Колието – какво да помним и знаем, когато го избираме I

След поредицата от статии със съвети за най-любимите ни, но и капризни бижута – обиците и пръстена, идва ред на колието. То е предпочитан аксесоар от много момичета, тъй като привидно избора му не зависи от конкретен размер. Правилно подбраното колие може да подчертае лицето и деколтето, да засили красотата на изящния врат, да скрие несъвършенства.

Когато намерите своята дължина, ще бъдете сигурни, че във всеки един случай ще имате подходящо бижу. То е перфектният начин, дори и със семпъл тоалет, да направите визията си атрактивна и зашеметяваща. В няколко последователни статии ще ви разкажем с какво да се съобразите и как да подходите при избора на колие.

Определете балансиращите точки:

За повечето жени има най-малко две дължини, които биха им прилягали. Те се съотнасят с формата на лицето и са ограничени от така наречените балансиращи  точки. За да определите подходящите за вас, намерете тези точки спрямо лицето ви. Да започнем с първата. Измерете дължината на лицето си от нивото на косата до брадичката. Ако носите бретон или тази линия е прекалено високо, измерете от мястото, където лицето ви се открива. Забележете, че честата смяна на прическата, може да направи променливо положението й. Ако имате двойна брадичка, измерете най-долната й част. Вземете измереното разстояние и го нанесете от брадичката надолу. Тази точка, намираща се върху торса, е първата балансираща точка. За да определите и първата, подходяща за вас дължина на огърлица, вземете сантиметър или нишка с дължина около 75см. Увийте я около врата си, така че да пада свободно и да достига определената точка. Тази дължина е индивидуалният размер за вашето колие. За повечето момичета,средно  тя е в границите от 60 до 71 см.

За да определите втората балансираща точка, намерете най-широката част на лицето си. Вземете нишка и я прекарайте от тази точка надолу, покрай челюстта и брадичката, докато стигнете до симетричната точка от другата страна на лицето ви. Вземете измерената дължина, нанесете началото й на линията на раменете точно под  най широката част на лицето и  я оставете  да падне свободно.  Долната част на образуваната крива е втората балансираща точка.

Използвайте двете описани точки, за да намерите деколтетата, които биха ви стояли най-добре. Ако тоалетите, които имате, не са избирани според тях, можете да използвате колиета с необходимата дължина, за да донесете завършеност на линията. Независимо дали носите свободно овално деколте или с V-образна форма, балансиращия принцип има същото предназначение и показва най-ниската точка от съответната дъга или форма.

Съобразете се с най-широката част на лицето си:

Определянето на най-широката област от лицето е ключов момент за вашата визия, който се използва не само при намирането на втората балансираща точка. Най-външната точка от това място се съотнася с максималната ширина на деколтето на вашето облекло. То трябва да е толкова отворено, колкото е широко лицето ви. Линията се подчертава добре, когато огърлицата се носи върху дреха с висока яка, например поло. Можете да използвате колиета с V-образна форма, за да издължите врата си. Когато носите по-затворено деколте, добавете друг вид облекло – тип сако или жилетка, шал, огърлица или брошка, за да разширите линията надолу и да я направите в съотношение с широчината на лицето ви. Така ще увеличите хармоничността в пропорциите на главата спрямо тялото ви. Ако носите гердан, по-къс от най-широката част на лицето ви, носете дрехи, които доминират като визия и създават вертикални линии.

Съобразете се с врата си:

Дължината на врата ви играе съществена роля в определянето на най-удачната дължина и тип на огърлиците ви. Например, ако вратът ви е дълъг, първата балансираща точка ще бъде по-високо спрямо торса.

Малко повече за късите колиета по врата:

Колиетата по врата могат да добавят очарователен викториански ретро стил. Удачният избор на такова, ще направи визията хармонична и обратно – ако е неподходящо, може да се отрази визуално на пропорциите на тялото. Огърлиците, лежащи плътно по шията, могат да го скъсят, затова те са подходящи за момичета с дълъг и слаб врат. Фините колиета, носени на къс врат, са атрактивни, когато притежателя им има малки лицеви форми. Този тип гердани създават силна хоризонтална линия и не подхождат на момичета с двойна брадичка или с къс и много широк врат. Прилягат добре на тези с квадратна и триъгълна челюст или с овално лице.

Правилото за диаметъра на шията е просто: колкото по-широк е врата,толкова по-ниско падаща е огърлицата, по-тесен врат изисква по-късо колие.

Очаквайте скоро и останалите съвети, с които е добре да се съобразите при избора на колие.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Езикът на бижутата. Запазете постоянна връзка.

One Response to Колието – какво да помним и знаем, когато го избираме I

  1. Pingback: Персоналният фактор – съобразете се с формата на лицето – III | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*