Скъпоценности в наследство – бижута от отминали времена II

Захласнати от обаянието и грацията на отминалите епохи и техните шедьоври, днес продължаваме с останалите любопитни периоди в наследствената бижутерия.

Едуардски период (1901–1915)

Този период е белязан от смъртта на кралица Виктория и заемането на английския престол от нейния син Алберт Едуард VII. Между 1901 и 1915 година бижутата се изработвали от диаманти, изумруди и рубини с изтънчен и детайлизиран дизайн, което ги прави доста скъпи.

         

Ар деко (1915–1935)

Периодът между 1915 и 1935 е преход от движението на Ар нуво към един още по-развит, пищен, детайлен и декоративен стил, силно различаващ се от останалите. През 1922 година откриването на гробницата на Тутанкамон, възобновява интереса към египетското изкуство и вдъхновява за характерните за този период геометрични мотиви. Засилва се влиянието на теченията кубизъм и дадаизъм. Мистерията около пирамидите оставя интересна следа в изкуството, а вдъхновението от архитектурата на гърци и римляни добавя елегантен почерк. Кубичните форми са предизвикани от културата на древните перси и ориенталци, а изкуството на африканските и индианските племена мотивира за интересни етно комбинации от цветове и абстрактни шарки.

         

Името на Ар Деко идва от Международното изложение на декоративните и индустриалните модерни изкуства, проведено през 1925 г. в Париж и представляващо идеала за постиженията на изкуството и дизайна от времето. Самият термин е даден от Бевис Хилиър в негова книга от 1968 година.

През 20 век модернизацията при шлифоването на диамантите, подобряването на техниките на рязане и полиране довежда до по-засилената им уптореба. Луксът е показен, използват се скъпи за времето си материали – слонова кост, алуминий, крокодилска кожа, сребро, рубин, сапфир, изумруди, черен оникс и планински кристал. Появяват се разнообразни аксесоари – кехлибарени цигарети, декоративни брошки и богато украсени шапки.

       

През 30-те години навлиза стандарта на 14-каратовото злато, изработени са първите синтетични изумруди, а през 40-те навлизането на пластмаси и нови видове глина в изработката на бижута правят накитите по-достъпни. Лондонските фирми Asprey and Mappin & Webb залагат на производстовото на висококачествени конфекции в стил Ар Деко. Дизайнери като Сибил Дънлоб, Харолд Стеблер и Мърфи, по-известни с произведенията си от течението на Изкуства и занаяти, започнали да творят в Ар Деко. Фирмата на Джордж Женсен, позиционирана в Копенхаген, произвежда сребърна бижутерия, добавяйки остри геометрични форми, имитирани по-късно от много европейски дизайнери.

Тук е момента да си припомним и статията Любов по време на война – иновации от 40-те. В нея ще откриете как тежкото положение, по време на Втората световна война, не отказва жената от желанието й да се чувства красива и поражда идеята за рециклирането в бижутата и аксесоарите.

Ретро бижутерия (1945–1960)

Вдъхновена от Холивуд, ретро бижутерията е цветна, подчертана, детайлизирана, пищна и сложна. Изразена е в едри коктейлни пръстени, гривни, часовници, огърлици и гривни с висулки. Всичко е в големи мащаби, изтънчено и лъскаво.

         

Органичен дизайн (20-ти век – и все още)

Този съвременен стил се характеризира с поточност и движение, изразени в триизмерни преливащи форми. Дизайнът на бижутата е вдъхновен от природата, а често използваните абстрактни геометрични форми са повлияни от различни области на науката, по-специално биология, екология и математика. Според философията на стила, изкуството следва хармонията между човека и естествените органични елементи. Целта е по-скоро да се разбере духа на природата, отколкото директно да се копират нейните форми. Правило в дизайна е, че формата е неизменно обвързана от функцията. Терминът е популяризиран от Франк Лойд Райт, един от основателите на модерната архитектура в Северна Америка. Съвременните технологии и материали позволяват да се създават причудливи и оригинални природни форми.

         

Тук ви съветваме да си припомните и поредицата ни Десетилетия – шейсетте години на 20-ти век и бижутата на… Еди Седжуик и Десетилетия – седемдесетте години на 20-ти век и бижутата на… Даян фон Фюрстенберг – емблематични години в развитието на масовата бижутерия, белязани и вдъхновени от влиянието на ярки модни икони.

Ако сте пропуснали първата част на статията, можете да я прегледате тук Грация в наследство – бижута от отминали времена I. Всяка епоха е чаровна по свой начин, но със сигурност някоя от тях ви е допаднала повече от останалите! Ще се радваме да споделите с нас коя е тя :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

3 Responses to Скъпоценности в наследство – бижута от отминали времена II

  1. Марина says:

    Обожавам органичния дизайн, но много трудно се намира и е скъп. Ще бъде страхотно, ако напишете статия как да се правят бижута в този стил с ваши материали.

    • marabu bg says:

      Приемаме предизвикателството :) Ще помислим темата и ще се постараем де предложим алтернативи, достъпни за всеки :) Очаквайте… :)

  2. Pingback: 21 любопитни факта за бижутата! | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*