„На горния рафт” разговаря с Кристина Цветкова и Macramé by K.

na-gornia-raft-predstavia-Macramé-by-K.

Следващият автор се включва за първи път в базар за ръчно изработени бижута и аксесоари „На горния рафт“. Нейна лична мисия е опазването на околната среда, по професия е еколог и е намерила начин да прилага своите идеали в творбите си. Как? Ще разберете след като се запознаете с нея. Представяме ви Кристина Цветкова и Macramé by K.!

 1. Представете се :)

Казвам се Кристина Христова, живея в град Пловдив, горда майка на две момчета, еколог по образование и по призвание, а от скоро автор на бижута от рециклиран текстил и създател на „Macramé by K.

 1. Как се роди Вашата марка за бижута и къде намирате вдъхновение?

Роди се толкова спонтанно, почти неусетно…и малко суетно :) Ръчно изработените текстилни колиета са моя голяма слабост. Обичам да ги нося, да си ги купувам, да ги разглеждам. И така попаднах на снимка на прекрасно колие, което обаче нямаше как да си поръчам. Затова реших да си го изработя, купих си материали и го направих. След това се появи второ – за сестра ми, последваха още няколко – за приятелки. Толкова ми хареса да ги правя и реших, че единственият вариант да си доставям това удоволствие, е да ги продавам. И така се роди „Macramé by K.“

na-gornia-raft-predstavia-Macramé-by-K-3

 1. Какви бяха детските Ви мечти? Предполагали ли сте, че някога ще се занимавате с изработка на бижута?

Не, не съм предполагала, че някога ще изработвам бижута. Но пък от дете помня думите на Конфуций „Намери си работа, която харесваш и никога няма да ти се налага да работиш.“ И аз я намерих…

 1. Изграждайки колекция се водите от това, което харесвате или
  следвате тенденции?

И двете. Аз харесвам ефектни и обемни, но семпли бижута. Леки, удобни, почти недоловими при носене, но ярък и свеж акцент. Харесвам и естествените материали, какъвто е памукът. Всеки модел, който представям, отговаря на моя вкус. Но несъмнено се влияя и от тенденциите, основно по отношение на цветовете. А цветовете зависят от материалите. Въжетата, които използвам се произвеждат от рециклиран памук. В процеса на тяхната изработка не се използват багрила. Ненужни дрехи и текстил се сортират по цвят и се раздробяват на малки частици. Различни цветове частици се смесват, за да се образува крайния цвят. Не се боядисва. Памукът се пресуква в прежда, а тя се превръща във въже за макраме. Не се използва и една капка вода в процесите на обработка. Остатъците се смилат на микроскопични частици и тези остатъци също се използват.

Получените памучни въжета са сертифицирани според стандартите на STANDARD 100 by OEKO-TEX (включително за контакт с бебета и деца). Те са тествани по време на целия производствен цикъл и не съдържат вредни за здравето ни вещества.

na-gornia-raft-predstavia-Macramé-by-K-2

Със сигурност модните тенденции дават отражение при производството на материалите. Предлагат се най-актуалните цветове, всеки сезон колекциите се допълват с нови нюанси, създават се лимитирани серии. Съответно тенденцията се прехвърля и при макраме изделията, които продължават пътя на въжетата.

 1. Какво Ви мотивира?

Удовлетворението да създадеш вещ, която да носи радост и самочувствие. Възможността да разказвам и показвам повече за проблема с депонирането на текстилни отпадъци. Милиони тонове облекла се изхвърлят на сметищата в Европа всяка година. Тези количества се увеличават драстично заради бизнес модела на „бързата мода“ и свръх консумацията на дрехи. Рециклиране и оползотворяване на текстилните отпадъци е един от безбройните начини за опазване на природата. И моят принос – да покажа в какво може да се превърне ненужният текстил!

 1. Какво Ви дава участието в базари?

„На горния рафт“ ще е първият базар, в който участвам! До сега винаги съм била от другата страна на щанда – като посетител. Много се вълнувам! Знам, че ще ми даде много и знам, че ще го помня винаги!

na-gornia-raft-predstavia-Macramé-by-K-4

 1. Какво промени във Вас правенето на бижута?

Направи ме още по-старателна и прецизна. И ме извади от зоната на комфорт, като ме превърна във фотограф и търговец. Нетипични за мен роли, в които имам още много да уча, но и много научих.

 1. Какво е за Вас успеха? Чувствате ли се „успешен“ автор на бижута?

Самият факт, че сега отговарям на въпросите ви за мен е успех. „Macramé by K.“ е на по-малко от година, а броени дни ме делят от първото ми участие в базар. За седем  месеца достигна до стотици и зарадва много дами. Част е от асортимента на няколко магазина и галерии. Не смея категорично да се определя като „успешен“ автор,  но знам, че за малко време, направих немалко стъпки към успеха. И това ме прави безкрайно щастлива.

 1. Какво да очакваме от Вас „На горния рафт“?

За мен ще е удоволствие да представя пет модела колиета, в 15 цвята и няколко цветни комбинации. Готови да отговорят на всеки вкус. Екологични, естествени, ефектни. Създадени от природата и с грижа към природата.

Споделеното от Кристина беше изключително любопитно и интересно. С нетърпение очакваме срещата с нея! А вие?

Заповядайте на 2 и 3 октомври 2021 годината в градината зад Националната библиотека!

Сподели:
Тази статия е публикувана в На Горния рафт представя..., Представяме ви.... Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*