Любов по време на война – иновации от 40-те

Идеята за рециклирането в бижутата и аксесоарите се е зародила много по-рано, отколкото може би предполагате. Зад нея обаче се крият обстоятелства, различни от днешните. Тежкото положение, по време на Втората световна война, не отказва жената от желанието й да се чувства красива, да изглежда оригинална и различна.

Липсата на различни суровини се  е усещала силно. В масовата бижутерия намаляла употребата на метал, необходим за изработка на оръжия. Полускъпоценните камъни били заменени от стъклени реплики. Политика на фабриките за текстил била да пестят материите, нужни за конструирането на костюми и палта. Подтикнати от безпаричие и беден избор на материали, дамите търсели практични решения за постигане на оригиналност във визията си. За да избегнат носенето на скучни прави поли, прекроявали старите си дрехи в модни тоалети. Освежавали ги с декорации, бродерии и ефектни копчета. Добавянето на бижу е един от ефективните начини за разнообразяване в стилово отношение. Момичетата се увличат по идеите, разпространявани от тогавашното списание „Make Do and Mend”. С повече фантазия и подръчни материали, те потвърждават силния замисъл, който носи мотото им – направи си сам и подобри визията си. С познати и лесно откриваеми елементи, те създават уникален за времето си стил и дават нова насока в модата.

   

Женственост

Малко разпространена днес, през 40-те години на миналия век брошката е била един от най-носените аксесоари. Ръчно направена, в домашни условия, тя е бижу, в което влагали своята фантазия и умения. Използвали разноцветни електрически кабели, здраво и стегнато усукани или оплетени върху основа. Най-често тя е пръстен за завеса. Популярни мотиви са панделки, цветя и животни. В дизайна включвали копчета с богат релеф или дребни закачливи елементи за доза блясък. За по-женствена визия, правели сложни възелчета. Старателно изработвали реплики на клончета с цветя, кошнички и плодчета. Тъй като през войната повечето жени променят своето ежедневие, това занимание се отразява добре на техния дух. Вплитали символизъм и ярки живи нюанси, за да оцветят мрачните дни.

         

Съкровища

Повечето от брошките се изработвали от цветни проводници. Работничките в цеховете старателно събирали непотребните остатъци и търсели творческият им потенциал. Често вместо безопасни игли използвали месингови игли за мъжки яки. За празниците, правели подаръци за своите близки с тематичен дизайн. Понякога успявали да заменят сътворените от тях аксесоари за други много по-необходими животоспасяващи запаси.

Рециклиране

Показвайки повече изобретателност, започнали да използват естествени материали в своите бижута – жълъди, елови шишарки, миди и дори миниатюрни клонки. Лакирани цветни пъпки, запазвали своята красота и били превръщани в атрактивни аксесоари. Пазели различни мъниста, копчета, панделки, с които украсявали ръчно изработените накити. Разнообразявали ги с елементи от плексиглас или дърво, с кожени шнурове и други нишки. С изпипан фин бод и парчета филц декорирали тоалети, шапки, шалове и аксесоари за коса. Този материал станал много популярен в изработването на огърлици и брошки. Филцът дава широки възможности за дизайн – изрязани елементи с различни форми могат да бъдат прегъвани и моделирани.

         

Много дизайнери днес се вдъхновяват от тази епоха, превъплъщават идеята за повторна употреба на вещите и създават прекрасни бижута във винтидж стил. Макар и малко наивни, заради изработваните мотиви, те носят жизнерадостно усещане и характерен дух.

В статията ни „Рециклирай! Реновирай!“ можете да видите нашите вдъхновения по темата. Атрактивните бижута от подръчни материали, с дизайн на Владислава, събудиха огромен интерес по време на демонстрациите на фестивала Sofia Design Week. В канала ни в YouTube можете да видите и стъпките, които е необходимо да следвате, за изработката им.

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

3 Responses to Любов по време на война – иновации от 40-те

  1. Pingback: Скъпоценности в наследство – бижута от отминали времена II | Marabu.bg блог

  2. Мими Трифонова says:

    Предлагате ли курс или поне някаква статия, която да ни запознае с методи за изработване на брошки? Майка ми в скоро време има рожден ден, а тя много обича да носи брошки. Смятам, че ще стане хубав подарък

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*