Египтомания: мистериозни бижута от древния Нил

Blog_15_w24C-egiptomania-misteriozni-bijuta-ot-drevnia-nil

Мистериозното очарование на египетската цивилизация оставя трайна следа в света на изкуството, а интерпретациите в модата и ръчно изработените бижута вдъхновяват авторите и до ден днешен. Кръстът Анкх, бръмбарът скарабей, Розетският камък, властни божества, йероглифи, змии, ибиси, сфинксове, пера, лотуси са вечни символи, наследени от екстравагантната култура на Египет. 

Европа среща Египет

През 1798 година Наполеон предприема колонизиране на Египет, опитвайки се да намали влиянието на Англия в тези територии. Въпреки неуспеха на мисията, усилията му били изключително полезни в областта на научните открития. Била направена първата топографска карта на Египет, а вниманието на Европа е силно привлечено от интересната страна. Портите на древната цивилизация били напълно отворени.

    rachno-izraboteni-bijuta-vdahnvenie-ot-egipet rachno-izraboteni-bijuta-vdahnvenie-ot-egipet-1

1. Фараонска яка на принцеса Неферуптах, 1831-1786 пр.Хр. 2. Египетски амулет, 2040-30 пр.Хр.

Пищният живот на фараоните попада извън представите на обществото, но събужда любопитството му.  Заради своята екстравагантност и невиждан символизъм, атрактивните накити били най-очарователни от всички изящни предмети, намерени сред съкровищата на гробниците. Дълбоко впечатлен, Наполеон приветства влиянието на египетската култура в приложните и декоративни изкуства, най-напред в дизайна на мебелите, бронзовите и порцеланови предмети.

    rachno-izraboteni-bijuta-vdahnvenie-ot-egipet-2 rachno-izraboteni-bijuta-vdahnvenie-ot-egipet-4

1. Нагръдник, украсен с мотив с бръмбар скарабей, защитаван от богините Изида и Нефтида. Намерен в гробницата на Тутанкамон, 1370-52 пр.Хр. 

2. Домът на Суецкия канал

През 1922 година откриването на гробницата на Тутанкамон буди истинско възхищение. Египетската треска се засилва осезаемо след разчитането на надписа върху Розетския камък от Жан-Франсоа Шамполион през 1822-1824 г. Фурорът е пълен след строежа на Дома на Суецкия канал от французина Фердинан дьо Лесепс, в характерен местен стил. Четири години след това се състои първото изпълнение на Аида по Верди при откриването на операта в Кайро. Това разпалва още повече интереса към вдъхновената от Египет мода.

Египет и Римските мозайки

През 1870 година, във Ватикана, по изключително интересен начин е адаптирана египетската култура в техниката на римските мозайки. При тях визуализацията и богатството на цвета е пресъздаден много по-реално и в същото време ефектно. Те имат неравни повърхности. Обикновено върху бял фон, контрастират образи в червено, кралско синьо и тюркоазено. Главата на фараона е фокусен център върху медальон или гривна. Той може да е ограден от сфинксове, митични същества с тяло на лъв и човешка глава. Крилете са приемани като адаптации на гръцкото тълкуване на сфинкса.

     rachno-izraboteni-bijuta-vdahnvenie-ot-egipet-3 rachno-izraboteni-bijuta-vdahnvenie-ot-egipet-s-adaptatsia-v-mozaika

Египет и бижутерите

Mellerio, Boucheron and Baugrand са пионерите, вдъхновени от египетското изкуство. До края на 19 век, Джулиано, Кастелани, Fontenay и Cartier, започват да експериментират с различни египетски символи и мотиви в тяхната бижута. Скарабей, фараони, сфинксове, змии, котки и лотосови цветове биват интерпретирани в изящни златни накити. Използваните камъни са в ярки контрастни цветове, предаващи характерните комбинации. Това са тюркоаз, гранат, карнеол и лапис лазули. Коралът е изключително популярен от средата на 19 век до 20-те години на 20 век. Органичният камък с розов цвят е най-желаната разновидност. От нея могат да бъдат гравирани фигури на фараонски глави, скарабей и други характерни елементи. През 70-те и 80-те години на 19 век, често се използват и йероглифи в дизайна на бижутата.

     rachno-izraboteni-bijuta-s-egipetski-motivi rachno-izraboteni-bijuta-s-egipetski-motivi-1

1. Брошка от Гюстав Богран,  1897; 2. Брошка от 1900г.

Египет и Ар Нуво

Първоначално стилът Ар Нуво взаимства природните мотиви от египетската култура, превръщайки ги в богато украсени модели. Гравирани бръмбари скарабей са допълнени от широко разперени като лъчи криле, лотусови цветове и папируси. Египетската богиня на плодородието Изида е неделима част от тези мотиви, представяна с меки форми и разпилени коси.

       rachno-izraboteni-bijuta-egipetski-motivi-v-art-nouveau rachno-izraboteni-bijuta-egipetski-motivi-v-art-nouveau-1  rachno-izraboteni-bijuta-egipetski-motivi-v-art-nouveau-2

Египет и Ар Деко

Египетското изкуство и търсенето на нови и интересни решения вдъхновява за характерните за този период геометрични мотиви и стила на Ар Деко. Засилва се влиянието на теченията кубизъм и дадаизъм. Съчетанията от цветове стават по-ярки и крещящи, а мотивите – по-абстрактни, стилизирани и провокиращи. Те бързо се разпространяват и върху калъфи, дамски тоалетни кутии, цигарети, часовници.

Сред шедьоврите са произведения на модни къщи Картие и Ван Клийф и Арпелс. Техният проницателен новаторски дух „открадва” и интерпретира по изкусен начин познатите вече мотиви.

  rachno-izraboteni-bijuta-egipetski-motivi-v-art-deco  rachno-izraboteni-bijuta-egipetski-motivi-v-art-deco-1 rachno-izraboteni-bijuta-egipetski-motivi-v-art-deco-2  rachno-izraboteni-bijuta-egipetski-motivi-v-art-deco-3

Любопитно ли ви как днес египетското изкуство провокира световните дизайнери? А вас вдъхновява ли ви? Любопитно ни е да чуем, а след това може да направим и продължение на темата… :)

 

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Египтомания: мистериозни бижута от древния Нил

 1. Кремена says:

  Здравейте,търся да купя гривна с малък синьо-зелен скарабей.Разполагате ли с такава?

  • marabu bg says:

   Здравейте, благодарим за запитването :)
   В нашия онлайн магазин засега продаваме само материали и мъниста за изработка на бижута. Колиета, обици и гривни, които виждате в статиите, обикновено са модели, използвани в нашите обучения в училището ни за изработка на бижута Ателие Марабу.
   Конкретно в тази статия, изображенията са взаимствани от интернет, от сайтове на световноизвестни бижутери.
   За съжаление, не можем да предложим подходяща алтернатива. Най-добре потърсете бижутер-златар.
   На линия сме за възникнали въпроси :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*