Екзотика в действие: Пантерата на Картие!

Съвсем естествено марките, оставили траен отпечатък в модната индустрия, биват олицетворявани с тяхното творчество, с използваните лого, стил, цветове, аромати, шарки, мотиви. Никоя друга фигура, обаче, не е толкова емблематична, колкото пантерата на Картие. Без значение, дали е улавяне на момента или рекламна стратегия, тя бързо се превръща в любим класически символ.

Емблематичната котка от бижутата на френската къща триумфира точно във време, в което животинските кожи са рядко удоволствие и истински хит сред висшето общество. Откакто през 1914 година екзотичните й петна се появяват върху дизайна на часовник, прочутата модна марка прегръща нейните сила и елегантност.

1. Творчеството на Картие

Луи Картие е най-малкият от внуците на основателя на модна къща „Cartie“ Луи Франсоа Картие. Негова заслуга е марката, създадена през 1847 година, да се развие и затвърди в световен мащаб. Творящият в стил Ар деко дизайнер, изпъква с новаторство и смелост в експериментите. В неговите модели могат да се забележат акценти от древните култури на Египет, Китай, Персия и Индия. Комбинирането на сини и зелени камъни, богатството от гравирани, фасетирани или гладки повърхности на изумруди, сапфири, диаманти, оникс или корал оставят вдъхновяващи следи в историята на бижутата. Сред неговите разнообразни клиенти са Дукесата на Уиндзор, индийски махараджи и принцеси, царе, известни актриси и милиардери.

2. В Европа се появява пантерата…

За да предадем силният заряд на творчеството му, ще направим ободряваща разходка назад във времето, придружена от интересна предистория. През средновековна и ренесансова Европа образът на непознатата пантера се появява рядко, а кожата й е била високо ценена – труднодостъпно и рядко удоволствие в покоите на владетелите. Докато Европа изследва и колонизира света, новаторски настроените художници обличат своите романтични диваци в изящни одежди от екзотичната кожа. През 1900 година „Дама с пантера“ става любим мотив в европейското изкуство, повече и от „Девата с еднорога“. Тази тема се засилва в работите на белгийския художник Уолтър Сойер в „Жена става пантера” през 1919 и последвана от белгийския символист Кнопф в „Ласката“. През 19 век влиянието й става все по-осезаемо. Забелязва се дори в стилните декори на Elsie de Wolfe.


Кнопф, „Ласката“

Вилата на Elsie de Wolfe във Версай

3. Пантерата вдъхновява…

Вдъхновени от пантерата, дизайнерите в Картие взаимстват характерната й шарка и чрез материали като платина, оникс и диаманти я интерпретират в оригинален часовник. Година по-късно мотивът се появява и в часовник-огърлица.

Най-интересното е, че първото изображение на пантерата във френската фирма не в модел на бижу, а в рисунка на великия френски художник Жорж Барбие. През 1914 година Луи Картие заплаща на Барбие, за да използва рисунката му като изложбена картичка. Илюстрацията, представяща дама с рокля тип Поаре, изключително дълга перлена огърлица и излегнала се в краката й черна пантера в композиция между две колони, имала толкова поразяващ ефект, че по-късно Картие започва да я използва за реклама. Дълго време след това, бижутерската къща не създава модел с цяло изображение на животното.

   

4. Какво последва?

Изящна дамска кутия за цигари, вероятно изработена около 1917 година и подарена от Картие на близката му приятелка Джийн Тусен, е първото творение, изобразяващо пантерата в целия й ръст. Афинитетът на Тусен към животното е изразен в огромния брой кожи и килими, декориращи дома й в Париж. Това е една от причините Картие да я нарича Пантерата. Джийн Тусен, наричана често Коко Шанел в бижутерията, става творчески директор на къщата през 1933. Грабващият абстрактен мотив, изпреварил времето си, предизвиква истински фурор и в периода от 1922 до 1927 е интерпретиран често в последващи серии.

   

5. Познатата триизмерна пантера

Триизмерният модел на животното се появява едва през 1948 година, когато Дукът на Уиндзор прави специална поръчка за брошка, като подарък за неговата съпруга. Резултатът е впечатлителна и в същото време семпла композиция от гордо протегнала се златна пантера върху 116,74-каратов изумруд. Година по-късно Дукесата добавя втора пантера в колекцията си, този път инкрустирана с диаманти и сапфири и обгръщаща 152,35-каратов кабушон от сапфир. Третата последна пантера е поръчана през 1952 година и представлява гривна, изобразяваща изпъната пантера с изумрудени очи.

Не минава много време и най-изисканите представители от висшето общество стават клиенти на Картие. Принос за това има и творческият директор Джийн Тусен, която вече е и негова съпруга. Сред тях са Дейзи Фелоус, внучка на прочутия индустриалец Сингер и главен редактор на списание „Харпърс базаар“, Екатерина Велика, откупила легендарният розов диамант „Главата на овена“, Елизабет Тейлър, принцеса Нина Ага Хан, Барбара Хютън и много други.

6. Пантерата днес…

Днес пантерата е любим мотив и символ на модната къща. Бижутата, наследени от времето на Картие достигат космически цени, а съвременните реплики и модели се предлагат в разнообразие от стилове и цени. Екзотичният представител на дивата джунгла участва и в рекламните кампании и безспорно прави представянето елегантно, стилно и незабравимо.

Още за луксозната марка, вижте в официалния сайт: http://www.cartier.com/

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*