Колко знаете за историята на модната индустрия? Ето и отговорите :)

Marabu-blog-615Маркирахте ли вече своите отговори на теста? Ето ги, придружени с любопитни факти.

ОТГОВОРИ:

1.Коприна и вълна.

Коприната е бляскава, силна, лека, топла и нежна към кожата. Тя абсорбира добре багрилото и в зависимост от качеството на нишката и сложността на тъканта, може да се създават тъкани с изключително разнообразни текстури и визуални ефекти.

Вълната, тъй като е с животински произход, абсорбира добре влагата и боите. Багрилото ще проникне в сърцевината на вълната и трайно ще се свърже с нейните влакна.

2. Кохинил.

Кохинил е насекомо, от което може да се извлече естественият багрил кармин (червен цвят). Лишей, индиго и сърпица са растения. Лишейът е източник на лилави и червени багрила, а индиго и сърпица придават син цвят.

9

3. Лион във Франция.

Суровата коприна се пренасяла в града с кораб, а след това била теглена с впряг от коне. Частта от производството на коприна, която била най-вредна за околната среда, е боядисването. Първо, работниците потапяли коприната във вана за обезмасляване. След това се добавяли багрилата. Те се фиксирали върху коприната с помощта на стипцовка или други фиксиращи средства. Стипцовка е вещество, което привлича едновременно тъканта и боята. По този начин боята се свързва с тъканта и престава да се разтваря във вода. Като стипцовка се използват най–различни химикали и работата с някои от тях е опасна. Коприната се изварява с бял сапун, след което използваната замърсена вода се изливала в реката.

4. Балена.

Балената е филтрираща храната система, заместваща зъбите  при беззъбите (баленови) китове. Служи на кита да прецежда планктон от водата. Всъщност, тя е видоизменена кожа и е изградена от кератин, също като човешките нокти и косми. По-рано балените са били използвани за направата на камшици за файтони и пръчки на слънчобрани, както и за подсилване на дамски корсети.

Амбрата, от своя страна, е сиво вещество, което в основата си е изградено от восъци. Образува се в червата на кашалотите и се използва в парфюмерията. Името му произлиза от английската дума за кехлибар – amber, заради сходството в цветовете.

Китовата мас се използва за осветление, сапун, както и смазка за машини.

2010EC7559-610x512

„Китът“, проектиран и „нарисуван върху камък“ от Бенджамин Уотърхаус Хокинс. Отпечатано от Й. Граф. Част от поредицата „Графични илюстрации на животни“, публикувана от Томас Варти, Лондон.  В средата на 19 век Музей № E.301-1901. © Музей на Виктория и Алберт, Лондон

5. Вода.

Ранните въртящи се преси в Ланкашир, във фабриката на Ричард Аркрайт в Кромфорд, Дербишир, са били захранвани от вода. През втората половина на 18 век новите изобретения водят до механизация на текстилната промишленост, използват се парни машини, успоредно с енергия, генерирана от вятър, вода и животни.

6. Всички отговори.

От 60-те години дънките, изработени от памук, са популярен моден избор за мъже и жени от всички възрасти. За отглеждането на памук се изискват големи количества вода и ако напояването не се управлява ефективно, това може да изтощи местните запаси. Производството на памук също е влошило качеството на почвата в много области. В исторически план памукът, отглеждан в САЩ, е бил обработван с пестициди, които са причинили значителни екологични щети. Книгата „Silent Spring“ (1962) на Рейчъл Карсън подтикна правителството на САЩ да ограничи употребата на инсектицида DDT. Въпреки това пестициди се използват и до днес.

7. Всички отговори.

Всички изброени видове са силно застрашени. Черупката на абалона, от вътрешната страна е с добре изразена иризация, заради което често е използвана за изработката на луксозни модни аксесоари и декорация.

Untitled-1

Корубите на морските костенурки също се използвали за изработка на гребени, четки и бастуни, в следствие на което са станали критично застрашени видове. От костите на крилата на албатросите правели мундщук за лула, а от плавателната ципа — торбичка за тютюн.

7

8. Всички отговори.

Разбира се, коприна, произведена от копринени червеи.

Ананасовите влакна се използват за дрехи, аксесоари и интериор. Слепени ананасови влакна (например Piñatex) са разработени като алтернатива на животинската кожа. Чанта на дизайнерката Мая Салиба е показана в „Модно от природата“ – изложба в музея V&A в Лондон. Навлиза и употребата на материя от портокалово влакно и коприна. А от отпадъците на италианската винарска индустрия се изработва кожа за чанти, колани и рокли с прекрасен наситен цвят.

6

9. Всички отговори.

Промишлената обработка на естествен каучук консумира големи количества вода и енергия. Най-важните екологични проблеми, свързани с каучука, са отпадни води, съдържащи химикали и опасни отпадъци, както и шумово замърсяване и топлинни емисии.

8

10. Лен. 

Това растение е изключително универсално и всяка част от него се използва. Всички знаем за семената и маслото от него. Когато ленът се отглежда в подходящ климат, той не се нуждае от напояване и може да се отглежда с минимално използване на пестициди и торове.

11. Всички отговори.

Запознаването с информацията от етикетите на облеклото ни помага да направим по-устойчив избор. Поправянето и рециклирането на дрехи помага да се намалят отпадъците и са добър начин за удължаване на живота на нашето облекло. Изпирането на дрехите на по-ниска температура и с по-малко цикли на въртене спомага за удължаване на живота на нашите дрехи. Освен това, така се намалява багрилото и микрочастиците, които се отделят във водния поток.

Хареса ли ви теста? Имаше ли любопитни факти за вас? Очакваме с нетърпение да ни споделите в коментар :)

Източник на теста: https://www.vam.ac.uk/

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно, Спестовни хитринки. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*