3-те мистерии зад известната живопис „Момичето с перлената обица“

Blog_20_w25-3-te-misterii-zad-izvestnata-jivopis-momichetata-s-perlenata-obitsa-615

Мнозина са запомнили този загадъчен поглед в известната маслена картина на холандския художник Йоханес Вермеер „Момичето с перлената обица“. Рисувано през 1665 г., произведението все още е обект на очарование и анализи.

Доказателство за това е и романът „Момичето с перлена обица“ от Трейси Шевалие, адаптиран и като филм през 2003 г. с участието на Скарлет Йохансон и Колин Фърт.

Картината е собственост на Кралската художествена галерия в Хага, Нидерландия, но гостува и в други галерии по света. Безспорно личи таланта на художника, но за известността и допринася най-вече мистериозната предистория на сюжета.  Защо младото момиче е вперило настойчив поглед? Защо само на лявото и ухо е поставена обица? Едрата бяла капковидна перла е символ на благосъстояние и богатство, нетипични за следвоенния период, което добавя още една загадка. Следват три мистерии около шедьовъра на Вермеер.

momicheto-s-perlena-obitsa

  1. Момичето може би е била съпруга, дъщеря или домашна помощница на Вермер.

Наричана още Мона Лиза от Севера, от мнозина в арт средите, идентичността на момичето с перлена обица така и не се изяснява. Съществуват спекулации, че тя е съпругата му, най-голямата му дъщеря Мария или прислужница, както се предполага и в измислената история за Гриет в книгата на Шевалие.

„Мистерията е част от нейната популярност“, казва Мелиса Бурон, асистент-куратор на изложбата в музея „de Young“ в Сан Франциско пред „The Wall Street Journal“ през 2013 г. в навечерието на пристигането на картината.

momicheto-s-perlena-obitsa-1

  1. Перлата може да не е истинска.

Изкуствените перли били популярни и достъпни. Според художника и специалист в история на изкуството Джонатан Янсон, те ги изработвали от тънки стъклени сфери, пълни с „екстракт от Изтока“. На уебсайта си girl-with-a-pearl-earring.info той твърди, че това е препарат, направен от бял восък и сребристи люспи на речна риба, наречена уклейка от семейство Шаранови. „Изглежда, че това момиче на Вермеер носи стъклена обица, която е лакирана, за да изглежда като истинска огромна перла.“ Независимо дали тази перла е истинска или изкуствена – със сигурност е заслужила вниманието ни! Факт е, че фините перли са били важна част от холандската култура по онова време, по-късно ще разберете защо.

momicheto-s-perlena-obitsa-2

  1. Същата перла може да е и в други картини на Вермер.

Според Янсон подобни перли с форма капка се виждат в осем други творби на художника, включително и „Дама пише писмо с прислужницата си“.

Assael_GirlwithaPearlEarring_4

А защо Вермер е обичал перлите? Според публикация в Националното радио, по този начин холандските художници са изразявали патриотизъм и гордост от националните постижения след придобиването на независимост от Испания. В края на 16-ти век, след десетилетия на разоряваща война, Нидерландия започва да процъфтява. През тази епоха, наричана Нидерландски златен век, нидерландците основават колонии и търговски станции по целия свят. Художници като Йоханес Вермер отбелязват нарастващото богатство на нацията с изображения на фини дрехи, блестящи перли и папагали.

Обожаваме разкази, свързани с история на изкуството, а вие? А ако искате да добавите истински седефени перли към своята визия, вижте японски перли в нашия онлайн магазин за мъниста marabu.bg.

yaponski-sedefeni-perli

Източник: https://assael.com/

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*