Климат, култура и цветове

Винаги ме е впечатлявало как цветовете, характерни за конкретния климат, се отразяват  върху хората, живеещи сред него. Неусетно те попиват заобикалящата ги палитра и я интерпретират по свой начин. Цветът носи важна информация за традициите и начина на живот, а също така и  уникалност на всяка култура. Опитах се  с  модели от нашата бижутерийна кутия да подкрепя тази  интересна  и различна гледна точка за отношението между климат, култура и цветове.

Бяло и черно

Северът е лед и сняг,  усещане за  място, рядко посещавано от слънчевите лъчи. В снега виждаме чистотата на белия цвят, а в полярните нощи откриваме дълбоките нюанси на черния. В културата на Европа, смъртта, нещастието традиционно се асоциират с черно, докато в някои азиатски, например Китай, тя се свързва с белия цвят. Това твърдение има голяма доза логика, идваща от белотата на зимата, поглъщаща всичко в себе си и приспиваща природата за известно време, не случайно  белия цвят е символ на невинността.

   

Бижута в тези нюанси, които носят усещане за истинска наслада от чистотата на цвета са колие и обици Метализирана визия в сребристо и Класика и пиано. Първото би било прекрасен акцент към тоалета ви, а второто, изпълнено с бели перли е перфектното бижу за бъдещата ви сватба. Всяко момиче е добре да има такива накити в кутията си.

kak-da-napravim-sami-kolie-obitsi-s-aluminieva-takan-1   

Червено и бяло

Червено и бяло е цветова комбинация, която носи еднакъв заряд в целия свят. Символизираща мъжкото и женското начало, тя носи мощна енергия. В Тибет и някои езически традиции, червеното е цвета на Слънчето, а бялото – на Луната. Двата заедно внушават силата на съзиданието, съединението на противоположностите, на Рая и Земята. Такова е съчетанието и в уникалните български мартеници. Интересното е, че и костюмът на Дядо Коледа носи същото съчетание от цветове. Живеещ в Лапландия и кръстосващ света в шейна, теглена от елени, той носи  магия и топлина в студените и дълги зимни нощи.

Това съчетание прави мухоморката толкова предизвикателна и истински красива. Сибирски и някои индиански племена, откриват в нея опияняващите и халюциногенни свойства,  консумират я изсушена по време на душевните сеанси и интерпретират окраската и в церемониалните  костюми, носени от шамани и лечители.

   

Първото колие, което предлагаме придава усещане за страст и в същото време съчетанието на гранат, планински кристал и посребрен метал е толкова елегантно. В Среща на ъгъла използвахме пиперено червения цвят на мъниста Тохо, за да подсилим въздействието на сребристия.

atelie-marabu-idei-za-bijuta-s-kamani-i-izrabotka-2   rachno-izrabotena-grivna-ot-manista-toho-1

Зелено

В Европа горите доминират в пейзажа от хиляди години насам. Зеленият цвят винаги  е характеризирал дивата природа, силата на растежа и развитието, свободата. Хората вярвали, че в гористите местности се крият приказни същества – духове, елфи и феи, облечени в зелени дрешки. Доминиращата енергия и природната сила и интелигентност често са представяни в зелени нюанси. В Арабските страни зеленият цвят е свещен и е символ на исляма и небесния рай.  В сухите пустинни пейзажи, той носи живителната сила на оазисите.

   

Бижуто за зодия Телец напомня девствена гора. Мъниста киви яспис се комбинират чудесно с акварелните цветове на мъниста Тохо. С декоративни тръбички оформихме елегантни елементи. От атрактивната закопчалка се получи интересен център в дизайна на бижуто.

atelie_marabu_biju_telets1

Традиционната употреба на цвета

Човечеството използва цвета според нуждите и ограниченията на околната среда. Цветовете, до които са се докоснали  първите хора, са тези на земята – червено, охра и черно. Те изобразявали пещерните си рисунки с помощта на различните нюанси на глина, сажди, смоли и меки скали.

Растенията имат багрилни свойства и доставят голямо разнообразие на кафеви, жълти, сини и зелени нюанси. Постигането на богати цветове по този начин е трудно и само богатите и властни хора можели да си го позволят. Така ярките цветове се превърнали в символ на могъщество и привилегии. В дългата история на Римската империя най-престижен цвят бил пурпурния, извличан от мидените черупки в Средиземно море чрез таен процес, известен само на финикйските търговци. Пурпурната роба била изключително право единствено за императора. Спрямо своя ранг, по-нисшите управници получавали правото да носят,  пурпурни ивици на робите си с различна ширина.

   

В гривна и обици Нека да е лято прекрасния цвят на червения корал би придал неотразимо излъчване. Гривна Диана, която  изработихме на станче, е в  земни нюанси и носи стил, елегантност и много настроение.

   

Показване или прикритие

Както в природата, така и при дрехите, цветът може да предизвиква и показва човека или да го прикрие. Използването му има и социално значение. Изборът от цветове и преливания са уникални за всеки род и носени единствено от него – такава е шарката  в шотландските полички.   

Цветът може да има агресивно въздействие, в зависимост от областта, в която се използва. Например червеният цвят е символ на войната. Униформите на Британската пехота със светло-червения си цвят имали заплашително действие. При източноафриканското племе Масаи воините също носели червено. Цветът носи усещане за независимост, показва висок статус.

   

Графитено очарование предлага неустоимо съчетание от графитени галванизирани мъниста и стоплящи есенни щрихи на мъниста ABS, а гривната е Авангард с чешки мъниста супердуо.

   kak-da-napravim-kolie-stakleni-manista-abs-smola  rachno-izrabotena-grvina-s-cheshki-manista-superduo

Е, нашият климат за какви съчетания ви провокира? Ще се радваме да ни споделите в коментар :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*