вярвам, че ще разнообраза още повече асортимента от предлаганата от мен стока, която можете да видите на следния интернет адрес. Приятно разглеждане. http://prodavalnik.com/ads/?search%5Busernickname%5D=maria_sy85%40abv.bg
  Който пожелае може да поръча.

  • marabu says:

   Пожелаваме ти успех!
   Наистина полимерната глина дава широки възможности за творене. Ако се интересуваш, можеш да се усъвършенстваш при нас – провеждаме мини-курсове Полимерна глина (остават модул 2 и 3). Следващият е на 8 декември – http://www.ateliemarabu.com/signup.php?cat=4&id=91.
   Щом искаш да развиваш собствен бизнес, статиите от категория Моето хоби ООД със сигурност ще ти бъдат полезни. :) -http://blog.marabu.bg/category/%D0%BC%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%85%D0%BE%D0%B1%D0%B8-%D0%BE%D0%BE%D0%B4

 5. kati says:

  от къде мога да си закупя такова куфарче-органайзер ???

 6. marabu bg says:

  Здравейте, по-рано имахме подобни в сайта, но за момента не сме доставяли отново. Проверете в магазини, където предлагат артикули за организация на пространството – може да откриете нещо подобно. Ще се радваме, ако някой ни сподели идеи =)

 7. Polly says:

  Откъде мога да закупя такава мини печка?Искам да се занимавам с полимерна глина, затова ми е много важно!Предварително благодаря!

  • marabu bg says:

   Здравейте, Поли. В България, за съжаление, не знаем дали се продават специализирани фурни. Чудесна работа, обаче, вършат обикновени микровълнови печки. В нашите уроци също използваме една малка фурна… Предимството й е, че е лека и по-евтина. Можете да намерите подходяща тавичка за печене или метални пръчици, ако правите мъниста. Предполагам, знаете, че е добре да правите предварителни проби, за да опознаете характеристиките на фурната. :) Хубав ден! На линия сме за още въпроси.

 8. Антоанета Ковачева says:

  Здравейте, дали мога да си закупя фурна за печене на полимерна глина и инструменти за работа с нея. Благодаря

  • marabu bg says:

   Здравейте, Антоанета,

   В нашия онлайн магазин вече почти не поддържаме категорията с инструменти за полимерна глина. Останали са разделители, блокчета и линийки, в нашия аутлет ето тук: http://marabuoutlet.bg/category/232/instrumenti-za-rabota-s-fimo.html и в основния сайт, инструмент за моделиране, ето тук – https://marabu.bg/category/232/instrumenti-za-rabota-s-fimo.html Като идея, можете да си закупите малка фурна за печене, втора употреба или преоценена, която да ползвате специално за целта. Хубаво е да има таймер, за да не забравяте да изключите и да препечете изделието :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*