Брошката – какво да помним и знаем, когато я избираме – I

Брошката, макар и малко позабравен аксесоар, може да се окаже страхотно допълнение към вашия тоалет. Използвана с финес и умело съчетана с други бижута, отразява индивидуален стил, носи уникалност. Различните форми, дизайн и начин на закрепване предразполат към множество интерпретации. Развихрете фантазията си – изберете правилния модел и добавете игрива закачка към вашата визия.

Брошки, значки и медали, могат да се определят като наследници на фибулата, възникнала през бронзовата епоха. Изработвана най-често от бронз и желязо, била използвана за закопчаване и украса на облеклото. По-богато орнаментирани и инкрустирани модели, направени от сребро и злато, показвали материално благополучие и социално положение.  Различните видове фибули имат важно значение за датиране на археологическите паметници. Често се намират при погребения като част от облеклото и украсата на покойника.

         

Днес брошката е един от аксесоарите, отличаващи се с функционалност и практичност – може да бъде носена на ревера, рамото или бюста, прикрепена към диадема в косата или върху панделка около врата. Поставете я върху шала си или като акцент върху чанта, шапка, портомоне, ръкави, бижута, ботуши. Няма никакви граници в употребата й. Eкспериментирайте смело, съобразявайки се единствено с две кратки правила.

         

Съобразете се с материала, от който е направена брошката:

Взависимост от материала, от който са направени, брошките могат да са по-тежки или сравнително леки. Запомнете като основно правило – колкото по-фин и лек е текстила, върху който ще я поставите, толкова по-лека трябва да е тя. Една от причините, поради която някои хора избягват брошките, е нараняването на материята с прикрепящата игла. Дрехи, направени от вълна, памук, дантела, трико трудно могат да бъдат повредени, но сатен, велур, кожа са лесно раними. В следващите статии ще ви дадем интересни идеи за потенциални решения на този проблем.

Брошките са едно от бижутата най-силно отразяващи стила и характера на притежателя им. Могат да са обемни и драматични или малки и семпли, да са бляскави, отразяващи светлината и трептящи при движение. Те са перфектен подарък, тъй като не е нужно да се подбира конкретен размер.

         

Добре е да не прекалявате с избора на аксесоари. Поставяйки акцентираща брошка, е много важно с какви обици и колиета я допълвате. Ако ви предстои презентиране пред публика, постарайте се да избегнете едри и трептящи бижута, привличащи погледите на зрителите. Те биха разсеяли и отклонили вниманието им от думите ви.

Съобразете се с първата баланираща точка:

Обикновено, най-доброто местоположение на брошката е в портретната зона върху бюста или около раменете. Спомняте ли си как се определят балансиращите точки? Припомнете си от статията ни Колието – какво да помним и знаем, когато го избираме I.

Избягвайте случайното разположение на брошките – то не е атрактивно и не предизвиква интерес. Поставяйте брошката си по овалната линия, очертана от първата балансираща точка. В бизнес средите е прието, този аксесоар да се носи съвсем близо до лицето, така че да провокирате погледа на събеседника. Можете да разнообразите начинът, по който носите брошката си, като я групирате с още една или две или я вдигнете високо върху рамото си.

   

Използвайте брошката като елемент, с който да насочите или отклоните погледа към конкретна част от тялото си. Това е полезна хитринка, когато не харесвате някоя своя черта или искате да балансирате непропорционални дължини. За момичета с широки рамене, групичка от няколко брошки, разположени в овална линия, започваща от най-ниската точка на портретната зона и достигащи до рамото ще намали визуално празното пространство между врата и раменете.

Очаквайте още любопитни хитринки в следващата ни статия! Споделете ни – носите ли брошки, какъв дизайн предпочитате и сами ли ги изработвате? Ще бъде интересно да чуем вашето мнение :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Езикът на бижутата. Запазете постоянна връзка.

One Response to Брошката – какво да помним и знаем, когато я избираме – I

  1. Ваня Иванова says:

    Предлагате ли курсове за изработка на брошки? Била съм на ваш курс да гривнички и много ми хареса. Сега искам да пробвам нещо ново и смятам, че брошката е една добра идея за ново начало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*